Nuffnang

Kurang Ajar!!! Nik Aziz Belum..... Tapi Ulama Jadian PAS Bersukaria!!!Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) petang ini.

“Petang ini ayahanda dimasukkan ke ICU di HUSM selepas ke hospital sejak malam tadi.

“Seperti saya maklumkan semalam, kesihatan ayahanda agak menurun ketika banjir baru-baru ini,” kata anaknya Nik Abduh.

Menulis di Facebook sebentar tadi, Nik Abduh meminta orang ramai mendoakan kesihatan ayahandanya.

Beliau akan memaklumkan perkembangan berkaitan daripada masa ke semasa.

“Saya sendiri dalam perjalanan pulang dari Pulau Pinang.

“Doakan semoga ayahanda kembali sihat,” tulis Nik Abduh yang juga anggota parlimen Pasir Mas.

Semalam uzur biasa

Nik Abduh semalam berkata ayahnya yang juga bekas menteri besar Kelantan cuma uzur biasa selepas kesihatannya menurun sedikit baru-baru ini.

Walaupun keletihan, menurut Nik Abduh lagi, ayahnya berada di rumah dengan aktiviti biasa, termasuk berjalan, membaca dan rehat.


KEWUJUDAN PasMa

Kewujudkan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) akan memaksa PAS untuk memutuskan sama ada parti Islam itu mahu kekal atau meninggalkan Pakatan Rakyat, kata presiden NGO itu Datuk Phahrolrazi Zawawi.


Phahrolrazi berkata PAS perlu memutuskan perkara itu segera dan tidak boleh kekal “tidak bergerak” kerana pilihan raya umum ke-14 (PRU) semakin menghampiri.

Bekas exco kerajaan Kedah itu berkata, muktamar pemilihan PAS akan berlangsung pada Jun ini dan tumpuan tentunya sama ada perwakilan akan memutuskan berkaitan kedudukan parti itu dalam Pakatan.

Perkara itu juga, katanya, antara sebab kenapa PAS kelihatan berhati-hati terhadap anggota PasMa, kerana NGO itu “teguh” berdiri di belakang Pakatan.

Ditanya sama ada PAS rasa terancam dengan kehadiran PasMa, Phahrolrazi membalas:

“Ia hanya nampak begitu di peringkat jawatankuasa pusat, bukan di peringkat negeri”.

Katanya, PasMa bergerak dengan baik di peringkat negeri dan telah membentuk sekretariat di banyak negeri.

“Malah penyokong kami di luar negara, seperti mahasiswa di United Kingdom, bertanya sama ada PasMa akan ditubuhkan di tempat mereka,” katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini di Alor Setar semalam.

“Kami kuasa ketiga, jika ada keperluan untuk kami sokong Pakatan Rakyat semasa pilihan raya, kami akan lakukannya.

"Jika ada yang kurang, kami akan melengkapkannya,” tegasnya.

Landasan salur kritikan

PasMa ditubuhkan pada 10 Ogos tahun lalu di tengah-tengah krisis menteri besar Selangor yang menyaksikan PAS menolak calon PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail.

Krisis itu membawa kepada penggantungan dua wakil rakyatnya yang menyatakan sokongan terbuka terhadap pilihan PKR dan DAP itu untuk menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim (bawah) dengan Azizah.

Bagaimanapun, selepas ketegangan hampir dua bulan, sultan Selangor akhirnya memilih Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, orang nombor dua selepas Azizah dalam parti itu, sebagai menteri besar.

Phahrolrazi menjelaskan isu itu dan peranan PAS sentiasa menjadi tajuk paling hangat dibincangkan dalam forum dan pertemuan anjuran mereka.

“Ia menjadi sebab kenapa PasMa jadi popular.

“Ia juga jadi landasan untuk anggota parti dan penyokong Pakatan Rakyat mengkritik kepimpinan PAS,” katanya.


Sejarah Awal PAS

Seawal penubuhannya, Pas dicadangkan dengan nama Persatuan Ulama, tetapi dengan beberapa perkiraan dan bacaan 'tawaqqu' pada waktu itu, akhirnya Pas dikenali sebagai Persatuan Islam yang mengandungi Dewan Ulama yang bertindak sebagai 'pengawal selia' Pas supaya tidak lari dari dasar Islam yang diperjuangkan.


1982, berlaku era kepimpinan ulama, maka ramailah para lulusan pengajian Islam menyertai kepimpinan Pas dipelbagai peringkat, kerana ingin dilihat sebagai 'ulama' samaada secara sedar atau tidak.

Gelaran 'Ustaz' (tiada masaalah untuk digunakan, cuma dengan waqi Malaysia, Ustaz dirujuk kepada lulusan pengajian Islam @ agamawan) telah diswastakan dan digunakan dengan meluas dalam masyarakat Pas, asal jadi pimpinan, pakai jubah dan serban terus dipanggil Ustaz (lebih parah lagi, ada yang naik pangkat dipangggil Tuan Guru pulak)...

Budaya menyamar ini makin bertambah parah apabila permintaan ulama dalam Pas melebihi penawaran apabila Ulama diturunkan keperingkat kawasan, maka lahirlah banyak ulama-ulama segera yang akan menghadiri Muktamar Ulama sebagai perwakilan yang akhirnya membuat keputusan "Ulama bersetuju sebulat surat" sedangkan ada di kalangan perwakilan itu hanya pemakai jubah dan penyamar ulama sahaja.

Lebih parah lagi, apabila ada di kalangan para pelakon Ulama ini mula memengang "tongkat" dan "perasan" ulama mula mengeluarkan pelbagai fatwa, lalu "mereka sesat dan menyesatkan".

Kalau tidak diusahakan untuk menyedarkan ummat tentang bahaya golongan ini (dalam istilah hadith disebut Luka' bin Luka') yang makin ramai dalam Pas, maka ajal PAS akan datang dengan kedurjanaan dan lakonan para "Ulama" jadian dan Luka' bin Luka' - Ust Ridzwan Abu Bakar
Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top