Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

PTPTN : VIDEO LUAHAN ANAK MUDA YANG MESTI TENGOK!!!

You all tengok le sendiri, sampai habis then you all nilai sendiri 2 video di bawah ni. Aku pun peminjam PTPTN. Memang sakit masa mula-mula habis belajar dulu. Macam-macam nak kena fikir. Macam mana nak "shoru", macam mana nak "survive" tanpa ehsan mak bapak, macam mana nak bayar???? Hish! memang pening.


Dulu, kalau tak silap gua, kos pentadbiran PTPTN ni 4 %. Lagi tinggi beb! But, later kerajaan dah kurangkan kepada 1% je. Kemudian, apa yang lagi best buat peminjam-peminjam ni ialah bagi yang "Cerdik" sikit yang boleh dapat CGPA atas daripada 3.7 (kalau tak silap) boleh pula pinjaman tu ditukar kepada biasiswa. Ok tu.



Selaku peminjam PTPTN, gua pun masih dalam proses membayar balik secara bulanan. Citer pasal bayar balik ni, hmmm...... memang banyak citer sebenarnya. Di pendekkan citer, gua mula buat bayaran balik pun selepas hampir 2 tahun. Tu pun rasanya selepas dapat surat peringatan (REMINDER) daripada PTPTN.




Pening beb! Gaji gua pada masa tu baru RM1,000 lebih (masa mula-mula dapat kerja). Sewa rumah, makan, minum, ansurans motor, top up handphone dan sebagainya. Memang serabut. So, gua punya graf untuk pembayaran semula PTPTN ni memang tak cantik (di awal pembayaran, sekarang dah ok, heheheh....).

Diimbas kembali penggunaan PTPTN sepanjang tempoh pengajian gua di IPTA suatu masa dulu, huh! memang banyak gunanya PTPTN ni beb. Salah satu yang mengingatkan gua dan boleh membuatkan gua menangis tetiba ialah gua hampir-hampir tak dapat melanjutkan pelajaran ke IPTA. Sebab ape? Sebab gua bukan berasal daripada keluarga berada (macam Adam Adli). So, selepas kegembiraan dapat tawaran melanjutkan pelajaran di sebuah IPTA, tetiba dapat pula citer sedih.

Arwah bapa gua minta maaf sangat-sangat (sedih kedua sebab ayah yang minta maaf) sebab tak dapat nak hantar gua ke IPTA sebab tak mampu menanggung kos pengajian. So, you all semua bayangkan kalau you all di tempat gua.....




Di universiti, macam-macam pula kisahnya. Ye la, orang kampung macam gua ni yang tiada sesiapa atau saudara mara di KL ni. Macam-macam hal yang perlukan duit. Nota, Buku rujukan, sewa rumah (kena tolak daripada kolej sebab tak aktif, heheheh) minyak motor, to pup dan pelbagai bende yang perlukan bayaran. Memang agak tinggi kosnya.

Alhamdulillah, berkat doa, usaha, dan "Kecerdikan" yang Allah kurniakan, sekarang gua dah boleh bayar PTPTN secara konsisten (graf dah cantik). Dan setiap kali semasa nak membuat pembayaran (online), gua teringat kembali kisah lama yang hampir-hampir menidakkan peluang gua untuk berada seperti sekarang.  (tak kaya, tapi bahagia). At least, dengan pembayaran semula PTPTN, gua dapat membantu anak-anak muda kita yang mungkin seperti gua dulu di samping menunaikan tanggungjawab gua sendiri sebagai peminjam.
read more...

HIDUP BELIA!!! VIDEO ANAK MUDA DAN PELAKON DRAMA TV

Siapa anak muda? Apa ertinya anak muda? Siapa yang sepatutnya menjaga dan menyelaras pembangunan dan aktiviti mereka. Persoalan demi persoalan seringkali dilontarkan dari segenap sudut tentang siapakah yang paling bertanggungjawab dalam menangani isu-isu berkaitan anak muda.

 

 
Bagi menjelaskan lebih terperinci, gua nak petik sedikit daripada AKTA PERTUBUHAN BELIA DAN PEMBANGUNAN BELIA 2007.

Dalam Akta ini, melainkan jika konteksnya menghendaki makna yang lain, “aktiviti belia” ertinya apa-apa aktiviti melibatkan belia yang antara objektifnya termasuklah yang berikut:

(a) untuk membina peribadi belia;
(b) untuk meningkatkan kesetianegaraan di kalangan belia;
(c) untuk menyebarkan prinsip-prinsip Rukun Negara;
(d) untuk mewujudkan kesedaran di kalangan belia terhadap unsur dan nilai negatif;
(e) untuk membolehkan belia mempunyai kesedaran terhadap kebudayaan, alam sekitar, sukan, kesihatan, kerohanian dan kebajikan sosial;
(f) untuk memberikan peluang bagi penyertaan belia dalam program pembangunan komuniti bandar dan luar bandar;

(g) untuk memberikan peluang bagi latihan kepimpinan, kemahiran dan keusahawanan; dan
(h) untuk membantu belia menyesuaikan diri dan membentuk sikap positif dalam menghadapi cabaran dan desakan hidup melalui penggunaan komponen pendidikan dan kemahiran hidup;
Sementara itu, “belia” ertinya seseorang yang berumur tidak kurang daripada lima belas tahun dan tidak lebih daripada empat puluh tahun.

Himpunan Jutaan Belia Anjuran KBS


Menurut Shabery Cheek (Menteri Belia dan Sukan), sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, terdapat 12 Kementerian yang terlibat secara langsung dalam pembangunan belia, pelbagai program telah dan sedang dijalankan bagi memastikan generasi belia menjadi warganegara yang cemerlang, kental dari segi fizikal dan mental serta bertanggungjawab kepada masyarakat.

Namun begitu, Shabery menambah bahawa tidak mungkin mana-mana kerajaan yang mampu mengadakan program terhadap perlakuan setiap individu negaranya termasuk mengawal setiap individu tanpa mengira usia, yang mungkin ada keupayaan serta kelainan tertentu yang boleh menguasai seterusnya mengawal orang lain bagi memenuhi semua jenis kehendak individu berkenaan. Baca lagi di Suara Generasi Baru.


read more...

SUBHANALLAH!! BAYI BERKAKI ENAM DILAHIRKAN

Sungguh malang nasib bayi ini. Menderita kelainan genetika, bayi asal Pakistan ini, terlahir dengan enam kaki di tubuhnya. Sejumlah doktor di Institut National Kesehatan Anak Pakistan, kini mencuba untuk mengangkat empat kaki bayi yang kini dirawat di unit perawatan intensif rumah sakit tersebut. 




Menurut Pengarah Institut Nasional Kesihatan Anak Pakistan, Jamal Raza, ibu dari bayi malang itu diramal mengandung bayi kembar, namun pertumbuhan janinnya tidak sempurna berkembang menjadi prematur. 


Bayi Berkaki Enam Hal itu mengakibatkan janin itu tumbuh menjadi seorang bayi yang memiliki organ kaki tambahan. Jamal menambahkan, pihaknya merancang akan mengoperasi kaki anak itu, dan mempertimbangkan akan meminta bantuan dari para pakar asing dengan pengalaman lebih mendalam kelainan langkah tersebut, yang diyakini menimpa hanya satu dari satu juta bayi. 

“Kami perlu mengetahui apakah tubuh kembarannya menyatu pada bayi ini atau terpisah. Kita juga perlu mempertimbangkan berapa banyak organ internal yang telah berfungsi,” lanjutnya. 


Akan tetapi perbelanjaan untuk mengoperasi bayi itu tidaklah murah, dan ayah dari bayi malang itu, Imran Shaikh sudah angkat tangan. Untuk itu ia meminta kepada kerajaan dan masyarakat untuk membantunya. 


“Saya tidak mampu untuk mengunjungi Karachi dan mendapatkan perawatan untuk bayi saya,” kata Imran, yang merupakan teknisi X-ray, dan yang mendapat gaji sebesar 66 US Dollar sebulan. 
read more...

GEMPAR!!! DESAKAN SEKS DALAM PARLIMEN

Panas...Panaasss..Panaaaasssss


 
Siapa Gwo-Burne Loh?? Rasanya lebih ramai yang mengetahui dan mengenali beliau gara-gara Video VK Lingam menjelang PRU 12 yang lalu. Tup-tap bertanding di Kelana Jaya dan menang. Apa punya pengundi laa....


 
Apa pun sampai sekarang ada tak dengar cerita pasal YB ni? Apa bantuan dan sumbangan beliau kepada Kelana Jaya? Rasa macam tiada je... tak tahu le.


Tapi di sini gua ingin bagitau kepada you all semua salah satu kerja yang YB ni buat sepanjang lebih kurang 4 tahun yang lepas ialah mengkaji perihal perilaku seks di kalangan warga emas serta ketahanan anak muda dalam menolak ajakan seks. Kenapa gua kata begitu? You all lihat le sendiri soalan yang beliau ajukan di Parlimen.


 
SOALAN:

Tuan Gwo-Burne Loh [ Kelana Jaya ] minta MENTERI BELIA DAN SUKAN menyatakan langkah-langkah yang diambil untuk memupuk belia yang kental dan berupaya melawan desakan seks daripada seorang berusia lebih 60 tahun yang didakwanya meliwat.

Kan gua dah kata, lama tu beb. Selama 4 tahun jadi YB, rupa-rupanya beliau membuat kajian tentang perkara ini.

Mai kita tengok pulak apa kata Menteri yang terlibat, sapa lagi kalau bukan Shabery Cheek

JAWAPAN

Sebagai sebuah kerajaan yang bertanggungjawab, melalui 12 Kementerian yang terlibat secara langsung dengan pembangunan belia, pelbagai program telah dan sedang di jalankan bagi memastikan generasi belia menjadi warganegara yang cemerlang, kental dari segi fizikal dan mental serta bertanggungjawab kepada masyarakatnya.

Namun begitu, tidak mungkin mana-mana kerajaan mampu mengadakan program terhadap perlakuan setiap individu di negaranya. Ini termasuk mengawal setiap individu tanpa mengira usia, yang mungkin ada keupayaan dan kelainan tertentu yang boleh menguasai dan mengawal orang lain bagi memenuhi semua jenis kehendak individu berkenaan.

Saya percaya, YB Kelana Jaya boleh mencari banyak contoh di dunia di mana ada individu yang walaupun berusia tetapi mempunyai keupayaan untuk menundukkan orang lain yang lebih muda darinya.

Menteri Dato Sri Ahmad Shabery Chik
Menteri Belia dan Sukan
read more...

NEELOFA OH NEELOFA.... SEKSI, AYU ATAU BAKAT???

Rasanya tidak perlu lagi gua memperkenalkan siapa Neelofa ni. Bekas pemenang Dewi Remaja ni memang cukup popular ketika ini. 




Pernah suatu ketika, Neelofa atau nama sebenarnya Neelofa binti Mohd Noor, bukan sahaja dijadikan penyebab keretakan hubungan pasangan aktres Maria Farida dan Shahz Jaszle, malah dia juga dikatakan sedang bermain cinta bersama Shahz Jaszle.



Dimaklumkan hubungan yang terjalin sewaktu mereka sama-sama menjayakan penggambaran filem terbaru arahan Aziz M. Osman, Azura 2011 itu dikatakan menjadi intim lantas membuatkan Shahz Jaszle memutuskan hubungannya bersama Maria Farida setelah enam bulan mereka menjalinkan hubungan cinta.





Selain itu, sensasi Neelofa berpakaian seksis sehingga nampak seluar dalam juga pernah dimuatkan dalam portal hiburan.




Atau populariti Neelofa ketika kerana dikurniakan wajah yang cukup ayu atau komersil serta bakat lakonan yang hebat???






BB : Dulu peminat Dato' Siti Nurhaliza, pastu Erra Fazira, pastu Lisa Surihani. Lepas semua-semua ni dah kawen, terus minat Neelofa pulakkkk.
read more...

VIDEO!!! SHABERY CHEEK DAN ROSMAH BIKIN PANASSSS

Shabery Cheek Oh Shabery Cheek!!!


Tak habis-habis dengan cerita dan kisah sensasi. Gua malas la nak citer panjang. Lu orang tengok le sendiri video ni......



 
Dah tengok??? Tu la gua malas nak cakap banyak... Kan dah cakap siang-siang lagi. Siapa kata kerajaan hanya fikirkan kaum bumiputera sahaja??? Siapa kata??? Setahu gua la, 80 % anak muda yang berada di depan pentas utama semasa acara kemuncak Himpunan Jutaan Belia 2011 tu semuanya berkulit putih melepak.

Anak muda berbangsa Cina ni kalau korang nak tahu datang seawal jam 8.00 pagi semata-mata untuk mendapatkan tempat paling depan di pentas utama. Tu Dia!!! Korang sanggup ke???? Sanggup....Sanggup....

Banyak lagi gua kan dedahkan berkaitan Himpunan Jutaan Belia ni especially yang ada kaitan dengan puak-puak yang kononnya 'alim....korang tunggu la.....
read more...

GEMPAR!!! DATO SRI NAJIB KENA KEPUNG DENGAN MAT MOTOR ANAK MUDA

Panasssss!!! Mana bodyguard-bodyguard PM ni??? Korang semua pi mana? Tidur ke? Atau korang semua dah kena pancing dengan pakatan haram tu!!! Begitulah yang berlaku... Berlaku pula di "pot" Dataran Reformasi Jalan Kebun, Klang, Selangor.

Kredit tu Darul Ehsan Today

Korang Tengok le sendiri.....













Majlis anjuran Waris Malaya ini yang dihadiri oleh Perdana Menteri menunjukkan komitmen PM terhadap golongan muda, yang suatu ketika nanti menjadi waris bumi bertuah ini.  Cukup sporting PM kita ni, siap bonceng motorsikal tu bro.. 

Sekalung Tahniah juga kepada Raouf Mokhtar, penaung Waris Malaya.

Tidak lupa juga kepada pemilik Dataran Reformasi, yang telah bertukar kepada Dataran Transformasi, Sdr. SD Johari.  

Kepada Awie (wings), gua caya sama lu bro.... Masih ada lagi artis yang pandai menghargai usaha kerajaan.

Dan akhir sekali, kepada semua anak muda di Jalan Kebun semalam, gua tabik springgggg kepada lu orang semua...walaupun kita tidak sekolah dan belajar tinggi-tinggi macam golongan mahasewel, sekurang-kurangnya kita telah tunjukkan bahawa budi bahasa, adab dan fikiran kita yang waras masih mampu untuk berterima kasih dan menghargai apa yang kita ada.

Kepada kepimpinan negara, ingatlah! Tidak semestinya mereka yang belajar tinggi-tinggi tu cerdik-cerdik belaka...
read more...

Networkedblog

MENARIK

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top