Nuffnang

MH370 : Ada "SINAR" Di Sebalik Misteri!!!
Pelbagai spekulasi, hipotesis serta teori yang berlegar di media ketika ini. Namun, tiada "siapa" yang dapat mengemukakan jawapan sebenar kepada misteri "kehilangan" MH370.

Tidak banyak yang dapat penulis kongsikan, namun kesimpulannya, ADA SINAR DI DALAM MISTERI INI.

Perbanyakkan DOA, Kerana DOA lah "senjata" terbaik bagi kita dalam "memerangi" anasir jahat samada yang zahir atau yang tidak terlihat dengan pancaindera kita.

Serahkan pada yang "pakar" dalam menangani "misteri" ini.

INSYA ALLAH....

Segala yang berlaku pasti ada hikmahnya.

Satu lagi, jangan sampai akidah kita sebagai umat Islam "tergelincir" dengan penyebaran serta keyakinan kepada sesuatu perkara tanpa usul periksa seperti tafsiran Ayat surah Yasin ini.
Tafsir palsu ayat surah Yasin dengan insiden isu pesawat MAS MH370 yang dilaporkan hilang. Pengguna dilaman sosial khususnya dinasihatkan supaya tidak menyalah tafsir ayat suci dalam Surah Yassin dan mengaitkan dengan insiden MH370. Surah yang dimaksudkan adalah penyebaran tafsir ayat 41 surah yasin untuk dikaitkan dengan kehilangan MH370.

Maka berhubung dengan isu kehilangan pesawat MAS MH370 dan ayat dalam surah Yaasin ini sebenarnya tidak ada kaitan langsung kerana beberapa sebab seperti berikut:

1- Dalam bahasa arab perkataan “Fulk” adalah merujuk kepada kapal yang berlayar di atas air. (Rujuk Kamus al-Wasit)

Jawapan: Maknanya ia tidak merujuk kepada kapal yang berlayar di atas awan (kapal terbang).

2- Ayat ini juga merujuk kepada kapal Nabi Nuh a.s yang belayar ketika banjir yang amat dahsyat ditimpakan oleh Allah s.w.t ke atas ummat Nabi Nuh yang tidak beriman. (Rujuk Tafsir at-Tobari dan Tafsir Ibnu Kathir)

Jawapan: Maknanya di dalam ayat ini tidak berkait langsung dengan cerita pelayaran kapal terbang.

3- Perkataan “zurriyatuhum” dalam ayat ini pula ditafsirkan oleh ulama dengan dua pendapat:

-Keturunan kaum musyrikin Mekah (diungkit oleh Allah supaya mereka sedar)

-Keturunan yang terdahulu semasa zaman Nabi Nuh a.s. (Rujuk Tafsir Fathul Qadir)

Jawapan: Maknanya tidak ada kaitan langsung tentang cerita-cerita yang terkemudian daripada zaman Nabi Nuh a.s untuk dikaitkan dengan ‘keturunan’ dalam ayat ini.

4- Bagaimana pula kaedah ulama tafsir yang disebut:

“ Ibrah (pengajaran dalam al-Quran) adalah diambil berdasar umumnya lafaz bukan khususnya sebab turun ayat .” Maka jika melihat kaedah ini bukankah ayat ini boleh juga kita guna pakai untuk kita hari ini yang bukan hanya tertakluk kepada zaman Nabi Nuh a.s?

Jawapan: Kaedah yang digariskan oleh ulama tafsir ini adalah bermaksud untuk mengambil pengajaran BUKAN untuk menafsirkan keadaan yang berlaku berdasarkan ayat al-Quran.

Ustaz W.Md.Hazim Bin W.Md.Hashim al-Shoubrawy
(Imam Masjid Negeri, Kuala Terengganu)

read more...

MH370 : Video - Lagu Dan Lirik Yang Menjadi Tanda Tanya!!! Kebetulan Atau Dirancang?Pitbull - Get It Started ft. Shakira

Music video by Pitbull featuring Shakira performing Get It Started. (C) 2012 RCA Records, a division of Sony Music Entertainment

Ia merupakan antara lagu hit bagi tahun 2012

JOM DENGAR BETUL-BETUL..... 
To all these rappers I apologize

I know it ain't fair,
the only ball I drop
New Years, Times Square
The world is mine
sixth sense
I see seven signs
now baby, let's get started for life
[SHAKIRA, Chorus:]
Everytime I look into your eyes (Mr Worldwide)
I feel like I could stare in them for a lifetime
we can get started for life (tonight)
for life (tonight) for life
we can get started for life (tonight)
for life (tonight) for life
we can get started
You know it feels right
[Pitbull:]
Big news, Pitbull
Tom Cruise, Mumbai
all lit up like a December night,
like the 4th of July, Vanilla Sky
Thrilla in Manilla
Knockin em out like Pacquiao
New Ali, new Frazier
but for now it's off to Malaysia
Two passports, three cities, two countries, one day
Now that's worldwide
if you think it's a game let's play
Dale
[SHAKIRA, Chorus:]
Everytime I look into your eyes (Mr Worldwide)
I feel like I could stare in them for a lifetime
we can get started for life (tonight)
for life (tonight) for life
we can get started for life (tonight)
for life (tonight) for life
we can get started
You know it feels right
I am what they thought I'd never become,
I believed and became it
now I'm here to claim it
I hustle anything, you name it
I went from evictions to food stamps,
to back in work what dawn..
to a passport, flooded with stamps
now slowly, everywhere I land
Two passports, three cities, two countries, one day
Now that's worldwide
if you think it's a game let's play
Dale
Cause if it feels right
we shouldn't waste any more time
let's get it started, don't think about it
you know I'm gonna make alright, alright
Cause if it feels right
you know I've made up my mind
let's get it started, don't think about it
I know that we can make it alright alright
[Chorus:]
Don't start what you can't finish
you know it feels right
let's go!

you know it feels rightWallahu Alam
read more...

MH370 : Nelayan Port Dickson Dakwa Temui Bot Penyelamat Kapal Terbang


PORT DICKSON: Sekumpulan nelayan mendakwa menemui satu objek menyerupai rakit penyelamat kapal terbang ketika menangkap ikan, kira-kira 10 batu nautika dari pantai di sini, tengah hari semalam. 

Seorang daripada mereka, Azman berkata ia ditemui tenggelam timbul kira-kira jam 12 tengah Hari dan menghubungi Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) di Kuala Linggi, Melaka untuk mendapatkan bantuan selepas gagal menaikkannya ke dalam bot kerana terlalu berat. 

Katanya, dia yang mengikuti perkembangan kehilangan pesawat MH370 bersama tiga rakan lain, tertarik untuk mendapatkan objek berkenaan. 
"Kami berjaya mendapatkannya dan diikat pada bot kerana takut ia tenggelam. Objek itu mungkin tidak mampu terapung lama kerana koyak atau bocor," katanya semalam. 

Dia yang keluar menangkap ikan jam 8 pagi dan pulang kira-kira jam 8 malam tadi memaklumkan penemuan itu kepada BH pagi ini. 

Katanya, penemuan objek itu penting kerana mungkin boleh menjadi petunjuk kepada usaha mencari pesawat MH370. 

"Apa yang lebih meyakinkan kami ialah ada tulisan ‘boarding’ pada objek itu,” katanya. 
Beliau berkata, sejurus bot APMM tiba di lokasi, tugas mengangkat objek diserahkan kepada pasukan berkenaan, manakala mereka menyambung kerja menangkap ikan. 

Jurucakap APMM Kuala Linggi ketika dihubungi mengesahkan sepasukan APMM dihantar ke tempat kejadian. 

Bagaimanapun, katanya, objek itu terus tenggelam dan dipercayai tidak sempat dinaikkan ke dalam bot APMM.

read more...

MH370 : MENGEJUTKAN!!! Pendedahan Penumpang Bersama Co-Pilot Di Kokpit

Seorang pelancong asing telah mendedahkan bagaimana beliau dan seorang temannya telah "dijemput" untuk melepak dalam kokpit kapalterbang di sepanjang penerbangan MAS oleh pembantu juruterbang pesawat MH370 yang hilang.

Cik Roos dari Afrika Selatan yang dalam perjalanan di seluruh Australia, memberitahu "Channel 9 television’s A Current Affair programme" bahawa beliau dan rakannya Cik Maree juga dari Afrika Selatan ada bergambar dengan juruterbang.

Roos juga menyatakan ianya agak luar biasa dari aspek keselamatan apabila Fariq Abdul Hamid dan rakan sekerja beliau melanggar peraturan Syarikat Penerbangan Malaysia dengan menjemput mereka menyertai mereka dalam kabin untuk penerbangan satu jam ke Kuala Lumpur. 

Cik Roos juga memberitahu bagaimana dia dan rakannya duduk di dua "jumpo seat" bagi keseluruhan perjalanan, termasuk semasa pesawat berlepas dan mendarat.

"Sepanjang keseluruhan penerbangan mereka bercakap kepada kita dan mereka sebenarnya merokok sepanjang penerbangan tersebut yang saya tidak fikir mereka dibenarkan untuk berbuat demikian," Cik Roos memberitahu rancangan TV malam tadi.

Baca seterusnya klik sini 

- SUMBER


"Video ini sudah tentunya menimbulkan kekecewaan rakyat Malaysia. Kru MAS yang telah menonton video ini mengatakan bahawa kenyataan wanita ini tidak benar dan telah ditokok tambah dengan niat tertentu. Malah, kelihatan mencurigakan. Wanita ini memberi kenyataan untuk mempertikaikan keselamatan kokpit pesawat Malaysia Airlines antaranya:

1. Pilot berfoya-foya,
2. menghisap rokok di dalam kokpit,
3. mengajak mereka untuk berada di kokpit sepanjang penerbangan (nampak benar bohongnya!).

Memang ada penumpang yang bergambar bersama juruterbang di kokpit tetapi ada protokolnya. FYI, pilot tersebut adalah salah seorang pilot pesawat MH370 yang masih hilang ini. Tidak adil hanya mendengar penjelasan wanita ini sahaja. Tidak adil mendengar penjelasan sebelah pihak sahaja."

Pihak berkuasa tempatan digesa untuk melakukan penyiasatan akan hal ini dan mengambil tindakan sepatutnya. Ini adalah salah satu cara media barat menjatuhkan negara kita dengan cara yang sungguh licik. Terima Kasih.
read more...

#PrayForMH370 : Siapa Mr. Ali? Identiti 2 Individu Misteri BerjayaDikesan!!!

DALAM misi mencari jawapan kepada misteri kehilangan pesawat MH370 yang masih buntu walaupun masuk hari keempat, isu penumpang menggunakan pasport curi menaiki pesawat yang sama juga semakin berpanjangan nampaknya.

Malah beberapa agensi media antarabangsa semalam mendedahkan pula agensi pelancongan Thailand yang menempah tiket untuk kedua-dua tidak dokenali itu dibuat oleh seorang warga Iran yang dikenali sebagai Mr. Ali.Seorang lelaki Iran yang dikenal pasti menggunakan passport palsu menaiki pesawat MH370


Mr. Ali dikatakan menjadi orang tengah kepada proses pembelian tiket kedua-dua lelaki yang menggunakan pasport milik warga Itali, Luigi Maraldi dan warga Austria, Christian Kosel itu.

Kedua-dua lelaki yang bukan susuk orang Asia itu sebelum itu membeli tiket sehala syarikat China Southern Airlines di Bangkok melalui agensi pelancongan di Pattaya, Thailand.

Dilaporkan, pemilik agensi pelancongan tersebut, Benjaporn Krutnait, tiket itu ditempah melalui lelaki bernama Mr. Ali dan menurutnya, pembelian melalui orang tengah merupakan sesuatu perkara biasa kerana mereka biasanya broker yang mendapat duit komisen.

Mr Ali, katanya, menanyakan harga terendah untuk peri ke Eropah kepada kedua-dua pelanggannya dan tidak meminta tiket transit Kuala Lumpur-Beijing secara spesifik.

Lelaki yang membawa pasport Maraldi sepatut pergi Copenhagen manakala pembawa pasport Kozel pula ke Frankfurt pada hari kejadian iaitu sebaik sahaja pesawat MH370 mendarat di Beijing, China.

Terdahulu, Pemangku Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Hishamuddin Hussein memaklumkan pihak Jabatan Penerbangan Awam (DCA) akan bekerjasama dengan anggota FBI dari Amerika Syarikat berhubung identity sebenar kedua-dua lelaki terbabit. MalaysiaGazette


Sementara itu, Polis mengesahkan seorang daripada penumpang yang menaiki pesawat MH370 dengan menggunakan pasport palsu adalah warga Iran yang bercadang untuk berhijrah ke Jerman, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau mendedahkan identiti lelaki itu sebagai Pouria Nour Mohammad Mehrdad, 19 tahun.

"Kita telah semak latar belakangnya. Kita juga telah semak profailnya dengan pihak polis di negara lain dan kita percaya dia tidak mungkin anggota mana-mana kumpulan pengganas," kata Khalid.

Pouria Nour menggunakan pasport Austria milik Christian Kozel yang disahkan dicuri di Phuket, Thailand.Pengumuman Khalid ini selari dengan penemuan siasatan polis di Thailand yang mendapati dua penumpang MH370 dengan pasport curi itu mungkin pelarian yang mencari suaka.

Ia berdasarkan kepada tempahan tiket harga paling murah dan laluan transit di Beijing dan Amsterdam sebelum menuju destinasi akhir. Seorang penumpang menempah destinasi akhir ke Copenhagen, Denmark manakala seorang lagi ke Frankfurt, Jerman.

Mereka dibantu oleh dua warga Iran yang menguruskan tempahan tiket daripada sebuah agensi pelancongan yang sudah dilanggani oleh orang tengah itu sejak tiga tahun lalu.

"Berdasarkan kepada tempahan tiket saja, sekiranya keganasan, mereka tentunya mengkhususkan laluan dan pesawat yang hendak dinaiki," kata Ketua Polis Pattaya, Supachai Puikaewcome seperti dipetik oleh Reuters pada Selasa.
read more...

VIDEO : TRIBUTE To MH370 - They Love You, We Love You #PrayForMH370
"MH370, we hope the radar can see you. If you copy, keep flying at your current height until you reach your destination. We'll clear the way for you. Everybody is more than happy to let you be the first to land. The sky is clear, with temperature in Beijing at five degrees Celsius, a little bit cold. Please wear your coats to keep warm. Remember to hug your family and friends after you disembark. They love you, they really do."
read more...

#PrayForMH370 : Tun M, Mukhriz Sejam Bersama Keluarga Mangsa

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali hari ini bertemu dengan keluarga penumpang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH370 yang kini ditempatkan di The Everly Hotel di sini.

Pertemuan kira-kira sejam itu turut disertai Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir dan isteri Datin Seri Norzieta Zakaria.

Ketika ditemui pemberita, Dr Mahathir berkata beliau berharap tiada yang menunding jari kepada pihak yang sedang menjalankan operasi mencari dan menyelamat pesawat MH370.

“Perkara itu tidak akan menyelesaikan masalah,” kata beliau dan enggan mengulas lanjut.

Sementara itu Mukhriz berkata beliau bertemu dengan empat keluarga mangsa yang berasal dari Kedah dan menyampaikan rasa simpati serta sokongan moral kepada mereka.

“Saya dapat bayangkan betapa sukarnya… mereka meluahkan perasaan bahawa amat sukar menunggu begitu lama tetapi maklumat yang diperoleh cuma sedikit.

“Mereka juga menyatakan tidak mahu menerima maklumat palsu yang membuahkan harapan namun akhirnya kecewa setelah harapan itu tidak menjadi kenyataan.

“Harap-harap mereka yang menggunakan media sosial lebih sensitif dalam perkara ini,” katanya.

Pesawat MH370 dari Kuala Lumpur ke Beijing, yang membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang daripada radar, kira-kira sejam selepas berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL pada pukul 12.41 tengah malam Jumaat dan sepatutnya dijadual tiba di Beijing pukul 6.30 pagi Sabtu. 

– BERNAMA
read more...

VIDEO : Operasi Mencari Dan Menyelamat #MH370 Oleh Tentera US #PrayForMH370
Rakaman ini adalah penerbangan Helicopter Maritime Strike Squadron SEVEN EIGHT (HSM-78) oleh Tentera Laut US bagi mencari dan menyelamat kapal terbang MH370 yang dilaporkan hilang sejak Sabtu lalu.

A U.S. Navy MH-60 Seahawk from the Blue Hawks of Helicopter Maritime Strike Squadron SEVEN EIGHT (HSM-78) takes off from the Arleigh Burke-class destroyer USS Pinckney (DDG 91) to aid in the search efforts of the missing Malaysia Airlines flight MH370.


read more...

PrayForMH370 : Suspek Hilang Passport DITAHAN Di Thailand

Dua penumpang pesawat MAS MH370 kini masih hilang, didapati menggunakan pasport curi sewaktu terbang dari KLIA ke Beijing, China pada pagi 8 Mac lalu. Satu daripada pasport itu, milik warga Itali, Luigi Maraldi, 37 tahun.
Semalam, polis Thailand memberkas Maraldi di sebuah apartment di Nanai Road, berhampiran Patong. Patong dikenali kerana dipenuhi pusat hiburan dan juga pantai bogel. Maraldi dilaporkan mula bercuti di lokasi itu pada 1 Mac dan dijangka akan meninggalkan Thailand pada 15 Mac 2014.

Pada 22 Julai 2013, pasport milik Maraldi didakwa diserahkan wanita, pemilik kedai menyewakan motosikal kepada lelaki warga Itali lain. Lelaki itu memaklumkan wanita itu, 'Maraldi adalah bekas suaminya'.

Pelancong berkunjung ke Thailand wajib menyerahkan pasport mereka sebagai cagaran kepada pengusaha kedai andai berhasrat menyewa kenderaan.

Klik di sini.

Kementerian Dalam Negeri mengarahkan Jabatan Imigresen, diketuai Ketua Pengarahnya, Aloyah Mamat untuk menyiasat kes penggunaan pasport curi dipalsukan itu.

read more...

GAMBAR : Sekitar Operasi Mencari Dan Menyelamat #MH370 #PrayForMH370

Berikut adalah antara beberapa aset Tentera Malaysia yang terlibat dalam operasi mencari dan menyelamat pesawat MH370 di perairan Vietnam.KD Pahang & KD Terengganu sedang membuat operasi mencari dan menyelamat MH370Anggota tentera mengimbas laut di atas kapal pesawat Tentera Udara semasasa misi mencari pesawat #MH370Carian diteruskan oleh kapal-kapal TLDMHelikopter TLDM bergerak untuk mencari pesawat MAS #MH370MC Mega Bakti Malaysia turut serta bersama kapal MV Swift Rescue Singapura dalam operasi mencari MH370.Aset TLDM yang digunakan untuk mengesan jika terdapat pesawat MH370 di dasar laut.Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia mengerahkan helikopter AW139 untuk mencari dan misi menyelamat pesawat MH370.read more...

BACA NI!!! 5 Sebab Mengapa MAS Dan Kerajaan Malaysia "LAMBAT" Beri Maklumat #MH370Berikutan kes kehilangan kapal terbang MH370 telah membuatkan ramai yang tertanya-tanya akan maklumat kerkini terhadap trajedi tersebut. Dalam kekalutan itu terdapat segelintir yang menuding jari keatas kelembapan MAS dan kerajaan dalam memberikan maklumat berkaitan kehilangan Misteri Pesawat MH370 itu. Apakah ianya hilang terhempas, hilang disebabkan kejadian misteri ataupun ia telah di rampas oleh pihak pengganas? Pastinya ada sebab kenapa mereka tidak sesewenang mengeluarkan kenyataan sebegitu.

Inilah antara sebab kenapa MAS dan Kerajaan lambat mengeluarkan kenyataan berkaitan kehilangan Pesawat MH370:

Dari hasil perkongsian Nor Azizuddin Abdul Manan dari pada UUM Sintok untuk memberikan sedikit pendapat peribadi beliau berhubung isu ini memandangkan beliau gusar dengan pelbagai unsur dan persepsi negatif yang dilemparkan oleh ramai pihak berkepentingan terhadap tindak-selamat MAS/Kerajaan Malaysia (KM) dalam misi mencari dan menyelamat penumpang dan krew MH370.

1) Penumpang Pelbagai Negara.

Kita perlu ingat bahawa dalam pesawat MH370 tersebut terdapat lebih 15 kewarganegaraan dengan kapasiti sebanyak 227 orang. Hal ini sebenarnya memberikan sedikit sebanyak tekanan kepada pihak MAS/KM untuk memberikan maklumat terkini kepada wakil-wakil Kedutaan / Konsulat masing-masing. Maybe sesetengah Kedutaan mahukan maklumat segera dan pantas apatah lagi dalam keadaan lebih 17 jam pesawat yang masih belum ditemui, juga menyumbang kepada kelewatan dan kesukaran MAS/KM menyalurkan info terkini. Fahamilah keadaan.

2) Hubungan Diplomatik

MH370 hilang diperairan dan diruang udara Vietnam, dalam konteks ini KM dan MAS bertindak dengan berhemah dalam menjaga hubungan diplomatik antara negara. KM tidak boleh sewenang-wenangnya mengambil pendekatan sendiri walaupun peswat tersebut adalah milik negara kita. Sebab itulah hubungan Bilateral diperlukan, kini pihak Kerajaan Vietnam sudah menggerakkan jentera menyelamatnya (Angkatan Laut Vietnam) ke perairan yang disyaki tempat kehilangan MH370. Apabila pihak lain menjadi peneraju utama dalam misi, sudah pasti akan wujud beberapa prosedur tertentu yang digunakan oleh pihak berkenaan sebelum menyalurkan maklumat terkini kepada KM/MAS. Dalam ertikata lain ; "Lain tempat lainlah cara penyampaian", jadi memang perlu bersabar dalam perkara ini.

3) Misi Melibatkan 5 negara

Misi mencari dan menyelamat telah pun digerakkan, Malaysia melalui Maritim dan aset ATM sudah berada diperairan berkenaan, terkini dilaporkan oleh Astro Awani, Maritim Malaysia tidak menjumpai sebarang objek pesawat MH370, manakala Vietnam melalui Angkatan Tentera Laut negara itu menafikan sudah menjumpai pesawat malang itu malah mereka dalam situsi mencari dan terus mencari disekitar Pulau Vung Tau tempat dimana kali terakhir radar negara itu mengesan pergerakkan MH370. Manakala China juga sudah menggerakkan aset pertahanan laut atas arahan Presiden Xi Jinping untuk misi mencari dan menyelamat. Singapura sudah menghantar pesawat C130 untuk misi bantuan manakala Amerika Syarikat juga menghantar bantual kapal penyelamat ke pengairan terbabit. Bayangkan keadaan misi menyelamat apabilan digerakkan dan disepadukan dengan pelbagai negara, sudah tentu penyaluran sebarang maklumat terkini mesti dikoordiansikan agar tidak menjejaskan proses penyiasatan sebab dan musabab "kehilangan" MH370. Sekecil-kecil evidens sudah boleh menjadi petunjuk utama atas kejadian ini.

4) Tidak Semudah Yang Dijangka

Misi mencari dan menyelamat tidaklah semudah yang disangka memandangkan ia berlaku di kawasan lautan yang luas dan menjadi rebutan antara negara. Jadi, hentikanlah sebarang spekulasi dan tohmahan. KM/MAS sedaya upaya mungkin, saya pasti mereka bekerja keras untuk memastikan MH370 dapat ditemui semula.

5) MAS tetap dihatiku

Kali terakhir MAS mengalami "major accident" ialah pada tahun 1977 di Tanjung Kupang melibatkan 100 korban nyawa. Selepas kejadian itu, MAS tidak pernah mengalami "major accident" dengan korban mangsa yang besar selama 37 tahun, dalam ertikata lain MAS mencapai piawaian keselamatan pesawat yang kompiten dan diiktiraf oleh ICAO disamping pengemudian pesawat oleh pilot yang berpengalaman luas. Walaubagaimana pun secanggih mana sesebuah pesawat, sebarang kesilapan kecil pun boleh mengundang padah. Hanya takdir menentukan segala-galanya. Salam takziah untuk semua keluarga mangsa MH370 dan yang pastinya MAS tetap dihatiku.

SUMBER : Nor Azizuddin Abdul Manan - UUM Sintok - KLIK SINI


read more...

VIDEO DAN GAMBAR : Senarai Penuh Nama Penumpang MH370 Yang Hilang Pada 8 Mac 2014


Berikut senarai penumpang dan warga Malaysia penerbangan MH370 yang dikeluarkan MAS.

Senarai Penuh Nama Penumpang MH370
Senarai nama anak kapal

1. Fariq Ab. Hamid
2. Zaharie Ahmad Shah
3. Foong Wai Yueng
4. Goh Sock Lay
5. Gomes Patrick Francis
6. Mohd. Hazrin Mohamed Hasnan
7. Junaidi Mohd. Kassim
8. Andrew Nari
9. Ng Yar Chien
10. Tan Ser Kuin
11. Tan Size Hiang


12. Wan Syaid Wan Ismail


Senarai nama penumpang :1. An/Wenlan (65) China
2. Bao/Yuanhua (63) China
3. Bai/Xiaomo (37) Canada
4. Bian/Maoqin (67) China
5. Bian/Liangjing (27) China
6. Bibynazli/MohdHassim (62) Malaysia
7. Brodskii/Nikolai (43) Russia
8. Burrows/Rodney Mr (59) Australia
9. Burrows/Mary Mrs (54) Australia
10.Cao/Rui (32) China
11.Chan/Huanpeen Mr (46) Malaysia
12.Che/Junzhang (68) China
13.Chen/Jian (58) China
14.Chen/Changjun Mr (35) China
15.Chen/Wei (43) Malaysia
16.Chen/Yun Ms (57) China
17.Chew/Karmooi Ms (31) Malaysia
18.Chuang/Hsiuling Ms (45) Taiwan
19.Chng/Mei (33) Malaysia
20.Chustrak/Oleg (45) Ukraine
21.Dai/Shuling (58) China
22.Daisy/Anne (56) Malaysia
23.Deineka/Sergii (45) Ukraine
24.Di/Jiabin (36) China
25.Dina/MohamedYunus Ramli (30) Malaysia
26.Ding/Ying (28) China
27.Ding/Lijun (43) China
28.Ding/Yingg Ms (62) China
29.Dong/Guowei (48) China
30.Dou/Yunshan Mr (61) China
31. Du/Wen (50) China
32. Feng/Dong (21) China
33. Feng/Jixin (70) China
34. Fu/Baofeng (28) China
35. Gan/Tao (44) China
36. Gan/Fuxiang (49) China
37. Gao/Ge (27) China
38. Gu/Naijun (31) Australia
39. Guan/Huajin Ms (34) Malaysia
40. Guan/Wenjie Mr (35) China
41. Han/Jing (53) China
42. Hashim/Noorida (57) Malaysia
43. Hou/Aiqin Ms (45) China
44. Hou/Bo (35) China
45. Hu/Siwan Chd (3) China
46. Hu/XiaoningMr (34) China
47. Huang/YiMs (30) China
48. Huang/Tianhui (43) China
49. Hue/PuihengMr (66) Malaysia
50. Jia/Ping (32) China
51. Jiang/Cuiyun (62) China
52. Jiang/Xueren (62) China
53. Jiang/YingMs (27) China
54. Jiao/Weiwei (32) China
55. Jiao/Wenxue (58) China
56. Jinghang/Jee (41) Malaysia
57. Ju/Kun (32) China
58. Kang/Xu (34) China
59. Koh/Tiongmeng (40) Malaysia
60. Kolekar/Chetana (55) India
61. Kolekar/Swanand (23)India
62. Kolekar/Vinod (59) India
63. Kozel/Christian (30) Austria
64. Lawton/CatherineMrs (54) Australia
65. Lawton/RobertMr (58) Australia
66. Lee/KahkinMr (32) Malaysia
67. Lee/SewchuMDM (55) Malaysia
68. Li/Yanlin (29) China
69. Li/Zhi (41) China
70. Li/Guohui (56) China
71. Li/Hongjing (20) China
72. Li/Jie (27) China
73. Li/Mingzhong (69) China
74. Li/Wenbo (29) China
75. Li/Yan (31) China
76. Li/Yuan (33)Australia
77. Li/Yuchen (27) China
78. Li/Zhijin (30) China
79. Li/Zhixin (35) China
80. Li/Le (36) China
81. Liang/LuyangMr (60) China
82. Liang/Xuyang (30) China
83. Lim/PowchuaMs (43) Malaysia
84. Lin/AnnanMr (27) China
85. Lin/Mingfeng (34) China
86. Liu/Fengying (65) China
87. Liu/JinpengMr (33) China
88. Liu/Qiang (40) China
89. Liu/Rusheng (76) China
90. Liu/Shunchao (46) China
91. Liu/Zhongfu (72) China
92. Lou/Baotang (79) China
93. Lu/Jianhua (57) China
94. Lu/Xianchu (33) China
95. Lui/Ching (45) China
96. Luo/Wei (29) China
97. Ma/Wenzhi (57) China
98. Ma/JunMr (33) China
99. Maimaitijiang/A (35) China
100.Mao/Tugui (72) China
101. Maraldi/Luigi (37) Itali
102. Maria/Mohamed Yunus Ramli (52) Malaysia
103. MatRahim/Norfadzillah Miss (39) Malaysia
104. Meng/Nicole Chd (4) USA
105. Meng/Bing (40) China
106. Meng/Fanquan (70)China
107. Meng/Gaosheng (64) China
108. MohdKhairulAmri/Selamat Mr (29) Malaysia
109. MohamadSofuan/Ibrahim Mr (33) Malaysia
110. MuhammadRazahan/Zamani Mr (24) Malaysia
111. Mustafa/Suhaili Miss (31) Malaysia
112. Mukherjee/Muktesh (42) Canada
113. Ng/MayliMs (37) Malaysia
114. Norliakmar/Hamid Mdm (33) Malaysia
115. Ouyang/Xin (38) China 38
116. Puspanathan/Subramanian (34) Malaysia
117. Ramlan/Safuan Mr (32) Malaysia
118. Sharma/Chandrika Ms (51) India
119. Shi/Xianwen (26) China
120. Shirsath/Kranti (44) India
121. Sim/Kengwei (53) Malaysia
122. Siregar/Firman (25) India
123. Song/Feifei Mr (32) China
124. Song/Chunling Ms (60) China
125. Song/Kun (25) China
126. Su/Qiangguo (71) China
127. Suadaya/Ferryindra Mr (42) Indonesia
128. Suadaya/Herryindra Mr (35) Indoensia
129. Sugianto/Lo Mr (47) Indonesia
130. Surtidahlia/ Mrs (50) Netherlands
131. Tan/TeikhinMr (32) Malaysia
132. Tan/AhmengMr (46) Malaysia
133. Tan/WeichewMr (19) Malaysia
134. Tan/Chongling (48) Malaysia
135. Tan/Sioh (42) Malaysia
136. Tang/Xudong (31) China
137. Tang/XuezhuMs (57) China
138. Tanurisam/IndrasuriaMr (57) Indonesia
139. Tee/LinkeongMr (50) Malaysia
140. Teoh/KimlunMr (36)Malaysia
141. Tian/Junwei (29) China
142. Tian/Qingjun (51) China
143. Tong/Soonlee Mr (31) Malaysia
144. Vinny/Chynthyatio Mrs (47) Indonesia
145. Wan/Hockkhoon Mr (42) Malaysia
146. Wang/Shouxian (69) China
147. Wang/Shu (61) China
148. Wang/Xianjun (61) China
149. Wang/Chunhua Mr (34) China
150. Wang/Chunyong (43) China
151. Wang/Dan (54) China
152. Wang/Haitao (26) China
153. Wang/Houbin (28) China
154. Wang/Linshi (59) China
155. Wang/Willysurijanto Mr (53) Indonesia
156. Wang/Yonggang Mr (27) China
157. Wang/Yonghui (33) China
158. Wang/Yongqiang (30) China
159. Wang/Lijun (49) China
160. Wang/Ximin (50) New Zealand
161. Wang/Rui (35) China
162. Wang/Moheng (2) China
163. Wattrelos/Ambre (14) France
164. Wattrelos/Hadrien (17) France
165. Wattrelos/Laurence (52) France
166. Weeks/Paul Mr (39) New Zealand
167. Wen/Yongsheng (34) China
168. Wen/Hao (32) China
169. Weng/Mei (39) China
170. Wong/Saisang Mr (53) Malaysia
171. Wood/Philip (51) USA
172. Xie/Liping (51) China
173. Xin/XixiMs (32) China
174. Xing/FengTao (36) China
175. Xing/Qiao (27) China
176. Xiong/Deming (63) China
177. Xu/Chuane (57) China
178. Ya/Na (26) China
179. Yan/Ling Mr (29) China
180. Yan/Peng (29) China
181. Yan/Xioa (27) China
182. Yang/Li (35) China
183. Yang/Ailing Ms (60) China
184. Yang/Jiabao (26) China
185. Yang/Meihua (65) China
186. Yang/Qingyuan Mr (57) China
187. Yang/Xiaoming Ms (59) China
188. Yao/Jainfeng (70) China
189. Yao/Lifei (31) China
190. Yap/Cheemeng Mr (39) China
191. Yin/Boyan (33) China
192. Yin/Yuewang (21) China
193. Yuan/Jin (63) China
194. Yue/Guiju Ms (51) China
195. Yue/Wenchao (26) China
196. Yusop/Muzi Mr (50) Malaysia
197. Zang/Lingdi (58) China
198. Zhang/Chi (58) China
199. Zhang/Liqin (43) China


200. Zhang/QiMs (31) China

  

  

  

 KLIK IMEJ UNTUK BERITA TERKINI MH370

KLIK IMEJ UNTUK BERITA TERKINI MH370

read more...

#PrayForMH370 : Kongsi Harapan Dan Doa Anda Di Sini #MalaysiaBersatuBerdoalah... Dan Kongsikan Kepada Rakan-Rakan Kita....

Ya Allah, sesungguhnya yg di langit dan dibumi ini milikMU, apa yg berlaku adalah ketentuanMU. 

Kami mohon kasih sayangMU Ya Robbi, berilah kekuatan dan ketabahan kepada semua ahli keluarga penumpang2 MH370 yang sedang dlm kesedihan dan kedukacitaan. 

Berikanlah sebarang tanda utk pesawat itu ditemui dan mudahkan lah untuk menemuinya. Hanya padaMU kami menyerah dan hanya padaMU kami mohon pertolongan. Amin

Panjang2kan lah doa ini, sbb kita tak tahu antara mereka yg membaca dan mengaminkan doa ini mungkin orang itu doanya itu yg paling makbul..

Selagi Tiada Pengesahan, Selagi Tiada Penemuan
Harapan Tetap Ada Walau Sebesar Zarah..... read more...

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top