Nuffnang

BERTAUBATLAH!!! Saranan JAKIM Kepada Balu Dan Pengikut Al-ArqamHatijah Aam


KUALA LUMPUR Pihak berkuasa agama sama ada di peringkat persekutuan dan negeri termasuk agensi berkuasa yang lain akan terus memantau pergerakan balu pengasas kumpulan Al-Arqam yang diharamkan, Hatijah Aam dan pengikutnya.

Ketua Pengarah, Jabatan Kamajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha berkata pihaknya meminta Hatijah Aam dan semua pengikutnya supaya bertaubat dengan sebenar-benar taubat dan kembali kepada ajaran Islam sebenar.

"Kita tidak mahu pisang berbuah dua kali sebagaimana mereka pernah menyatakan taubat mereka sebelum ini, namun ia hanyalah retorik dan lakonan semata-mata.

"Oleh itu, mereka mestilah memperkemaskan ilmu pengetahuan mereka khususnya berhubung aqidah dengan merujuk kepada pihak yang berautoriti.

"Kita berharap dalam majlis istitabah yang diadakan hari ini (Jumaat), mereka akan benar-benar bertaubat," katanya dalam kenyataan di sini Jumaat.

Hatijah Aam dan kira-kira 300 pengikutnya hari ini menyertai upacara istitabah (taubat) anjuran Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) di Shah Alam.

Othman berkata apa yang penting, bukan sahaja mereka mesti bertaubat tetapi semua sistem yang mereka amalkan dalam kelompok Global Ikhwan Sdn Bhd (GISB) mesti berubah kepada sistem arus perdana yang diamalkan di Malaysia.

"Ini termasuklah memastikan anak-anak mereka mengikuti sistem pendidikan yang ada di Malaysia.

"Mereka tidak boleh terus menyisihkan diri mereka daripada mengambil bahagian dan bercampur dengan masyarakat Islam di mana mereka berada dan ini semua perlu dilakukan supaya boleh meyakinkan yang mereka benar-benar insaf dan bertaubat," katanya. -BERNAMA
Share this article

2 Komen:

 1. QUOTE:
  "bukan sahaja mereka mesti bertaubat tetapi semua sistem yang mereka amalkan dalam kelompok Global Ikhwan Sdn Bhd (GISB) mesti berubah kepada sistem arus perdana yang diamalkan di Malaysia".
  "Mereka tidak boleh terus menyisihkan diri mereka daripada mengambil bahagian dan bercampur dengan masyarakat Islam".

  JIKA SELAMA INI GISB MENYESIHKAN DIRI DARI MASYARAKAT DAN TIDAK IKUT SISTEM ARUS PERDANA YANG DI AMALKAN DI MALAYSIA BAGAIMANA MEREKA BOLEH BUAT BISNES DAN MAJU? BUKAN KAH BUAT BISNES MESTI KENA CAMPUR DENGAN MASYARAKAT ARUS PERDANA?

  BalasPadam
  Balasan
  1. kalau taktau lebih baik diam..ni pasal akidah bukan psal bisnes

   Padam

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top