Nuffnang

AIR : Singapura Kantoi!!JOHOR BAHRU - Kerajaan negeri Johor menyangkal pendapat Singapura yang mengatakan ia telah kehilangan hak untuk menyemak semula harga air mentah dibekalkan kepada republik itu di bawah Perjanjian Air 1962.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Ir Hasni Mohamad berkata, perjanjian itu memberi hak kepada Johor dan Malaysia untuk menyemak harga air mentah yang dibekalkan kepada Singapura.

"Jabatan Peguam Negara telah memberikan pandangan bahawa kita tetap mempunyai hak untuk menyemak semula harga air mentah yang dibekalkan kepada Singapura itu.

"Kita tidak bersetuju dengan pandangan Singapura yang mengatakan kita telah telah kehilangan hak itu,” katanya kepada Bernama hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Menteri Luar republik itu K. Shanmugam di Parlimen Singapura semalam bahawa Malaysia telah kehilangan haknya selepas tidak berbuat demikian pada 1987. - Bernama
read more...

LIWAT!!! REAKSI SAIFUL BUKHARI DENGAN PENGHAKIMAN KE ATAS ANWAR!!!Individu yang paling menjadi perhatian dengan keputusan kes liwat di Mahkamah Rayuan Putrajaya hari ini pastinya mangsa liwat itu sendiri, Saiful Bukhari Azlan. Saiful, selepas mengetahui keputusan mahkamah tersebut telah menulis di blognya yang menyatakan kesyukuran ke hadrat Ilahi dan berkat istiqamah beliau selama 6 tahun, kebenaran akhirnya bersama beliau.
Berkat doa, istiqamah dan sabar selama 6 tahun, saya bersyukur ke hadrat Ilahi dengan keputusan Mahkamah hari ini yang memihak pada saya.


Saya dan keluarga menghormati keputusan Mahkamah hari ini.

Kebenaran ini penting dan amat bermakna buat saya dan seluruh keluarga saya.

Yang pasti, saya dan keluarga kehadapan.. Saya berdoa semoga Allah SWT terus memberi perlindungan dan kemudahan dalam segala urusan saya. 

Terima kasih kepada semua pihak yang telah bersama saya selama ni. Allah sahaja mampu membalasnya.read more...

ANWAR BERSALAH!!! Laporan Penuh Kes #LIWAT Anwar


Panel 3 hakim mahkamah rayuan memutuskan Anwar Ibrahim didapati bersalah meliwat Saiful Bukhari. Bukti sampel Air Mani Anwar Ibrahim yang ditemui dalam dubur Saiful Bukhari menjadi bukti penting bahawa Anwar Ibrahim telah melakukan seks luar tabii ke atas Saiful Bukhari.

Malah peguam Anwar Ibrahim Karpal Singh tidak membantah penemuan air mani tersebut dan mempersetujui bahawa air mani yang ditemui dalam dubur Saiful Bukhari adalah milik anak guamnya. Sepanjang perbicaraan juga Karpal Sigh hanya mempertikaikan cara penyimpanan air mani tersebut sewaktu kes di mahkamah tinggi berlangsung.

Bukti DNA Air Mani Anwar Ibrahim dalam dubur Saiful Bukhari serta keterangan yang bercanggah tertuduh Anwar Ibrahim pada mahkamah tinggi yang lalu membuktikan liwat telah berlaku.
Laporan 1

3 panel Mahkamah Rayuan hari ini membuat keputusan mensabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim atas pertuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan di Istana Kehakiman Putrajaya sebentar tadi.

Prosiding mendengar rayuan dari pasukan pendakwaan ditetapkan bermula semalam hingga hari ini.Hakim menerima rayuan pasukan pendakwaan yang diketuai oleh Peguam Kanan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

Memandangkan waktu pejabat sudah hampir berakhir,agak sukar untuk pasukan pembelaan Anwar diketuai peguam Karpal Singh untuk memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan.

Ini bermakna, hari ini Anwar yang juga Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan dihantar ke penjara pada hari ini sebelum pasukan pembelaan boleh memfailkan prosiding rayuan di Mahkamah Persekutuan - sumber

Laporan 2

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, didapati bersalah oleh Mahkamah Rayuan, di sini, hari ini, atas tuduhan meliwat bekas pembantu peribadinya, Saiful Bukhari Azlan, enam tahun lalu.

Panel tiga hakim diketuai Datuk Balia Yusof Wahi yang bersidang bersama Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Salleh membuat keputusan itu terhadap Anwar, 67, selepas mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi yang mengetuai panel tiga Hakim itu belum lagi menjatuhkan hukuman yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun.

Dengan keputusan ini kerjaya politik Anwar Ibrahim kelihatan berakhir, beliau akan hilang semua kelayakkan dan kedudukan politiknya.

Dan tidak akan menjadi calon PKR di Kajang pada pilihanraya kecil yang akan diadakan pada 23 Mac ini..

Sebahagian dari laporan langsung oleh Malaysiakini..

4.52pm: Persidangan mahkamah bersambung semula selepas rehat selama satu jam, dan dijangka akan menyampaikan keputusan. 

MP Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar duduk bersama tiga orang adiknya berhampiran ibu mereka Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail. 

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi mengetuai panel hakim, yang dianggotai Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Aziah Ali dan Datuk Mohd Zawawi Mohd Salleh. 

4.55pm: Hakim Balia Yusof berkata ini adalah keputusan sebulat suara panel hakim. Mahkamah mendapati Anwar bersalah. 

4.57pm: Hakim Balia berkata pendakwaan mendapati hakim membuat kesilapan dalam keputusannya. 

“Hakim membuat tafsiran salah berhubung integriti sampel. Beliau memutuskan bahawa beg plastik HKL telah diganggu. 

“Kami meneliti bukti oleh IO Jude Blacious, apa yang dia buat adalah memotong bahagian bawah plastik dan memasukkan bekas itu kedalam setiap sampul. 

"Gangguan itu pada beg plastik dan bukannya bahan bukti. Materi sampel tersebut masih utuh dan tidak menjejaskan sampel. 

Katanya, hakim berkenaan menyimpulkan bahawa gangguan itu hanya ke atas beg plastik, dan telah memeriksa alasan penghakiman berkenaan. 

“Kami mendapati hakim tiada alasan untuk menyimpang dari dapatan awalnya (ketika memerintah membela diri).” 

Tambahnya, hakim itu juga membuat kesilapan dalam mendengar kenyataan pakar asing. 

“Kami membenarkan rayuan dan mendapati (tertuduh) bersalah atas pertuduhan”. 

5:03pm: Karpal memohon agar mitigasi dilakukan pada minggu depan. 

5.06pm: Shafee membantah dan berkata rayuan telahpun tertangguh. 

5.08pm: Karpal membalas, sekiranya Shafee berada di pihaknya, beliau akan meminta agar rayuan untuk mengurangkan hukuman itu dijalankan pada hari lain. 

“Dia bercakap dengan lidah bercabang dan sebab itulah DPP upahan tidak harus dilantik,” katanya. 

5.11pm: Justice Balia berkata, “Kami akan memberi masa dan kembali dalam tempoh satu jam.” 

Anwar bangun dan berkata, “Kita jalankan (mitigasi) sekarang.” - MK

Laporan 3

Datuk Seri Anwar Ibrahim (gambar) didapati bersalah meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan pada 2008.

Anwar dijangka akan dikenakan hukuman penjara yang lebih lama selepas Mahkamah Rayuan mendapati beliau bersalah meliwat bekas pembantunya.

Mahkamah kecoh apabila hukuman dijatuhkan dengan mengenepikan keputusan Mahkamah Tinggi sebelum ini.

Keputusan hari ini adalah sebulat suara di kalangan tiga hakim itu.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi yang mengetuai penal hakim masih belum menjatuhkan hukuman yang boleh dikenakan sehingga 20 tahun itu.

Dengan hukuman ini, masa depan polik Anwar hampir berakhir. Dia tidak boleh memegang sebarang jawatan politik dan menyertai sebarang pilihan raya termasuk menjadi calon PRK Kanag yang akan diadakan 23 Mac ini.

Dalam respons segera, Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli berkata, "Perasaan paling buruk adalah, saya tidak terkejut dan bersedia dari segi mentalnya untuk ketidakadilan ini".

Bekas pengerusi bersama Bersih Datuk Ambiga Sreenevasan berkata melalui laman Twitternya, dia terkejut dan meminta Anwar terus cekal.

"Saya tidak percaya ia boleh berlaku," katanya.

Elizabeth Wong dari PKR yang juga Adun Bukit Lanjan berkata: 

"Memeranjatkan. Mahkamah Rayuan menolak keputusan Mahkamah Tinggi yang membebaskan Anwar Ibrahim. Di mana keadilan?"

Ekoran keputusan itu, polis telah mempertingkatkan kawalan di luar mahkamah dan menutup jalan menuju Istana Keadilan di Presint 2, Putrajaya.

Kawasan utama di depan Istana Keadilan itu dikawal dan dilingkungi riben “kawasan kejadian jenayah” yang berwarna kuning.

Semua petugas media diberikan pas untuk memasuki mahkamah sementara kemasukan pelawat dan penyokong dihadkan. Kira-kira 50 petugas media berada di luar mahkamah.

Hakim Datuk Balia Yusof Wahi, semasa menyampaikan keputusannya, berkata, semua tertumpu kepada bukti DNA.

"Kami telah mengkaji bukti yang diberikan oleh IO Jude Blacious. Apa yang dia buat adalah memotong bahagian bawah plastik dan meletakkan penanda pada setiap sampul surat.

"Perubahan berlaku kepada plastik bag dan bukan bahan bukti. Mohor ke atas sampel adalah utuh dan tidak ada perubahan pada sampel," kata hakim itu.

Katanya, hakim Mahkamah Tinggi memutuskan perubahan berlaku pada beg plastik sahaja.

"Kami dapati tiada sebab hakim itu lari dari penemuan awalnya (memanggil Anwar membela diri)."

"Kami dapati hakim yang bijaksana telah salah dalam penghakimannya dalam isu integriti sampel itu.

"Kami benarkan rayuan ini dan mendapati (Anwar) salah sebagaimana didakwa," katanya.

Mahkamah kemudiannya memutuskan untuk menimbang rayuan untuk meringankan hukuman selepas mahkamah berehat satu jam.

Sebelum itu peguam Karpal Singh meminta ia dibuat minggu depan namun dibantah oleh Timbalan Pendakwaraya Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang meminta ia dibuat hari ini juga walaupun tidak bersedia.

Selepas berlaku pertikaman lidah antara kedua-dua pihak lalu Anwar bangun dan berkata "Kita buat sekarang."– MI

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata polis akan mengambil tindakan tegas terhadap mereka terbabit perhimpunan haram berikutan keputusan Mahkamah Rayuan mendapati Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bersalah dalam kes liwat bekas pembantunya.

Khalid berkata sebarang bantahan melalui perhimpunan haram di jalan raya tidak dibenarkan sama sekali dan polis akan memantau keadaan di seluruh negara serta akan mengambil tindakan tegas mengikut perundangan.

“Saya menyeru kepada pihak tertentu supaya bertenang dengan apa juga keputusan dibuat oleh Mahkamah Rayuan pada Jumaat.

“Saya meminta supaya tidak ada mana-mana pihak mengadakan perhimpunan haram untuk membantah kerana ini adalah proses perundangan dan apa juga tindakan bantahan perlu dibuat di mahkamah,” katanya.
read more...

SEBAB ULTRAMAN DIHARAMKAN!!! Orang Islam Perlu Tahu!!!


Mula-mula terkejut dan nak tergelak juga selepas terbaca tajuk sebuah portal online yang menyatakan bahawa siri pahlawan super komik "ULTRAMAN" diharamkan oleh KDN. Apa, dah takde kerja lain ker pegawai-pegawai di KDN tu sampai komik "kegilaan" penulis ini pun kena "Banned?"

Belek punya belek, google punya google akhirnya TERJAWAB la persoalan yang bermain di fikiran. 
Kalau dilihat kepada semua terbitan dan posting di blog atau portal pro pembangkang, tindakan oleh KDN ini ternyata menjadi bahan jenaka dan mainan mereka... Dan kalau sesiapa sekali pun yang tidak menyiasat atau menyemak terlebih dahulu kenapa tindakan ini diambil oleh KDN, pasti momokan ini akan terus disambut dan dipersendakan.

Turut sama hentam KDN ialah Datuk Saifuddin Abdullah yang terkenal sebagai seorang wakil Pakatan Rakyat dalam UMNO.

Sangat pelik bin ajaib apabila media pembangkang sangat berminat mempertahankan buku ultraman ini.

Kenapa penting sangat buku ultraman kepada puak pembangkang?

Kenapa mereka seolah-olah menjadi gila dan mabuk apabila buku itu diharamkan.

Rupa-rupanya, usaha puak syaitan yang ingin menyesatkan anak-anak orang Islam telah dihalang. Sila baca sebahagian daripada kandungan buku Ultraman tersebut.

Namun, semua ini terjawab dengan PENCERAHAN di bawah ini.
Astaghfirullah al azim.....

Huh!!! Sampai ke tahap ini umat dan agama ISLAM dipersenda dan dipermainkan!!!! MELAMPAU SUNGGUH!!!

Kepada umat ISLAM, berhati-hatilah dan jangan mengetawakan tindakan yang diambil ini tanpa mengetahui pucuk pangkal asas tindakan oleh pihak KDN. Takut-takut tergelincir iman kita.

BB menyokong penuh tindakan yang diambil oleh KDN ini. Malah, sepatutnya disiasat siapa penulis, penterjemah dan penerbit siri komik ini dan diambil tindakan yang sewajarnya.

Takkan menulis dengan tanpa NIAT kan?

Siri Ultraman Ni Tak Salah, yang salah 3 kategori manusia yang disebutkan di atas tadi.

Lu pikir la sendiri....

Sementara itu, Kementerian Dalam Negeri (KDN) berkata, pengharaman komik 'Ultraman The Ultra Power' adalah berikutan kandungannya yang merujuk watak Ultraman King sebagai Allah.

Menurut kenyataan KDN, kandungan seperti itu dikhuatiri boleh merosakkan akidah anak-anak umat Islam dengan menyamakan Allah dengan Ultraman.

"Perintah larangan terhadap bahan penerbitan itu disebabkan watak Ultraman menjadi idola kepada kanak-kanak yang boleh mengelirukan pemikiran kanak-kanak terhadap sifat Allah, yang disamakan dengan Ultraman King.

"Kalimah Allah juga adalah kalimah suci bagi umat Islam dan merupakan kalimah sensitif serta boleh mencetuskan provokasi bagi penganutnya, sekiranya disalah guna pihak yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

Kenyataan itu juga menyebut jika tidak dibendung, perkara berkenaan boleh memudaratkan ketenteraman awam dan menggemparkan fikiran orang ramai.
read more...

EKSKLUSIF!! VIDEO Temuramah SITI KASSIM - Ramai Dah Melayu Ni Yang Sokong!!!

"Mungkin Saya Boleh Bercakap Dalam Bahasa Mellayu Ya...Takut ada Pula Yang Tidak Fhaham..."

Siti Kasim hadir membawa bunga sebagai lambang keamanan mendakwa, tindakan kira-kira 3000 orang yang berhimpun tersebut adalah sia-sia kerana tidak semua bangsa melayu di negara ini menyokong tindakan mereka.

Beratus penyokong beberapa pertubuhan Islam serta individu hari ini telah berhimpun dan berkumpul sebagai satu bentuk bantahan penggunaan kalimah Allah oleh gereja Katolik di perkarangan Istana Kehakiman Putrajaya pada 5/3/2014 .

read more...

DITAMPAR ATAU DISALAM Dengan Telur, Apa Pengertian Buat @teresakok


MALAM tadi, Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok berceramah di pekan Permatang Pauh, Pulau Pinang.

Kemudian kecoh mengatakan dia telah ditampar sewaktu berceramah, namun ia kemudian dipastikan tidak berlaku.

Sebaliknya difahamkan seorang lelaki yang tidak dikenali telah dikatakan bersalam dengannya sambil memegang sebiji telur.

Ini tweet dari twitter rasmi beliau;Dibaling Telur Atau Ditampar, Harap Ia Akan Memberi Peringatan Di Atas Keceluparan Beliau Ketika Mengeluarkan Kenyataan. Ya...Kita Negara Demokrasi, Namun Berpada-Pada La...
read more...

GEMPAR!!! Anak Saudara Timbalan Menteri Terjun Jambatan Kedua P.P!!

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar jurusan undang-undang berusia 27 tahun yang merupakan anak saudara kepada seorang timbalan menteri menjadi orang pertama bertindak terjun daripada Jambatan Kedua Pulau Pinang kira-kira jam 2.40 petang tadi.

Ketua Polis Daerah Barat Daya Supt Lai Fah Hin berkata, mangsa kini berada dalam keadaan stabil namun masih mendapatkan rawatan rapi di sebuah hospital di Pulau Pinang.

Menurut Lai Fah Hin lagi, mangsa dikatakan terjun daripada Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah yang baru dirasmikan Sabtu lalu dengan niat membunuh diri.

Tambah beliau, mangsa telah diselamatkan oleh nelayan yang berada kira-kira 500m daripada Kilometer 13.9 Jambatan Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah.


read more...

"ORANG MELAYU BODOH" - SITI KASSIM


"KALAU KITA JUMPA BETINA NI, APA YANG PERLU KITA BUAT?"
Seorang peguam yang kononnya membawa imej keamanan semasa perhimpunan umat Islam mempertahankan Kalimah Allah di Istana Kehakiman hari ini menggelarkan orang melayu bodoh.

Siti Kasim yang hadir membawa bunga sebagai lambang keamanan mendakwa, tindakan kira-kira 2000 orang yang berhimpun tersebut adalah sia-sia kerana tidak semua bangsa melayu di negara ini menyokong tindakan mereka.
"Apa yang mereka buat ini menunjukkan melayu itu bodoh dan mudah diperbodohkan.

"Mereka tidak mewakili setiap rakyat di Malaysia kerana masih ramai lagi penduduk di Malaysia yang menyokong penggunaan Kalimah Allah ini," katanya kepada pemberita di perkarangan Istana Kehakiman di sini.

Siti memberitahu isu penggunaan Kalimah Allah ini merupakan perkara yang kecil dan tidak perlu diperbesarkan oleh umat Islam di Malaysia.

Katanya, tindakan beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam yang mengetuai perhimpunan tersebut adalah bahaya dan mengancam keselamatan orang lain.

"Kita tidak mahu timbul perbalahan hanya kerana 'satu perkataan', kenapa umat Islam di Malaysia terlalu 'istimewa', perkataan Allah telah digunakan oleh pelbagai masyarakat di seluruh dunia.
"NGO-NGO yang hadir hari ini tidak membawa suara orang-orang melayu dan tindakan mereka ini sebenarnya sangat ganas dan mampu menimbulkan ancaman keselamatan terhadap rakyat di negara ini," ujarnya.

Siti turut mengetuai kumpulan Melayu Islam yang dipercayai turut menyokong tuntutan COMANGO dan telah menyampaikan bunga kepada paderi sebagai tanda sokongan penggunaan kalimah Allah kepada penganut kristian selepas sidang mahkamah ditangguhkan.
LAGI SEKALI PENULIS TANYA : Kalau Anda Berjumpa Dengan Betina Ni Apa Yang Perlu Anda Buat?

read more...

VIDEO : Keterlaluan!! Suspek Hina Al-Qur'anPenduduk di Kampung Limbongan dan sekitarnya gempar apabila menyedari ada pihak tidak bertanggungjawab menceroboh masjid kampung itu dan merosakkan beratus-ratus naskhah al-Quran dan kitab hari ini.

Dalam kejadian yang disedari kira-kira jam 2.30 pagi itu, al-Quran, kitab dan buku yasin milik masjid itu didapati dibuang merata tempat termasuk di dalam dan luar kawasan masjid berkenaan, setelah dikoyak-koyakkan.

Yang menyedihkan terdapat beberapa naskhah al-Quran dibuang ke dalam mangkuk tandas tetapi segera diselamatkan, menurut anggota Skim Ronda Sukarela (SRS) Kawasan Rukun Tetangga Limbongan yang menyedari kejadian itu ketika membuat rondaan di masjid berkenaan pada 2.30 pagi.

Mereka mendapati naskhah al-Quran, kitab-kitab dan surah Yaasin berselerak di dalam dan persekitaran majid berkenaan.

Mereka kemudian membuat laporan polis. 


read more...

KEJAM!!! Mangsa DILENYEK Sampai Mati!!

Seorang lelaki dipercayai dibelasah teruk sebelum tubuhnya dilenyek berulang kali dengan tayar kereta oleh pembunuhnya hingga mati di kawasan Pusing, di sini.

Mangsa berusia lewat 30-an itu ditemui dalam keadaan tubuhnya mempunyai banyak kesan gilis oleh seorang penternak lembu jam 7.30 malam kelmarin.

Ketua Polis Daerah Batu Gajah Asisten Komisioner Shaharon Anuar Abdul Latif berkata, seorang penternak lembu tenusu berusia 41 tahun dikatakan terserempak mayat mangsa berhampiran ladang kelapa sawit di Jalan Lengkuas, Kampung Piandang, di sini.

Menurutnya, saksi kejadian yang terkejut dengan penemuan mayat hampir busuk itu menghubungi pihak polis di Balai Polis Pusing di sini, untuk memaklumkan kejadian itu.
KEADAAN mayat mangsa yang ditemui di Jalan Lengkuas, Kampung Piandang.


“Susulan itu, polis IPD Batu Gajah dan Unit Polis Forensik bergegas ke lokasi kejadian sebelum menemui mangsa terbaring di atas pelepah kering daun pokok kelapa sawit.

read more...

SEBARKAN!!! Body Shop Perlu DIBOIKOT!!!PETALING JAYA: Pengerusi Biro Antarabangsa Institiut Kerjasama Islam Malaysia (IKIAM), Fakhrul Azman Abu Bakar meminta umat Islam memboikot barangan The Body Shop.

Menurut beliau, mereka perlu memboikot barangan The Body Shop kerana syarikat itu melantik tokoh-tokoh yang menyokong Lesbian, Gay, Bisexual, Transexual (LGBT) sebagai wakil produk mereka.

Di antara tokoh-tokoh yang dilantik wakil produk mereka ialah Datin Paduka Marina Mahathir dan Datuk S Ambiga.

“Nampaknya umat Islam kena bertegas seolah-olah tidak ada orang lain yang layak menjadi wakil produk mereka?” kata beliau lagi.

Beliau kesal kerana pemilik The Body Shop adalah anak bekas Pengerusi Tetap Umno, Tan Sri Sulaiman Ninam Shah.

“Ini bermakna pemiliknya juga menyokong LGBT,” katanya lagi.

Beliau berharap umat Islam terutamanya wanita dapat memboikot barangan The Body Shop kerana Islam sama sekali melarang umatnya terlibat dalam LGBT.

Sehubungan dengan itu beliau berharap pemboikotan itu akan menemui hasil kejayaan.

“Jika kita membeli barangan The Body Shop, ini bermakna wang yang kita beri kepada The Body Shop itu menyokong perjuangan LGBT,” dakwanya lagi.

read more...

BR1M : KJ Nafi Dakwaan Tun M @KhairyKJ @ChedetMenteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin menafikan pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) membebankan kewangan kerajaan.

“BR1M diperkenalkan untuk membantu rakyat yang layak menerimanya di samping sistem subsidi pukal dikurangkan. Beban kewangan negara tidak meningkat kerana BR1M sebab ada penjimatan pengurangan polisi subsidi pukal.

“Sistem subsidi pukal di mana semua (tak kira pendapatan) menikmati petrol yang disubsidi perlu perbelanjaan kerajaan yang lebih banding BR1M,” katanya dalam entri di laman Twitter, semalam.

Menurutnya lagi, kerajaan juga sedang mengkaji kaedah lain untuk membantu rakyat.

“BR1M adalah polisi targeted assistance (bantuan yang disasarkan) yang akan ganti blanket subsidies (subsidi menyeluruh).

"Kerajaan juga sedang kaji kaedah lain seperti fuel card (kad minyak) dan lain-lain,” katanya.

Kelmarin, bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dalam tulisan di blognya menyatakan, pemberian BR1M hanya membebankan kerajaan.

Menurutnya, kerajaan berdepan dengan defisit dan hutang yang besar sekiranya BR1M diteruskan.

“Pemberian RM500 seorang kepada tujuh juta rakyat melibatkan kos RM3.5 bilion. Apabila jumlah ini ditambah kepada RM1,200 kos akan menjadi RM8.4 bilion.

“Itu adalah satu jumlah yang banyak, namun masih ramai orang miskin di negara ini. Adakah kita (kerajaan) memerlukan BR1M (untuk mendapat sokongan) walaupun tanpanya, kita masih mendapat sokongan yang baik daripada masyarakat?” katanya.
read more...

AMEK KAU!! Gadis Tergolek Ditinggal Kekasih Selepas Cubaan RagutGagal!!!

Kuala Lumpur: Seorang remaja perempuan berusia 17 tahun ditinggalkan kekasihnya selepas terjatuh dari motosikal ketika cuba meragut pembantu Taman Didikan Kanak-Kanak (TADIKA) di Jalan Sri Gombak, di sini, semalam. 

Dalam kejadian pada jam 11 pagi itu, remaja terbabit yang membonceng motosikal ditunggang kekasihnya, cuba meragut beg tangan wanita berusia 51 tahun yang baharu keluar bank.Gambar Hiasan


Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abd Rahim Abdullah, berkata wanita berkenaan sempat menarik beg tangannya yang menyebabkan remaja perempuan itu terjatuh dari motosikal. 

Remaja itu cuba melarikan diri tetapi gagal kerana ditahan anak wanita berkenaan sebaik menyedari kejadian itu. 

Kekasih suspek yang menunggang motosikal, membuat pusingan dan cuba melanggar wanita itu tetapi dia sempat mengelak sebelum orang ramai membantu. 

Lelaki itu terus memecut motosikal dengan meninggalkan teman wanitanya, katanya ketika dihubungi, semalam. 

Abd Rahim berkata, remaja itu yang tidak bersekolah, dihantar ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Gombak oleh orang awam dan kes disiasat mengikut Seksyen 393 Kanun Keseksaan.

read more...

PANAS!!! Azmin "DIFITNAH" Akhbar Suara Keadilan, Bakal Saman Kolumnis!!Aktivis Hishamuddin Rais tidak akan meminta maaf kepada Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali berhubung tulisan yang dimuatkan dalam salah satu kolum akhbar Suara Keadilan.

"Tidak, saya tidak akan meminta maaf. Jika saya katakan hujan basah, adakah ia satu perkara yang boleh disaman? Adakah saya menyatakan yang benar atau sebaliknya?," katanya.

Azmin dilaporkan telah mengesahkan permulaan prosiding undang-undang terhadap dua editor akhbar Suara Keadilan dan Hishamuddin terhadap apa yang didakwanya sebagai artikel fitnah.

Kedua-dua editor Najib Hashim dan Zulkiflee Anwar Haque (Zunar) bertindak balas dan menyiarkan permohonan maaf dalam akhbar edisi minggu lepas.

Artikel yang menjadi bahan perdebatan itu telah diterbitkan dalam akhbar Suara Keadilan pada 11 Februari. Hishamuddin merupakan kolumnis tetap untuk akhbar tersebut.

Minggu lepas, Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata parti itu telah memilih lima anggota untuk jawatankuasa mencari fakta yang diketuai oleh Ketua Penerangan Dr Md Nor Manuty untuk berjumpa dengan pasukan editorial penerbitan itu.

Hishamuddin dalam ruangan tetapnya menulis analisis tentang kemelut antara Azmin dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Hishamuddin mendakwa Azmin 'mewarisi DNA Umno' dan ia tidak menyenangkan PAS dan DAP yang merupakan parti komponen Pakatan Rakyat.

Hishamuddin dalam tulisannya juga mendakwa Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Saifuddin Nasution, Abdul Khalid dan beberapa pemimpin lain juga mempunyai 'DNA Umno'.

"Mungkin PAS dan DAP juga menyedari dan terpengaruh apabila mengetahui bahawa sosok yang bernama Azmin Ali ini tidak diminati ramai dalam PKR sendiri. Azmin Ali disurahkan sebagai pemilik DNA United Malays National Organisation. Azmin disurahkan sebagai sedang membawa budaya gerombolan ‘lanun Melayu’ ke dalam badan politik PKR.

"Jika ini hujahnya - sayugia diingatkan bahawa bukan Azmin Ali seorang sahaja yang memiliki DNA gerombolan Ketuanan Melayu. Ramai pemimpin tertinggi PKR memiliki DNA yang sama. Ketua Umum PKR Anwar Ibrahim, Saifuddin Nasution, Johari Abdul, Rahim Ghouse – adalah watak-watak yang dikenali umum yang memiliki DNA United Malaya National Organisation. Jangan kita lupa bahawa Khalid Ibrahim juga adalah DNA ‘budak ekonomi’ United Malays National Organisation. DNA inilah yang membolehkan si Khalid ini menjadi kaya raya malah berupaya untuk berhutang berjuta ringgit," tulis Hishamuddin.

read more...

VIDEO : GEMPAR!! Hujan Batu Di Semenyih!!
Kejadian ini khabarnya berlaku di Semenyih, Kajang pada 2 Mac yang lalu. Sejauh mana kebenarannya tidak dapat dipastikan. Disini dikongsi video yang telah diupload di youtube oleh David Yap.
Apakah petanda di sebalik musim kemarau yang melanda sehingga menimbulkan krisis air ketika ini?
Sesungguhnya Allah Jualah Yang Maha Mengetahui...
read more...

CINA "DIISTIMEWAKAN?" PDRM : Antara Kouta VS Keselamatan

Memilih kerjaya sebagai anggota polis bukanlah satu kerjaya yang 'so-so' dan dipandang lekeh pada waktu ini memandangkan gaji sorang anggota polis berpangkat rendah saja boleh mencecah sehingga RM3,000 sebulan termasuk elaun.

Banyak pihak tidak bersetuju dengan tindakan PDRM melonggarkan syarat khas bagi kaum cina untuk menjadi anggota Polis dengan alasan 'murahan' untuk menarik minat mereka. Apabila kelonggaran ini diberikan kepada kaum tertentu, ia dilihat sebagai tindakan yang tidak adil dan boleh merendahkan martabat dan kerjaya unit beruniform itu sendiri.

Sekiranya gaji anggota Polis dinaikkan atau kelayakkan untuk menyertai badan beruniform itu diturunkan serendah-rendahnya kerana mahu menggalakan penyertaan kaum ini, pastinya kaum Cina melalui anak mudanya tetap tidak berminat menjadi anggota Polis atas sebab-sebab tertentu.

Menjadi sebahagian dari pasukan keselamatan negara seperti polis dan tentera bukan hanya boleh didorong dengan tangga gaji yang tinggi atau kelayakkan paling minima, tetapi ia perlu datang dengan semangat dan minat yang mendalam serta kerelaan hati untuk menjaga keamanan negara dan ini termasuk sanggup mengadai nyawa diri sendiri demi keselamatan orang lain.

Kerana itu kita dapat lihat dalam lakonan drama tv atau pun kehidupan sebenar terdapat 'polis baik' dan 'polis jahat'. Akibat inilah yang akan ditanggung masyarakat sekiranya orang tidak berkelayakkan dipilih dan diberi tanggungjawab menjaga keselamatan dan ketenteraman awam.Galak Penyertaan Kaum Cina: PDRM Longgar Syarat


Polis Diraja Malaysia (PDRM) kini melonggarkan beberapa syarat pengambilan selain mengkaji aspek penambahbaikan perkhidmatan bagi menarik penyertaan lebih ramai kaum Cina dalam pasukan keselamatan itu.

Bermula tahun ini, PDRM menyasarkan penyertaan kira-kira 5,000 pegawai berpangkat rendah dari kaum itu, secara berperingkat.

Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata PDRM juga berkemungkinan mengkaji semula aspek gaji, peluang kenaikan pangkat dan sebagainya bagi menarik penyertaan kaum itu.

“Kita sasar penyertaan kira-kira 5,000 kaum Cina secara berperingkat sebab kita perlu melihat tentang kapasiti dan juga keperluan kita dalam memberikan latihan-latihan kursus dan latihan asas,” katanya kepada pemberita selepas tamat Upacara Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Kadet Inspektor Siri 2/2013 di Pusat Latihan Polis (Pulapol), Jalan Semarak, di sini, hari ini.

Beliau berkata bilangan kaum Cina berkhidmat dalam PDRM ketika ini hanya 1.87 peratus daripada jumlah keseluruhan tenaga kerja PDRM.

Mohd Bakri berkata pihaknya juga telah menubuhkan sebuah pasukan khas bagi menarik penyertaan kaum Cina, yang akan menjalankan program penerangan mengenai kerjaya dalam PDRM kepada kaum itu.

Sementara itu, Penolong Pengarah Perjawatan (Pengambilan) Bukit Aman ACP Saiful Azly Kamaruddin berkata sesi pertama pengambilan konstabel baharu tahun ini akan dibuka mulai Isnin ini.

Katanya, kelonggaran syarat bagi kaum Cina adalah hanya perlu lulus Bahasa Malaysia di peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan lulus keputusan V/6/9 dalam ujian penglihatan mata atau dengan menggunakan cermin mata atau kanta lekap.

“Syarat kemasukan sebelum ini buat kaum Cina iaitu perlu kepujian Bahasa Malaysia…jadi kita mempertimbangkan keadaan (kelonggaran) ini khas untuk kaum Cina,” katanya dalam sesi wawancara Eksesais Pengambilan Khas Jawatan Konstabel bagi Mengalakkan Penyertaan Kaum Cina dalam Kerjaya PDRM Tahun 2014, di sini.

Menurut Saiful, kelonggaran itu harus dibuat kerana nisbah keanggotaan PDRM ketika ini tidak seimbang antara kaum Melayu, Cina, India dan lain-lain.

“Berdasarkan statistik sehingga 31 Disember tahun lepas, keanggotaan didominasi oleh kaum Melayu dengan sejumlah 90,156 orang, India (3,659), Cina (1,974) dan selebihnya lain-lain kaum,” katanya.

Beliau berkata kekurangan kaum Cina dalam PDRM didorong beberapa sebab antaranya gaji dianggap masih rendah dan ibu bapa tidak menggalakkan anak mereka menyertai PDRM.

“Diikutkan kajian, ramai daripada mereka tidak tahu gaji konstabel kini boleh mencecah RM3,000 sebulan termasuk semua elaun,” katanya.

Bagi pengambilan bermula Isnin ini, borang permohonan boleh dimuat turun dari laman web PDRM di www.rmp.gov.my dan borang yang telah lengkap diisi dihantar ke balai-balai polis berdekatan atau ke Unit Perjawatan Pengambilan di Bukit Aman. - BERNAMA

read more...

PULAK DAH!!! Anwar Buat U-Turn Isu Air!!

Apa punya orang daa.... Kalau tidak menentang, kenapa sampai tunggu 4 tahun untuk "BERSETUJU" dan baru nak tandatangani MOU?

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengumumkan beliau tidak menentang perjanjian persefahaman (MoU) di antara kerajaan persekutuan Barisan Nasional (BN) dan kerajaan negeri Selangor berhubung perjanjian konsesi air tetapi perlu menyemak secara terperinci perjanjian itu.
Ketua pembangkang itu berkata soal untuk meminda atau pun tidak kandungan MoU itu sekiranya beliau menjadi menteri besar Selangor bergantung sepenuhnya kepada kepentingan rakyat.

"Saya terlibat di peringkat awal rundingan dan saya bersetuju rundingan perjanjian dengan kerajaan persekutuan.

"Selagi saya belum baca MoU, ruang untuk saya komen terbatas. Ada perjanjian mutlak dan ada yang boleh dikaji semula," katanya dalam satu majlis Dialog Anak Muda di Seremban, Negeri Sembilan hari ini.

Kerajaan negeri Selangor menandatangani perjanjian MoU dengan Kementerian Tenaga Teknologi Hijau dan Air berhubung pemilikan konsesi air di Selangor pada Khamis.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut menyaksikan upacara menandatangani MoU berkenaan antara Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Datuk Seri Maximus Ongkili di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya. 

Apa yang sedih, rakyat Malaysia khususnya di Selangor masih "TIDAK SEDAR" atau "BELUM TERJAGA" dengan mainan politik PR ini. Pada pandangan penulis, mereka mengundi dan menyokong PR bukan kerana mereka yakin dengan pentadbiran dan kewibawaan pemimpin PR, tetapi "MELUAT" dan "MENYAMPAH" dengan pemimpin BN yang hanya nampak muka semasa dekat dengan pilihanraya. SEDIH....read more...

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top