Browse » Home »
agama
,
Berita
» TIDAK BERASAS DAN MELAMPAU : Larangan Bertudung Pekerja Hotel Langgar Perlembagaan!!!
TIDAK BERASAS DAN MELAMPAU : Larangan Bertudung Pekerja Hotel Langgar Perlembagaan!!!
Sebarang dasar larangan pemakaian tudung seperti yang dilapor dibangkitkan Persatuan Hotel-Hotel Malaysia (MAH) adalah bertentangan dengan Perlembagaan negara, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.
Beliau menyifatkan dasar larangan bertudung bagi wanita Islam yang bekerja di barisan depan sektor perhotelan di sesetengah rangkaian hotel di negara ini sebagai perkara tidak berasas.
Menurutnya, pendirian Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) adalah jelas berdasarkan status Islam di negara ini dan prinsip kebebasan dalam beragama.
“Dalam soal ini, perlu difahami secara jelas pemakaian tudung dalam Islam adalah kewajipan dan isu ini bersifat menyeluruh yang menjadi sebahagian daripada tuntutan agama,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2018 peringkat jawatan kuasa di Dewan Rakyat semalam.
Asyraf Wajdi menjawab soalan Datuk Dr Khairudin Aman Razali (PAS-Kuala Nerus) berkenaan pendirian Jakim tentang isu pemakaian tudung.
- SUMBER
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Nuffnang 3
MENARIK



barang kemas rm300 00 hilang warga emas terkejut b...

bila mata anak mula merah ini mungkin sebabnya

kesilapan penggunaan kad kredit yang ramai orang b...

smk panggung jaya tempat pertama program anjuran t...

so apa sudah jadi malaysia

Resepi Telur Bungkus Paling Menepati Selera Puas Hati Bila Isinya Lebih
0 Komen:
Catat Ulasan
APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....