Nuffnang

BOIKOT ISRAEL : Ahli Akademik Sepakat "Putus Hubungan"


Lebih 300 ahli akademik Britain berkata mereka akan memboikot hubungan dengan universiti Israel berikutan perlanggaran hak asasi manusia yang tidak boleh diterima terhadap rakyat Palestin.
Pengumuman bertajuk A Commitment by UK scholars to the Rights of Palestinians itu disiarkan sebagai iklan halaman penuh dalam akhbar The Guardian.

"Kami amat terganggu dengan penempatan haram Israel di bumi Palestin, di mana ia jelas melanggar hak asasi manusia. Kami tidak akan menerima jemputan untuk melawat institusi akademik Israel atau mengambil bahagian dalam persidangan yang dibiayai dan dianjurkan mereka.

"Keputusan ini akan dikekalkan sehingga negara rejim Zionis mematuhi undang-undang antarabangsa dan menghormati prinsip hak asasi manusia sejagat," menurut iklan itu.

Menurut Arab News, senarai awal sokongan berkenaan ditandatangani ahli akademik dari 72 institusi berbeza termasuk profesor, pensyarah, felo masyarakat diraja dan felo Akademi Britain.

Sementara itu, salah seorang penandatangan, Profesor Conor Gearty dari London School of Economics berkata, kempen boikot ini adalah cara untuk menunjukkan bahawa kesaksamaan dan keadilan serta undang-undang antarabangsa perlu dihormati.

Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top