Nuffnang

Mufti Vs Menteri: Saya Sokong MUFTI!!!! Allahu Akhbar!!!



Semalam, Mufti Perak, Harussani mencabar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom meletakkan jawatan sahaja sekiranya takut bertindak terhadap Pengarang The Herald, Paderi Lawrence Andrew dan mereka yang mempertikaikan keputusan Mahkamah Rayuan berhubung larangan penggunaan kalimah Allah kepada bukan Islam.

Ini sudah mencabar mahkamah, bahkan mencabar kuasa Yang di-Pertuan Agong. Kenapa itu kita biarkan lagi. Saya tengok dalam televisyen malam tadi, menteri sendiri, Jamil Khir kata, jangan bising-bising, tunggu sahaja keputusan mahkamah.

Mahkamah sudah buat keputusan, jadi apa lagi hendak tunggu? Kalau sebegitu lemah hendak jadi seorang menteri, saya kata letak jawatanlah,"

- Harussani juga meminta pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap orang Melayu yang menghadiri perhimpunan solidariti penganut Kristian di sebuah gereja di Klang baru-baru ini kerana tindakan mereka itu seolah-olah menyokong penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.


Hari ini kita lihat apabila isu kalimah Allah ini timbul, Ada orang Melayu, pergi ke gereja di Klang, bawa bunga dan bersama-sama menyanyi. Jadi, orang Melayu menggalakkan benda itu dan sepatutnya orang itu ditangkap," katanya. - UTUSAN.

Mengambilkira pendirian tegas secara konsisten yang ditunjukkan Harussani dalam isu kalimah Allah ini, sewajarnya kita persoalkan dakwaan yang menuduh beliau sebagai ulama politik atau ulama kerajaan. (SUMBER)

Untuk  melihat Sejarah "Keengganan" Pihak Gereja Dan Fatwa Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia berkenaan penggunaan Kalimah Allah, KLIK SINI



Saya sokong ketegasan Tan Sri Harussani Zakaria dalam isu ini !

read more...

3 Penjenayah Ditembak Mati!!


JOHOR BAHRU - Tiga penjenayah dipercayai warga asing mati ditembak oleh sepasukan polis selepas mereka cuba menyerang pasukan keselamatan itu dalam kejadian di Ulu Tiram, awal hari ini.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff berkata, dalam kejadian 4.45 pagi itu, seorang daripada penjenayah melepaskan dua das tembakan ke arah pasukan polis manakala dua lagi melibas parang.



Gambar Hiasan


"Mereka bertindak demikian apabila pasukan polis yang sedang melakukan rondaan Ops Cantas Khas cuba menghampiri mereka. Akibat itu, anggota kami terpaksa melepaskan tembakan bagi mempertahankan diri,” katanya dalam sidang media, di sini.

Menurutnya ketiga-tiga penjenayah terbabit mati di tempat kejadian.

Mohd. Mokhtar berkata, siasatan awal juga mendapati sejam sebelum kejadian, tiga lelaki berkenaan menyamun tiga pekerja tapak semaian di rumah kongsi mereka.

Menurut Mohd Mokhtar, selain pistol dan tiga peluru hidup serta dua bilah parang, pemeriksaan polis turut menemukan sepucuk pistol tiruan, tangkal dan sejumlah wang tunai serta beberapa barangan dipercayai hasil samun.

Tiada dokumen pengenalan diri ditemui pada tubuh suspek, katanya. - Bernama
read more...

DEDAH : Senarai Perniagaan ONLINE Yang Menipu Pengguna!!



Sila rujuk senarai nama kedai atau business online yang menipu ni jika anda kerap melakukan pembelian di internet. Malaysia sebenarnya masih mundur dalam hal pembelian barang secara online kerana masih ramai yang menipu dan menjadi mangsa tipu.

Tak seperti Korea. Kebanyakan perniagaan mereka adalah secara talian. Penghantaran on the spot adalah antara yang terbaik. Sebab itu mereka mampu maju dalam masa yang singkat. Tapi di Malaysia masih ramai makhluk yang mengambil kesempitan di atas kecanggihan teknologi. Macam mana Malaysia nak maju kalau berniaga pun tipu orang. Untung nak cepat. Kalau perniagaan orang lain maju, mulalah nak sabotaj. Adeh..

Bagi pembeli, sebaik-baiknya lihat testimoni atau komen pembeli yang lain dulu samada beliau peniaga yang boleh dipercayai atau tidak. Kalau takde testimoni sila tinggalkan. Dalam Islam pun ada kata; kalau was-was elok tinggalkan.

Berikut adalah antara nama kedai online di Malaysia yang menipu ramai pembeli. Harap berjaga-jaga:

1 ) Az Iman
Report by many people, payment made but nothing have been deliver. Gambar ambil dari google

2) Assyaima Collection
Report by Siti Suhaila , order barang lain tapi dapat barang lain. Bila sms tak reply

3) Kartisha Little Bizhub
Report by Zetty Ezhard , beli perfume last year, kata authentic tapi rupanya fake. Bau macam sabun, bila email balik tak reply. No telefon tak provided

4) Jason / Ah keong / YU KAM LEAN
Report by many people , jual gadget. Sell BB for rm500 end up semua customer dia tak dapat apa2. Memang ramai dah kena. More than RM10k ++ Please beware

5) Imaya Gadget @ Anisah Derahman (kutu gadgets)
Report by Laksamana Cheng Ho , 4 bulan tak dapat barang, dia just refund RM300 and balance until now tak settle. Post kat wall dia block.

6) Wawa Najwa ZK’nas Lens
Report by Cik N Syuhada , until now tak refund duit

7) Yanti Shaterz
Report by many people, mak kutu yang makan duit haram

8 ) Babyrina
Report by Nik Norazne , ramai dah kena tipu and dia ada byk FB.
~http://www.facebook.com/princess.babyrina
~ http://www.facebook.com/reena.colections
~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100002641425341
~ http://www.facebook.com/lolypopprincess.reena
~ http://www.facebook.com/profile.php?id=100003265896181&ref=ts

9) Coachbagz wonderland
Report by Nurliza Eirlina , jual handbag dari luar negara, dah bayar depo last year but until now barang tak sampai. Email and inbox dia bagi alasan kena tipu dengan supplier tapi sampai sekarang masih active berniaga.

10 ) Katty Eng
Report by Nurul Shahida Syabil , RM130 sampai sekarang tak refund. Barang tak sampai. Now dah block orang

11) Set Nona Roguy
Report by Siti Hajar , dia jual set bersalin. Nama kat akaun maybank Nur Shuhada Ishak. Ramai dah terkena

12) Thalia Amanie @ Juliana Sulaiman
Report by many people , main kutu yang makan duit orang. More details :
FULL NAME — JULIANA SULAIMAN
NO IC —870207495266
NO HP —017656278
NO ACC — CIMB ACC ( 1222-000-3976-201)
ALAMAT — NO 9,PANGSAPURI SERI NIPAH,OFF TMN PINGGIRAN USJ 4760
SBG JAYA SELGR

13) KIKI GAJET @Muhammad Shaz
Report by Nora Madi Norazmadi , dah bayar deposit RM400, terus kena block. Number phone 0174643265

14 ) Buabuai Buaian cukur Jambul
Report by Love Haikal , duit dah bayar, video tak dapat, fb diblock, call and sms tak layan. Kena pada 13 nov 2011. no phone 01935335784

15) Rainbow House @ Chong Kar Ying
Report by Teia Zakariah , beli lens tak dapat lagi.

16) Koleksi Kpop Eshop @ Norfazilawati Binti Jefferi  01112026208
Report by Faten Suhana and Deana Abdullah , beli 2 baju tapi tak dapat2 lagi sampai sekarang

17) KReport by Nabela Dyana , 
beli ypad budak 30pcs and iphone 4s mainan budak until now tak dapat lagi
18) Door to Door @ Sharifah Nuzaihan Syed Fisol
Report by Amna Nafeesa II , dia jual gadget murah. Sampai sekarang tak dapat. Total loss RM6K.

19) Lens Collections
Report by Chibbi Maruko , total RM345. tak pulangkan lagi duit sampai sekarang.

20 ) Nor Aymylia Bt Normazlin
Report by Puan Ain Juih , beli samsung galaxy tab tapi dapat tablet china. Ramai dah terkena dgn dia. Total loss RM1.6k

21) Nellisa Abd Rahman
Reported by many people , mereka jual barang2 baby , susu dan diapers, barang tak pernah sampai ramai dah tertipu

22) Bee florian @ Aizan Fong Abdullah
Reported by many people, dia ni memang dah bertahun tahun terkenal dengan menipu. Kalau cari fb dia memang dah takde so just beware dengan nama dia tu.

23) Rosidah Abdullah
Reported by many people , dia ni suka buka kedai tiru nama kedai seller lain so nanti customer akan keliru. So just beware dengan nama dia bila nak buat payment nanti. Maybank163091006206 , hp 01114990713 / 01114944617

24) Butik Beg Tangan Berjenama @ Wan Syazwani maybank 158305218738
Reported by many people, fb dia pun dah hilang sekarang. Dapat duit terus senyap then deactivate fb.

25) Adayana Perfume @ Syahidan Ahmad
Reported by many people, after payment barang tak sampai. Macam2 alasan diberikan.

26) Kedai Gadget @ Faizah binti Md Rejab
Reported by many people , kutu gadget dan jual ada jual gadget tapi kalau dah bayar jgn harap barang akan sampai. DIA MASIH ACTIVE DI LUAR SANA PLEASE BEWARE.Ni no dia0179895662

27) Korean Sweety Eye
Reported by many people, after payment dia akan block dari msg/wall

28) Kedai saya @ Mohd Syazamie
Reported by Aina Jessturaya, orang tu mengaku diri pekerja court mammoth penang and jual barang murah & ansuran. After masukkan duit dia akan block terus. Tracking number yang tipu dia bagi

29) Babydynas Collections & Babydynas Kutu Frenz
Reported by many people, ada few people je yang dapat refund dari dia. Yang lain semua dia kebas duit. Senyap sampai sekarang

30) Aida Isyhaidar @ Norhaida bt Jamaludin
Reported by Princess Davinci , dia ni kutu jam. Duit lesap

31) Kedai Sri Mawar @ Azizah Bt Bakar from Bachang Utama
Reported by Siti Qis Junior , peniaga emas. After dah dapat duit dia block customer.

32) Blackberry Hotshop @ Maria Ariffa Mazlan
Reported by Lynn Domo, customer mintak COD, dia setuju tapi dengan syarat bayar deposit RM500. bila yang nak jumpa, dia tak datang. Call tak jawab.

33) Tudung Abu Dhabi
Reported by 5 people, service lambat. Ada yang dapat after 2 week dah bayar itu pun after dah push and bagi warning.

34) Kasih Damia Shoppe / Kasih Damia Collections
Reported by Ros Zaiha , owner kedai ni nama Suhaila. Beri alasan macam2, barang sampai kesudah tak dapat.

35) Lim Anna
Reported by many people, boleh tengok dekat photos posted by Poisonous apple, dia print screen orang2 yang bagi wall post mintak refund money and post barang.


Untuk lain-lain senarai penipu terkini, boleh juga terjah: Senarai Penipu Online Malaysia Detail [scammer]

Sehingga kini masih ramai yang berkongsi peniaga-peniaga yang menipu di page tersebut. Boleh rujuk dari semasa ke semasa..

Anda ada maklumat lain tentang peniaga yang menipu? Boleh kongsikan disini.
sumber: FITRIHADI dan AMEKKAU
read more...

PESAWAT TERHEMPAS : Gambar-Gambar Operasi Menyelamat Di Batu Cave!!




KUALA LUMPUR 11 Jan. - Tiga mangsa sebuah pesawat ringan jenis Cessna milik Kelab Penerbangan Diraja Selangor yang dilaporkan hilang petang semalam dijumpai selamat kira-kira 3.45 pagi tadi.

Ketiga-tiga mangsa, Saiful Farid Amin, 40; Syed Haidar, 25; dan Mohd. Saiful Zafiq, 25, dibawa keluar daripada kawasan nahas di Empangan Batu di Selayang di sini pada pukul 5 pagi tadi.

Kesemua mangsa kemudian dihantar ke Hospital Selayang dekat sini untuk mendapat rawatan kecemasan.

Seramai 35 anggota pasukan Jabatan Bomba dan Penyelamat terlibat dalam misi mencari dan menyelamat (SAR) ketiga-tiga mangsa nahas berkenaan.

Ketua Bomba dan Penyelamat Selangor, Othman Abdullah berkata, kemalangan tersebut berlaku apabila pesawat berkenaan yang diterbangkan oleh Saiful Farid hilang kawalan apabila cuba mengelakkan seekor burung helang yang melintasi pesawat.

"Pesawat yang hilang kawalan tersebut kemudiannya merempuh pohon buluh dan terhempas," kata Othman pada sidang akhbar di lokasi berhampiran nahas pesawat..

Pesawat Cessna milik Kelab Penerbangan Diraja Selangor itu dilaporkan berlepas dari pangkalan udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi dan dilaporkan hilang pada pukul 5 petang di sekitar Batu Caves, semalam.









read more...

VIDEO : UAI VS TUN M - Kalimah Allah


Dengar betul-betul. Faham Baik-Baik..




Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-82 yang bersidang pada 5 - 7 Mei 2008 telah membincangkan Isu Tuntutan Penganut Kristian Terhadap Penggunaan Kalimah Allah. Muzakarah telah memutuskan bahawa lafaz Allah merupakan kalimah suci yang khusus bagi agama dan umat Islam dan ia tidak boleh digunakan atau disamakan dengan agama-agama bukan Islam lain. Oleh itu wajib bagi umat Islam menjaganya dengan cara yang terbaik dan sekiranya terdapat unsur-unsur penghinaan atau penyalahgunaan terhadap kalimah tersebut, maka ia perlu disekat mengikut peruntukan undang-undang yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Keterangan/Hujah: 

  1. Perkataan Allah yang digunakan oleh umat Islam adalah merujuk kepada Allah Yang Maha Esa dan lafaz Allah yang telah digunakan oleh orang-orang kristian adalah merujuk kepada ‘Tuhan Bapa’ iaitu salah satu oknum daripada akidah trinity. Ia berbeza sama sekali dengan apa yang dimaksudkan oleh Reverand Datuk Murphy Pakiam, Archbishop of Kuala Lumpur bahawa perkataan Allah telah lama digunakan oleh orang-orang kristian sejak sebelum kedatangan Rasulullah s.a.w. Selain daripada itu, lafaz Allah juga, tidak pernah disebut di dalam teks bahasa Greek yang merupakan bahasa asal usul penulisan Bible. Ini adalah kerana perkataan Tuhan di dalam bahasa Greek adalah ‘Theos’ bukannya Allah.

  2. Perkataan Allah juga tidak pernah terdapat di dalam bahasa asal Perjanjian Lama yang dikenali sebagai Taurat dan Perjanjian Baru yang dikenali sebagai Bible. Ini adalah kerana Perjanjian Lama ditulis dalam bahasa Hebrew manakal Perjanjian Baru ditulis dalam bahasa Greek. Perkataan Hebrew yang membawa maksud Tuhan ialah El, Eloh,Elohim dan juga Yhwh.

  3. Kalimah Allah Lafz al-Jalalah adalah khusus dan mutlak untuk agama Islam dan mafhumnya berbeza dengan mafhum Allah yang digunakan oleh agama lain seperti Kristian.

  4. Perintah mahkamah yang dipohon oleh Catholic Herald Weekly untuk mengisytiharkan bahawa larangan penggunaan kalimah Allah yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Dalam Negeri adalah bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan dan bukan eksklusif kepada agama Islam boleh memberi kesan yang besar kepada kedudukan agama Islam sekiranya orang Islam sendiri tidak peka dan perhatian yang sewajarnya tidak diberikan oleh pihak berkuasa agama di negara ini.

  5. Walaupun dari segi sejarah kalimah Allah telah digunakan sejak sebelum kedatangan Islam lagi, namun penggunaanya adalah berbeza dan perlu dilihat dari segi substancenya. Kalimah Allah yang digunakan oleh Kristian adalah bersifat Taslis dan syirik, sedangkan bagi Islam ia bersifat tauhid.

  6. Kalimah Allah merupakan lafaz suci yang perlu dijaga dan berkait dengan akidah. Umat Islam perlu peka dan bertanggungjawab dalam isu ini. Sikap membenarkan sesiapa sahaja menggunakan kalimah tersebut semata-mata untuk menunjukkan bahawa Islam meraikan agama lain hanya akan mendatangkan mudharat yang lebih besar kepada agama dan umat Islam.

  7. Umat Islam perlu tegas dalam menjaga kesucian dan identiti agama kerana bersikap terlalu terbuka sehingga membenarkan perkara-perkara yang menjadi hak Islam disalahgunakan oleh agama lain adalah amat merbahaya kerana matlamat utama kristian menggunakan kalimah Allah adalah untuk mengelirukan umat Islam dan menyatakan bahwa semua agama adalah sama.

  8. Kalimah Allah sebenarnya tidak ada di dalam Bible, yang digunakan ialah perkataan God. Tetapi di dalam Bible yang diterjemahkan ke bahasa Melayu, perkataan God ditejemahkan sebagai Allah.

  9. Isu penggunaan kalimah Allah oleh agama bukan Islam ini melibatkan isu berkaitan Siasah Syar’iyyah dan Kerajaan wajib menjaga kesucian agama dan umat Islam. Fatwa perlu dikeluarkan oleh Jawatankuasa ini bagi menjaga kesucian agama dan akidah umat Islam.

  10. Pertimbangan Jawatankuasa dalam melarang penggunaan kalimah Allah oleh agama bukan Islam bukan hanya dilihat dari aspek keselamatan, tetapi factor utama adalah berasaskan akidah dan kesucian agama Islam.

  11. Dalam keadaan di mana agama dan umat Islam dihimpit dengan pelbagai gerakan yang cuba menghakis kedaulatan Islam sebagai agama rasmi negara, umat Islam perlu bersatu dan menunjukkan ketegasan dalam menjaga maruah agama.
read more...

KEMPUNAN!!! DUA PERAGUT DICEKUP PPM




Kota Kinabalu, 10 Jan- Dua lelaki kempunan nikmati hasil ragut selepas dicekup anggota Pasukan Polis Marin Wilayah 4 (PPM) dalam Operasi Landai di Jesselton Point, semalam.

Komander PPM Wilayah 4 Sabah, ACP Mohamad bin Madun berkata kedua-dua lelaki itu ditemui sedang bersembunyi di kawasan semak berhampiran Jalan Bunga Raya dan dipercayai baru melakukan ragut ke atas seorang perempuan di mana semasa ditahan turut ditemui beg tangan milik orang lain.

"Polis turut merampas kenderaan yang dipercayai digunakan suspek semasa melakukan jenayah,"katanya lagi.

Kedua-dua suspek dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Karamunsing dan disiasat di bawah seksyen 379 Kanun Keseksaan iaitu ragut.
read more...

BATU CAVES : Pesawat Hilang Dipercayai Terhempas!!!





KUALA LUMPUR - Sebuah pesawat jenis Cessna dipercayai terputus hubungan dengan menara kawalan Jabatan Penerbangan Awam (DCA) ketika di kawasan Batu Caves, di sini lewat petang tadi.

Kejadian dipercayai berlaku pukul 5.15 petang, kata Penolong Kanan Penguasa Bomba Pusat Gerakan Operasi Selangor Kardi Mohsin kepada Bernama di sini malam ini.

Bagaimanapun menurut Kardi, pihak bomba hanya dimaklumkan oleh DCA mengenai kejadian itu pada 11.15 malam tadi.

Kami telah menghantar sepasukan anggota dan pegawai untuk meninjau di kawasan terbabit namun setakat 12 tengah malam ini kami tidak menemui apa-apa,katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan menyambung operasi mengesan pesawat terbabit pada esok pagi.

Sementara itu DCA tidak dapat dihubungi untuk maklumat lanjut. - Bernama
read more...

PANJANG UMUR : Pemandu Lotus Terselamat Nahas Jalan Raya!!!




MUAR - Meskipun keseluruhan badan kereta mewah jenis Lotus yang dipandunya berkecai dan hanya tinggal rangka, seorang lelaki Singapura terselamat daripada maut selepas terbabas melanggar bukit di Kilometer 147.2 Lebuhraya Utara Selatan dekat Pagoh di sini, awal petang tadi.

Dalam kemalangan kira-kira 1 petang itu, lelaki berusia dalam lingkungan 40-an itu dipercayai dalam perjalanan dari arah Singapura menuju ke utara apabila terbabas ke kanan dan melanggar bukit di tepi lebuh raya.

Sebelum kejadian, dia yang dipercayai memandu laju kenderaan berkuasa tinggi itu.




Kemalangan itu mengakibatkan kereta itu rosak teruk bagaimanapun mangsa tersepit di tempat duduk pemandu.

Kejadian turut menyebabkan kesesakan teruk di kedua-dua arah lebuh raya sejauh kira-kira dua kilometer.




Jurucakap Ibu Pejabat Polis Daerah Muar ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan.

Katanya, pemandu kereta berkenaan yang cedera di beberapa bahagian badan dikejarkan ke Hospital Pakar Sultanah Fatimah (HPSF) Muar untuk rawatan kecemasan.
read more...

KPN : Usaha Ceroboh Sabah Dipatahkan!!!



Kuala Lumpur, 10 Jan - Pasukan keselamatan negara mematahkan cubaan pihak asing menceroboh masuk perairan Sabah dua minggu lepas, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata ini hasil tindakan pantas Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia. 

"Walaupun kita tahu ada percubaan (menceroboh masuk) yang dilakukan pihak musuh dua minggu lepas, tapi Alhamdulillah kita berjaya mematahkannya," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini. 

Perairan Sabah sebelum ini menyaksikan peristiwa pencerobohan pengganas di Lahad Datu pada Februari tahun lepas yang mengorbankan nyawa 10 anggota keselamatan, iaitu lapan anggota polis dan dua anggota tentera. 

"Insiden di Pulau Pom-Pom, Semporna, Sabah turut menjadi iktibar kepada pasukan keselamatan untuk meningkatkan tahap keselamatan di Zon Keselamatan Pantai Timur Sabah (Esszone)," katanya. 

Khalid merujuk insiden yang berlaku 15 Nov lepas, yang mana seorang pelancong lelaki warga Taiwan berusia 57 tahun ditemui mati dengan kesan tembakan pada badan di sebuah pusat peranginan di pulau itu. 

Rakan wanitanya yang berusia 58 tahun pula diculik sekumpulan lelaki bersenjata sebelum diselamatkan pada 20 Dis lepas oleh pihak keselamatan Filipina. 

Dalam pada itu, Khalid berkata Operasi Gasak di Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom), dengan penyertaan pasukan Operasi Cantas Khas PDRM, akan dipertingkat bagi menghadapi ancaman pencerobohan. 

Beliau berkata segala pemantauan dan kawalan keselamatan di Sabah akan terus dilapor kepada Ibu Pejabat Polis Bukit Aman bagi memudahkan pelan tindakan dirangka bagi menangani kes tertentu. 

- BERNAMA
read more...

Wayang Dan Kemelut Politik PR Di Sabah

KUALA LUMPUR 10 Jan – Tindakan beberapa wakil rakyat yang meninggalkan parti masing- masing selepas pilihan raya umum ke 13 adalah berpunca daripada rasa tidak puas hati terhadap kepimpinan pakatan pembangkang dalam hala tuju mereka untuk membantu rakyat Sabah.

Timbalan Ketua UMNO Bahagian Sandakan, Datuk Awang Kadim Tang menyifatkan apa yang berlaku itu menunjukkan tiadanya keyakinan wakil rakyat terbabit terhadap kepimpinan mereka untuk membela nasib rakyat.




“Seperti yang dinyatakan wakil rakyat terbabit, tindakan mereka itu adalah untuk memastikan rakyat terus mendapat pembelaan, bukan hanya dibuai dengan pelbagai janji seperti yang biasa dilakukan oleh kebanyakkan pemimpin mereka.

“Bukan setakat wakil rakyat, lebih ramai penyokong mereka yang akan menyokong Barisan Nasional, suasana politik di Sabah adalah berbeza dengan suasana politik di Semenanjung.

“Disebabkan ramai penyokong pembangkang di sini tidak menyertai mana-mana parti, sudah pasti jumlah mereka yang beralih sokongan tidak diketahui tetapi yang pasti mereka kini sudah menyokong Barisan Nasional,” katanya

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai perkembangan terkini politik di Sabah berikutan terdapatnya laporan yang menyatakan rasa tidak puas hati di kalangan wakil rakyat dan pemimpin parti tempatan terhadap kepimpinan pakatan pembangkang di peringkat pusat.

Awang Kadim berkata, antara punca menyebabkan timbulnya rasa tidak puas hati di adalah berpunca daripada sikap pemimpin pusat pembangkang yang hanya mempergunakan rakyat Sabah untuk merealisasikan cita-cita mereka untuk menawan Putrajaya pada pilihan raya umum yang lalu.

"Sebelum pilihan raya lalu, ramai pemimpin mereka datang ke Sabah menabur pelbagai janji untuk dapat sokongan, tapi kini selepas pilihan raya, Sabah bagai sudah dilupakan oleh mereka apabila apa yang dihatap tidak menjadi,” katanya.

Menurutnya, bukanlah suatu yang mengejut jika lebih ramai pemimpin serta penyokong pembangkang yang akan meninggalkan parti masing- masing kerana menyedari telah dipergunakan dan yakin hanya Barisan Nasional sahaja yang mampu membawa perubahan untuk rakyat Sabah. - SUMBER
read more...

TERKINI : Gambar-Gambar Banjir Di Sungai Lembing, Kuantan Ketika Ini (10-01-2014)

Keadaan terkini sekitar Sg Lembing, Kuantan selepas hujan turun sejak semalam..







Sms alert P084 Paya Besar.

Tarikh:10.1.2014. 

Hujan lebat sekitar Kuantan semenjak malam semalam. Siren amaran telah dibunyikan di Bandar Sungai Lembing dan penduduk dalam keadaan berjaga-jaga. Air sungai besar sekarang.

read more...

MUSYKIL!!! Ada Ker Carlsberg Tu Halal?





Imej diatas menjadi isu kerana umum ketahui Carlsberg adalah air minuman yang mengandungi arak .... maknanya Haram. Tak perlu nak tengok cuba try test isinya untuk ditentukan keHaramannya.

Carlsberg = Haram - Very the Simple and very the Mudah !

Tak kiralah tin itu dalam warna apapun, atau dalam bekas lain pun, asalkan namanya Carlsberg, ia adalah haram. Begitu juga jenama arak lain yang sudah diterima umum sebagai Haram.

Tidak tahu kebenaran akan gambar ini. Namun, pihak yang berkenaan perlu semak dan ambil tindakan proaktif bagi menjelaskan perkara sebenar!!!


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) hari ini menafikan memberi perakuan dan sijil logo halal kepada produk atau syarikat yang mengeluarkan minuman keras.

Pengarah Hab Halal jabatan itu Hakimah Mohd Yusoff berkata Jakim telah membuat laporan polis di Balai Polis Putrajaya hari ini berhubung perkara itu dan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk menyiasat.



read more...

TUKAR : Tanda Tanya Di Sebalik Penukaran KSU KDN



Akhirnya pada 24 Dis 2013 Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr. Ali Hamsa telah membuat kenyataan bahawa KSU KDN, Datuk Seri Abd Rahim Mohd Radzi bertukar kementerian, menjadi KSU baharu Kementerian Komunikasi dan Multimedia, mulai 1 Jan 2014.

Sungguhpun beliau menggantikan Datuk Seri Kamaruddin Siaraf yang tamat tempoh perkhidmatan kontrak pada 4 Okt 2013, namun banyak pihak melihat pertukaran ini ada kaitan dengan isu Mat Sabu Syiah.

Datuk Seri Abd Rahim, 56, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains dari Universiti Malaya dan menyertai perkhidmatan awam sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 3 Jan 1983. 

Abd Rahim yang berkhidmat sebagai KSU KDN mulai 19 Mei 2012 itu, pernah berkhidmat sebagai Timbalan KSU (Keselamatan) dan Setiausaha Bahagian, Bahagian Perancangan Korporat KDN.

Pada 12 Disember 2013, Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi telah mendedahkan 10 bukti orang nombor dua Pas terlibat dengan fahaman Syiah.

Pendedahan KSU KDN itu dibuat ekoran ucapan Menterinya, Ahmad Zahid di perhimpunan agung Umno pada 2 hingga 7 Disember 2013 yang mengaitkan “orang nombor dua” parti PAS terlibat dengan Syiah.

“Kita tahu siapa pemimpin Syiah dalam PAS. PAS ketepikan perbezaan politik. Ini soal akidah dan keselamatan negara. Kita hairan bagaimana PAS memilih pemimpin Syiah untuk menjadi orang nombor dua (Mohamad) dalam PAS" kata Zahid. 

Pendedahan KSU KDN itu telah menjadi “bahan lawak” di kalangan rata-rata pengguna media sosial.

Kebanyakan mereka tidak dapat menerima hujah Mohamad kagum kepada pemimpin besar Revolusi Islam Iran Ayatollah Ruhullah Musawi al Khomeini sebagai salah satu bukti beliau yang dikenali sebagai Mat Sabu menganut fahaman Syiah. 

Datuk Saifuddin Abdullah dalam tulisan di Twitter berkata, beliau juga mengagumi Khomeini, dan juga tokoh revolusi lain seperti ikon anti-apartheid Nelson Mandela, pemimpin gerila Bolivia Che Guevara, dan pejuang kebebasan India Mahatma Gandhi.

"Saya kagum Mandela, Che Guevara, Ghandi, Mother Theresa. Adakah bermakna saya Kristian,
komunis, Hindu?

"Saya juga kagumi Khomeini. Adakah saya Syiah?," tulis bekas Timbalan Menteri Pengajian Tinggi itu.

read more...

Tun M : Wujudkan Semula ISA!!




KUALA LUMPUR, 9 Jan – Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan pelaksanaan semula Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) bagi menangani tindakan puak ekstremis minoriti yang menjejaskan kestabilan negara.

Beliau menyifatkan segelintir puak pelampau ini sebagai kumpulan yang tidak matang dan sanggup mengeluarkan kenyataan menyakitkan hati yang mengganggu keharmonian dan sensitiviti kaum lain di negara ini.

“Untuk golongan pelampau sebegini, kita memerlukan ISA. ISA tidak diperlukan untuk orang macam saya kerana saya seorang yang sangat bagus,” katanya kepada pemberita selepas menjadi tetamu undangan khas dalam program berbahasa Inggeris RTM2 ‘Hello On Two’, yang disiarkan secara langsung di Wisma TV, Angkasapuri di sini, hari ini.

Dr Mahathir berkata demikian ketika diminta mengulas tentang ketegangan antara kaum berikutan isu rampasan Bible versi Bahasa Melayu dan Iban oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Khamis lalu.

Beliau berkata sekiranya Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) tidak digunakan, adalah lebih baik negara tidak mempunyai undang-undang sedemikian.

Sehubungan itu, Dr Mahathir menasihati segelintir rakyat supaya tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan kata-kata yang menyentuh sensitiviti agama atau menyakitkan hati orang lain.

“Sekiranya rakyat terus bertelagah, mereka akan menjadi seperti rakyat di negara lain, yang akhirnya akan saling membunuh sesama sendiri. Ini tidak adil untuk mereka yang tidak terlibat dalam kontroversi ini,” katanya.

Dalam rancangan itu, Dr Mahathir berkongsi pendapat dan rahsia termasuk rutin harian, falsafah perniagaan, dan rahsia kesihatan yang membuatkan beliau sentiasa sihat dan bertenaga pada usia 89 tahun.

Beliau turut menamakan Nabi Muhammad SAW sebagai sumber inspirasi beliau, kerana kagum dengan kesabaran dan kehebatan Baginda semasa berhadapan dengan golongan yang membencinya, selain berjaya membangunkan masyarakat Islam yang bertamadun.

Rancangan itu diadakan sempena ulang tahun ke-11 Dr Mahathir meletakkan jawatan sebagai perdana menteri.

Dr Mahathir dilantik sebagai perdana menteri ke empat sejak 1981 dan berundur daripada jawatan itu pada 2003, setelah menerajui pemerintahan negara selama 22 tahun.

Semasa rancangan sejam itu berlangsung, pelukis Abdul Rahim Muda atau lebih dikenali sebagai Imuda melukis sebuah potret Dr Mahathir.(SUMBER)
read more...

AMUK!!! Lelaki Berparang Serang Sekolah!!!

“Saya tidak tahu kenapa lelaki itu datang mengamuk dan tergamak merosakkan motosikal saya dan beberapa rakan lain sedangkan kami langsung tidak mengenali dia,” demikian luahan seorang pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Mazlan, 17.

Dia adalah seorang pemilik motosikal yang dirosakkan seorang lelaki bersenjatakan sebilah pisau dan batu, dalam satu kejadian di sebuah sekolah menengah, di sini, kira-kira jam 10 pagi, semalam.




Menurut Mazlan, dia hanya mengetahui motosikalnya dirosakkan selepas diberitahu rakan sekelas sebaik keluar untuk ke kantin, memandangkan kejadian berlaku ketika waktu rehat.

“Saya memang nampak ramai pelajar berkumpul mengerumuni kawasan letak motosikal pelajar di luar pagar sekolah.

“Saya tak syak apa-apa sehinggalah dimaklumkan oleh seorang rakan, motosikal saya dirosakkan seorang lelaki bersenjatakan sebilah parang dan batu,” katanya

Jelasnya, bukan motosikalnya sahaja menjadi mangsa, malah dua buah lagi turut mengalami nasib sama apabila dibaling dengan batu selain sembilan buah motosikal lagi telah dijatuhkan.

Katanya, difahamkan lelaki dipercayai berusia 18 tahun itu sudah datang ke sekolah itu dan mengurung seorang pelajar wanita di dalam tandas sekolah, kelmarin.

“Tapi, saya difahamkan perbuatan lelaki itu sempat dihalang pelajar lelaki yang kebetulan ternampak kejadian itu sebelum bertindak menghalaunya keluar dari sekolah,” katanya.

Sementara itu, seorang penduduk yang turut menyaksikan insiden itu yang hanya mahu dikenali sebagai Zila, 40, berkata, sebelum kejadian, lelaki itu datang dan membuat bising lalu membaling batu ke arah motosikal milik pelajar yang diletakkan di luar pagar sekolah.

“Pada mulanya saya cuba memberanikan diri menegur perbuatan lelaki itu tetapi bila nampak dia pegang pisau, saya ambil keputusan bersembunyi dan melihat kejadian itu dari jauh kerana takut.

“Saya lihat lelaki itu masuk ke dalam kawasan sekolah dan tidak lama kemudian kelihatan dia dihalau keluar dan terus melarikan diri,” jelasnya.

Dalam perkembangan sama, Timbalan Pengarah Pelajaran Negeri, Hashim Mohd Zin berkata, siasatan awal mendapati tiada pelajar wanita sekolah itu yang didakwa dikurung di dalam tandas oleh lelaki terbabit, kelmarin.

“Memang semalam (kelmarin), lelaki itu ada masuk ke dalam kawasan sekolah, namun dia meminta izin dengan pengawal keselamatan dengan memberitahu untuk bertemu dengan seorang pelajar.

“Berdasarkan siasatan awal, kita dapati lelaki terbabit kurang siuman dan telah merosakkan 12 buah motosikal milik pelajar yang diletakkan di luar kawasan sekolah dengan pengawasan pengawal keselamatan bertugas,” katanya.

Katanya, lelaki itu difahamkan sebelum ini terbabit dalam kemalangan jalan raya mengakibatkannya mengalami gangguan mental, dan sebelum ini pernah berkeliaran di hadapan sekolah tetapi tidak menimbulkan kekacauan.

-Sinar Harian
read more...

RASUAH : Pegawai KHAS MENTERI Antara 3 DIREMAN!!



PUTRAJAYA 9 Jan. - Mahkamah Majistret hari ini mengeluarkan perintah tahanan reman terhadap tiga individu termasuk pegawai khas seorang menteri bagi membantu siasatan kes rasuah melibatkan permintaan dan penerimaan wang sogokan berkaitan pemberian tender.

Majistret Nur Dahlia Azmi membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menahan reman pegawai khas tersebut dan seorang ahli perniagaan selama empat hari bermula hari ini.

Seorang lagi yang berjawatan setiausaha direman tiga hari. Ketiga-tiganya direman mengikut Seksyen 117 Kanun Tatacara Jenayah
read more...

GEMPAR!! Sami Budha "Solat" Dalam Surau Bersama Orang Islam?



Sekeping gambar yang memaparkan dua orang sami sedang solat sedang menjadi viral di media sosial selepas dimuat naik oleh blogger mustaqimmah.wordpress.com.

Sumber berkata gambar itu dirakamkan di sekitar Rantau Panjang selepas kejadian kebakaran besar yang menyebabkan pasar musnah tetapi hanya surau tidak dijamah api.




Namun sumber kesahihan berita tersebut masih gagal ditemui dan menyebabkan pelbagai andaian telah mula dikeluarkan pelbagai pihak.

Jika diteliti pada gambar,kelihatan dua lelaki berbaju sami seakan-akan sedang solat berjemaah bersama dengan makmum yang lain.Jemaah yang lain dilihat seperti menerima keadaan tersebut dengan hati terbuka.

Status dua lelaki itu masih menjadi tanda tanya sama ada telah memeluk Islam atau pun tidak.Pihak kami juga sedang mengumpul maklumat tentang status sebenar gambar ini.

read more...

SEGERA!!! Permohonan Secara Online Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2014


Bagi Yang Belum Memohon, Cepat-Cepatlah Mengisi Borang Permohonan




Permohonan Secara Online Bantuan Rakyat 1Malaysia BR1M 2014 





SYARAT KELAYAKAN PERMOHONAN BR1M 2014 

  1. Warganegara Malaysia 
  2. Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM4,000 dan ke bawah 
  3. Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah 
  4. Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah 

• Sila kemukakan salinan:

(i) MyKad bagi pemohon; dan 

(ii) MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan) 


• Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.

• Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014


**NOTA


1. PERMOHONAN BARU - Bagi pemohon yang pertama kali memohon BR1M dan juga bagi pemohon BR1M 1.0 dan 2.0 yang tidak layak. 

2. KEMAS KINI PERMOHONAN BR1M 2.0 - Bagi penerima BR1M 2.0 mengemaskini maklumat selain daripada Status Perkahwinan dan Maklumat Isi Rumah.



TAMBAHAN :


Menurut kenyataan itu, penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank.

Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma mulai tarikh tersebut.

Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my.

Pembayaran akan dibuat kepada yang layak bermula Februari dan BR1M 2014 dijangka memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta dua juta individu bujang.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi talian hotline 1-800-88-2716 yang dibuka mulai 23 Disember 2013, dari Isnin hingga Jumaat bermula 9 pagi hingga 5 petang.

Pemberian BR1M 2014 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM4,000 ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650, manakala untuk indvidu bujang berusia 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan dinaikkan sebanyak RM50 kepada RM300.

Selain itu caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan tinggal sebatang kara juga akan menerima kenaikan jumlah bantuan daripada RM500 kepada RM650.


Cara kemaskini BRIM 2014 secara Online




Berikut disertakan cara-cara bagi mengemaskini data bagi mereka yang pernah menerima BRIM 2.0 sebelum ini.

1. Mula-mula sila masuk ke SINI pilih sama ada permohonan baru atau kemaskini.

2. Masukkan no kad pengenalan anda dan tarikh lahir dan klik kemaskini permohonan BRIM 2.0 pada butang yang terdapat di sebelah bawah kanan.
3. Pilih untuk mengemaskini data seperti:-
    a. No telefon rumah
    b. No telefon bimbit
    c. Pekerjaan
    d. Maklumat bank
    e. Alamat e-mel
    f. Alamat surat menyurat terkini

4. Setelah mengisi semua yang dirasakan perlu contoh alamat baru atau maklumat bank dan masukan kod pengesahan akan keluar satu "dialog box" untuk pengesahan.

5. Tandakan pada kotak saya setuju dengan terma dan syarat di atas dan klik pada kotak setuju dan hantar.

6. Satu dialog box akan keluar dan memberi tahu yang permohonan telah berjaya di kemaskini.

7. Sedia untuk cetak.

8. Selesai.

UPDATE: Sah! BR1M di Bayar Terus Ke Akaun Bank
read more...

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

Networkedblog

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top