Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

MENUSUK KALBU : Luahan Anak Bongsu Ahmad Bashah Dihina Di Media Sosial


Anak mana yang tidak marah, anak mana yang tidak malu, dan anak mana yang tidak terguris apabila maruah dan harga diri ayah mereka dihina dan "dipijak-pijak" oleh orang lain. Apatah lagi penghinaan tersebut dibuat secara terbuka dan melampau di media sosial.

Sebagai seorang anak, maruah dan harga diri ayahnya pasti dipertahan. Diperjuangkan seadanya. Biarlah apa jua latarbelakang ayah kita, dia tetap seorang ayah dan "raja" di hati kita sebagai anak. Tanpa ayah, siapalah kita....



Berikut luahan Azira Hafiza Ahmad Bashah, anak bongsu bakal Menteri Besar Kedah yang benar-benar menyentuh hati penulis :
Bismillahirrahmanirrahim.
Kaki “tidur”, yang dicerca, dikeji, dimaki tu is my one and only abah and yes I’m proud of him. Lawak bila orang yang tak pernah kenal, tak pernah bersua, baca entah dari sumber yang mana, tak pernah tegur, tak pernah say Hi (sorry nanti keyboard warriors kecam bukan islam kena bagi salam) boleh cakap macam-macam.
Siapa tahu video “tidur” yang sangat popular tu semata2 nak burukkan abah. Orang yg rakam video tu merangkak la dekat padang masyar mintak maaf sebab sebar fitnah. But don’t worry abah dah maafkan pun. Macam tu lah bila dah rasa diri bagus, bila besar boleh jadi keyboard warriors yang maksum bebas dosa confirm masuk syurga dan boleh menghukum orang tanpa usul periksa.

Yes. Abah sekolah tak tinggi. Takda master, takda phd, apatah lagi diploma, bukan kelulusan luar negara, apatah lagi ahli motivasi/professional trainer. Haha. Sebab abah yang kena ambil alih tugas seorang ayah untuk keluarga dia. Jaga kakak, dan adik-beradik lain lepas ayah abah meninggal. Kerja jual telur ayam, jual durian, kelindan lori, you name it. Tapi kalau tgk adik-beradik abah Alhamdulillah semua berkelulusan tinggi dan ada yang dari luar negara (nanti keyboard warriors kecam riak). Abah pengalaman politik dia sejak dari umur 20an lagi. Dia mula dari bawah. Dari kosong. Dari nan hado. That’s the fact.
Mana ada istilah pakai cable/bapak macam orang sekarang. Tidak disangkal pancapaian akademik sangat penting. Itu harus. Tapi, apa guna belajar tinggi, nak involve politik, jaja kejayaan sana sini, share status dalam facebook dapat deal dari Dato’ A, Dato’ B, dapat peluang kerja yang tak dapat ditepis tangan kanan dan kiri. Tapi sendunya hidup bila assignment pun meniru. Copy paste kulit ke kulit sampai orang lain pun dapat susah. Bila kantoi pandai salahkan orang lain. Yes, this one is for you my friend. Shame on you.
Alhamdulillah abah bijak dia tak beli ijazah ka master ka phd dan lepas tu kantoi hanya kerana nak puaskan hati manusia yang memandang akademik semata-mata. Kesian abah sebab dia tak pandai selfie, tak pandai tweets dan post pencapaian dekat facebook. Lawak bila waktu dipilih jadi ketua semasa pemerintahan PAS tak ada orang yang persoalkan kelayakan akademik abah. Sebab siapa yang sanggup nak galas tanggungjawab tu ? Kan ?

Plus, the best part is. Siapa yang tengok dan tahu susah payah dia dan jentera yang lain lepas Kedah kalah dalam sejarah dulu. Bila nak dekat GE13 anak-anak tak payah cakap, berapa hari yang kami dapat jumpa sembang dengan abah. Nak jumpa pun tak menyempat. Mama dan kami adik beradik share abah dengan rakyat dari kakak yang sulung dalam perut lagi. Weols okay, dah biasa. Bak kata orang Kedah, dah mangli. Bila Kedah menang, orang tu cuci kaki tangan terus dapat jawatan. Untung badan. Abah ada cakap apa tak ? No. Dia terima semua. Tak pulak dia nak lompat parti macam orang lain. Untungla bila ada ayah berpengaruh tolong kempenkan on behalf. Takpa kita letak tepi sebab abah dah mangli cantas mencantas memang asam garam politik.
Sungguh. Saya respect dengan orang yang boleh komen dan bagi buah fikiran dengan bahasa yang sangat intelektual dan berhemah. Seriously, I respect that. Saya percaya semua orang ada hak bersuara. Hak memilih. Hak mengutarakan pendapat. I don’t care, even my friend can say anything they want. It just that, don’t use abusive language. Kadang rasa sedih, kadang kami adik beradik tergelak pun ada. Macam lawaknya hang ni. Yang mintak mati kena panah petir, yang minta doa mati mata terbuka, yang mintak doa satu family jatuh sakit. Wow lagi sekali. And paling menarik ada yang komen suruh balik main dengan cucu. Oh that part, kena perenggan baru.
Sejak habis GE13 dan abah mula tugas sebagai timbalan kpdnkk, believe me dia memang boleh tengok cucu sebab setiap weekend sampai ke harini abah ulang alik kl ke kedah without fail. Mana kerja di kpdnkk. Mana kerja disini lagi. So don’t say he doesn’t care at all about Kedah or his work. You know nothing. Dah berapa penggal dia jaga dun ? Fikirlah sendiri.
Saya yang baru bekerja nak balik kedah sebulan sekali pun rasa letih. Not a single word saying he’s tired working nearly forty years for his family and his rakyat. Siapa yang tahu susah payah dia yet he never complained and still people talk shit about him. Macam saya katakan tadi, saya respect dan sangat okay dengan manusia yang sangat berhemah bila mengutarakan pendapat. Even he or she is my friend. I have no problem at all and love to hear that too. Use a decent language. Is it too hard ? Bukan apa, takut yang doa kena panah petir tu Allah bayar cash. Walaupun sekarang bukan musim hujan.
I read somewhere saying, aku tak kisah dengan orang yang membenci. Aku cuma takut dengan mereka yang pura-pura suka. Believe me, I’m so grateful that I’ve cut you off before all this thing happen. At least kita boleh kenal mana satu kawan bila senang dan bermanis mulut (bila nak minta surat sokongan, nak minta bantuan/sponsor, nak minta tukar kerja, nak minta pinjam duit, nak minta tajaan tunggu tak boleh minta nyawa ja and the list goes on) dan mana satu kawan bila susah. Sikitpun saya tak menyesal. Sumpah.

Kalau abah ada salah dan silap dengan mukhriz, and vice versa saya tak berapa risau sebab mereka boleh sama-sama minta maaf. Cuma keyboard warriors yang maksum dan confirm masuk syurga dah ready nak berjumpa dekat padang masyar nanti ? Sesiapa yang sungguh tak berkenan dekat abah, saya sarankan berdoalah pada Allah. Sesungguhnya doa “rakyat teraniaya” tiada hijab. Berdoalah andaaa para keyboard warriors sekaliannn sebab kalau sumpah seranah bukan Allah dengar pun. Malaikat belah kiri asyik pulak mencatit. Kun faya kun. Jadi maka jadilah. Rezeki, ajal, jodoh Allah yang tentukan. What’s yours will always be yours, what’s not yours will never be yours. No matter how hard you fight for it. Jadi, mohon jangan gelabah sangat. Orang kedah cakap jangan gelabah togei (its taugeh).
InsyaAllah, saya wakil dari ahli keluarga meminta maaf dan memaafkan anda semua yang memaki, mencaci memfitnah sebab anda semua tak kenal abah. Takpa lah, abah dah takda mak ayah untuk dapat dakapan syahhhdu seorang ibu/bapa pemberi semangat dan ditenangkan macam dia. Tapi abah ada kami. Saya juga doakan isteri/suami/anak/ahli keluarga keyboard warriors sihat hendaknya serta dirahmati Allah dunia akhirat, dapat belajar oversea dan tidak dipanah petir. Keyboard warriors kalau nak share mohon jangan separuh nanti takut jadi fitnah. Uhuks.

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Yang benar,

Luahan hati anak bongsu.

Akhir kata, andainya kita berada ditempat Azira Hafiza, apa tindakan kita?
Share this article

21 Komen:

  1. nasihat bapa anda - jangan subahat dgn najib

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tabik Buat Tuan Jaafar, nasihat atas nasihat yang ringkas tapi padat penuh makna.. \\


      Seperkara lagi, tahniah kat orang Kedah, akhirnya dapat Menteri Besaq tulen yang memang keturunan Mamak capati Baasaah..

      Padam
    2. padan muka mukhriz dan penjilat2 madey.. sapa mukhriz ni kalau dia bukan anak madey.. maybe dia sedang tebar roti canai agaknya..

      Padam
  2. Suruh bapa kau jgn jadi penjilat najib...sdh tau sekolah tdk seberapa jgn la main kotor rampas kuasa...ni terang2 memang gila kuasa dan tidak ada jalan lain lagi utk jadi mb....ko ingat dgn buat semua ni rakyat simpati la dgm bapa kau....lebih baik suruh baoa kau bertaubat kalau betul bapa kau ada tuhan dan percayakan tuhan...

    BalasPadam
  3. Suruh bapa kau jgn jadi penjilat najib...sdh tau sekolah tdk seberapa jgn la main kotor rampas kuasa...ni terang2 memang gila kuasa dan tidak ada jalan lain lagi utk jadi mb....ko ingat dgn buat semua ni rakyat simpati la dgm bapa kau....lebih baik suruh baoa kau bertaubat kalau betul bapa kau ada tuhan dan percayakan tuhan...

    BalasPadam
  4. DAH BAGUS DAPAT JADI MB DENGAN KELULUSAN YANG SEDIA ADA.......

    TAK PAYAH LA NAK BERMADAH-MADAH KAT MEDIAMASA NAK CERITA PASAL AYAH KAMU....CUKUP-CUKUP LAH .....AYAH KAMU JE YANG BERPERANGAI MACAM TU......

    BalasPadam
  5. Kesian...bapak sendiri main cara kotor tp tak nampak. Agaknya klu bapak orang lain baru budak ni nampak. Bila pembangkng menang di kedah nnti lg byk org kutuk bapak ko....bersedialah.

    BalasPadam
  6. Janganlah hasad dengki....kamu tukang penfitnah....biar pun Ahmad Bahsah tidak berpelajaran tinggi tapi....dialah pejuang Umno tulen dan sentiasa berlapang dada dan menerima ketentuan Illahi....kamu ada...?at least dia jadi Mb Kedah...kamu ada?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kami ada 'MARUAH DIRI'...kamu ada?

      Padam
    2. takanlah menentang kezaliman dipanggil hasad dengki.at least dia jadi MB..kamu ada?apa gila punya statement ko ni.ko ingat jadi MB tu idaman semua org ke bodoh?jawatan MB tu idaman org2 mcm ko jer macai.semua MB bermula dgn kerjaya macai mcm ko,so ko jer yg mengidam jawatan MB.ko idam dapat macai mcm ko.kalau dah macai tak usah nak kutuk rakyat yg menentang kezaliman.KROOOOIIHHHH PTUIIIII!

      Padam
    3. kau ni banyak makan dedak laaa...

      Padam
  7. Semuanya sudah ketentuan ALLAH, Insyaallah Kedah akan lebih baik selepas ini dan doakanlah
    semoga pimpinan yang baru ini dapat menjalankan tugas yang diamanahkan dengan baik.

    BalasPadam
  8. Dik..mmg salah org yg caci bapak kamu..tapi mcmana pulak dengan perangai bapak kamu yg menggulingkan pemimpin sedia ada? Kenapa tidak bertanding secara adil? kenapa perlu rampasan kuasa. bila naik status ni kamu ingat org akan muhasabah diri? sebelum menegur elok kalau diselidik dahulu setiap perbuatan bapak kamu..terang lagi bersuluh apa yg berlaku skrg adlah mainan politik..kenapa perlu marah bila orang mencaci sedangkan tindakan bapak kamu yang minta dicaci. Harta dunia sampai bila bapak kamu boleh kejar..Kejar akhirat lg berkat. Orang xtahu disebalik yg terjadi..sebab itu orang mengata..masakan pokok bergoyang klau xda lembu yang sodok...

    BalasPadam
  9. ANON 12:34

    JANGAN SOMBONG & BONGKAK......MANA KAMU TAHU DIA PEJUANG TULEN UMNO....KAU ADA SETIAP HARI DENGAN DIA......

    INGAT RODA TU BULAT DAN KITA BUKAN SENTIASA BERADA DI ATAS......BILA BERADA DIBAWAH DAN RODA (TAYAR) BOCOR MASA TU BARU TAHU LENGIT TINGGI RENDAH DAN REDA JE LAH DENGAN KETENTUAN ILLAHI.............

    BalasPadam
  10. demi nafsu dan jawatan...

    BalasPadam
  11. Dah bapak kamu yang perangai ketua pemberontak...tak hormatkan ketua...nak juga kuasa ikut jalan belakang...sedar lah sikit. Rakyat pun cerdik juga.

    BalasPadam
  12. Rasanya tukang ambil Video tu tak salah pun....itu memang tugas dia. Pentafsiran berdasarkan video yang jelas itu hak orang lain.Awak tafsir bapak awak celik...orang lain nampak bapak awak tersenggut sengut...orang sebelah pun dah jeling nak tolong kejut..

    BalasPadam
  13. 'Reverse physcology'...biasa lah...entah entah bukan anak dia yang up status, punahsihat dikalangan najib fan club kan ramai...apa nak heran....kalau boleh kasi teriak kuat no....silap haribulan boleh menang award

    BalasPadam
  14. Bagi tau bapak, berjuanglah untuk bangsa, agama & negara, mesti dapat pujian. Soal kat akhirat nanti tak tau la siapa yang cari siapa. Mungkin bapak yang kena cari ramai orang kot.

    BalasPadam
  15. cakap mcm dia sorang ada abah.abah org lain hidup sengsara dgn tekanan GST,belanja sekolah,tol,dll ko tak pikir?abah ko dah idup senang giler,ko pun dah idup senang,jadi tak payah nak buat2 manja tunjuk muka di media.ko ingat rakyat terharu ke bila anak org kaya merengek bila bapak dia yg kaya raya kena caci sbb perangai buruknya?

    BalasPadam
  16. Ni komen yg sikit terlewat.
    Maruah diri tu lebih baik dari pangkat, harta dan nama. Menjatuhkan org lain tu jatuh di bawah kategori apa??? Jangan hanya tahu perasaan sendiri je tapi cuba pikir apa perasaan anak isteri dan keluarga Mukhriz pulak. Jangan cuma pentingkan diri dan pikir diri sendiri je. Pikir juga perasaan org lain, lebih-lebih lagi org yg dijatuhkan.

    BalasPadam

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Networkedblog

MENARIK

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top