Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

BONGKAR!!! Gadis Cina Dedah Taktik Penipu Peniaga Cina!!!


Tak Tipu Bukan Cina....

Susulan dari kejadian lelaki warga asing dibelasah peniaga Cina di The Mines, Serdang semalam, seorang gadis cina, Stephanie Tan, tampil mendedahkan peniaga telko Cina seringkali menipu pelanggan. 

Stephanie, bekas pekerja kedai telefon itu berkata, hampir 90% kedai telefon yang dimiliki oleh Cina menipu pelanggan mereka.


"I must say 90% kedai handset dimiliki oleh Cina memang penipu. I sendiri kerja di kedai handset dan saya tahu taktik bos I untuk menipu customer.

"I pun tak faham, kenapa perlu tipu? Nak untung tapi cari duit yang tak halal buat apa? I sedih kaum Cina saya sendiri buat macam tu," katanya dengan nada yang kesal dengan tindakan majikannya yang tidak bertanggungjawab.

Kenyataannya itu mendapat 215 likes di Facebook pada ketika berita ini ditulis.



"I give you all some tips. Next time if nak beli fon (hanphone) Lenovo, nak tahu dia original atau tidak, tengok pada kotaknya. If just putih kosong tulis Lenovo and what model, itu 'AP'. Original Lenovo, kotak dia ada gambar handset sekali. iPhone pula jgan beli AP set kat kedai. Kebanyakannya dah mati expired dengan Apple Store. That's why warranty kedai," dedahnya.

Tindakan gadis itu mendapat tentangan dari beberapa individu yang juga bertugas di bidang yang sama. Mereka menyelar tindakan Stephanie berbohong dan memintanya mengemukakan bukti yang mendakwa 90% kedai jual telefon bimbit yang dimiliki Cina itu menipu para pelanggan mereka.

Bagaimanapun, Stephanie meminta individu terbabit membuktikan kepadanya terlebih dahulu 90% kedai jual handset milik Cina tidak menipu selain dari mendakwa dia tidak gentar mendedahkan perkara itu kepada orang ramai.

"I don't give a f*ck if no one like me. At least I didn't lie to myself and other people," tegasnya yang juga mendedahkan Low Yat bukan tempat yang selamat untuk melabur duit membeli telefon bimbit berikutan sudah banyak aduan dari orang ramai.


Kes penipuan penjualan telefon bimbit sudah kerap berlaku dan ramai yang telah menjadi mangsa kepada para peniaga yang tamak ini. Meskipun telah banyak aduan yang dilaporkan, hanya sebilangan kecil saja yang telah dikenakan tindakan. Selebihnya, masih meneruskan operasi seperti biasa kerana para peniaga ini mempunyai 'cable' mereka sendiri.

Namun, bagi kami perkara ini mudah diselesaikan dengan satu cara dan gaya sahaja. Belilah smartphone dari wakil-wakil jualan lantikan sah dari pengeluar smartphone itu sendiri. Biarlah mahal sekali pun, yang penting anda berpuas hati dengan produk yang asli dan yang penting, tiada masalah sampingan. 

Jika cara dan gaya di atas itu membebankan, ukurlah baju di badan anda sendiri sekali lagi. 

Kalau Tak Tipu Bukan Cina....

SUMBER

Terima kasih Stephanie Tan. Perkongsian anda membuktikan bahawa ada juga di kalangan Cina yang tidak sukakan penipuan serta penindasan yang dilakukan oleh peniaga-peniaga cina. Bukanlah isu perkauman yang cuba dibangkitkan tetapi hak kita sebagai pengguna yang tertindas dan ditipu tanpa kita sedari.
Share this article

4 Komen:

  1. Saya pernah tertipu dengan taktik kdai yang jual h/p tak ori nie.Setelah aduan dibuat dan pihak KPDNKK berunding dengan penjual akhirnya mereka bersetuju untuk memulangkan semula wang walaupun pada mulanya mereka enggan berbuat demikian. Kisahnya selanjutnya ada di sini:http://www.kennymerligal.com/2015/12/pengajaran-berharga-bila-terbeli.html.

    BalasPadam
  2. Saya pernah tertipu dengan taktik kdai yang jual h/p tak ori nie.Setelah aduan dibuat dan pihak KPDNKK berunding dengan penjual akhirnya mereka bersetuju untuk memulangkan semula wang walaupun pada mulanya mereka enggan berbuat demikian. Kisahnya selanjutnya ada di sini:http://www.kennymerligal.com/2015/12/pengajaran-berharga-bila-terbeli.html.

    BalasPadam
  3. Saya juga pernah kena di Low Yat
    Beli hp. hari ketiga ada masalah. Pergi semula kekedai berkaitan. Dia kata kena hantar ejen. Saya kurang yakin dan minta pulangkan semula wang saya. Dia kata mereka hanya boleh pulangkan separuh saja. malas nak gaduh saya terima saja wang tu. Sejak tu saya tak jejak kaki lagi kesana.

    BalasPadam
  4. saya pernah kena beli printer..sy minta diskaun mereka bagi..tapi mereka ambil kabel printer ori ganti dengan ciplak punya..nak print satu kertas tunggu berminit..last panggil orang canon dtg..dia ckp tu bukn kabel canon yg ori..dlm kotak pun dorang berani tukar..sy mmg berhati2 dgn peniaga tak kisah la cina ke melayu..sy dh kena ngan kedua2 nya..

    BalasPadam

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Networkedblog

MENARIK

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top