Nuffnang

DURIAN RUNTUH BUAT CIKGU..... ALHAMDULILLAH

Alhamdulillah....denyut nadi rakyat didengar oleh Kerajaan.. Baru rasanya golongan peneroka menerima durian runtuh, tup tap, TPM pula mengumumkan durian runtuh buat golongan pendidik.
Sekarang ini adalah musim pengumuman dan pemberian “durian runtuh” kepada beberapa sektor yang layak untuk menikmatinya. Sekarang askar sudah mendapat bahagiannya, polis pun sudah, kelompok swasta sudah diumumkan berkenaan dengan dasar gaji minimum, tidak lupa juga kepada kenaikan gaji kakitangan awam menerusi penambaikan Sistem Saraan Malaysia.

Masing-masing sudah dapat “bahagiannya”. Ada lagi yang tertinggal untuk menerima “durian runtuh” daripada kerajaan?

Sekilas pengumuman YAB TPM sempena Sambutan Hari Guru :

24,053 Guru Naik Pangkat Bermula Minggu Depan!!

KUALA KANGSAR: Seramai 24,053 guru lepasan ijazah dan diploma yang memenuhi syarat tempoh perkhidmatan akan dinaikan pangkat mulai Jun hingga hujung tahun ini.
Perkara itu diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sempena sambutan Hari Guru ke-41 di sini, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, kenaikan pangkat itu membabitkan 8,222 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah dan 15,831 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma.

Beliau turut mengumumkan 3,085 pengetua gred DG48 ke DG52 dan penolong pengetua gred DG44 ke DG48 akan diperakukan untuk kenaikan pangkat secara berperingkat mulai bulan depan. Guru terbabit boleh menyemak status kenaikan pangkat di laman web Kementerian Pelajaran.

Jom kita layan video ni sekejap...
 BB : Terima Kasih Cikgu!!! Terima Kasih kerana memberiku tunjuk ajar. Terima Kasih Cikgu
read more...

PANAS!!! BLOGGER DEDAHKAN PERUNTUKAN BELIA TIDAK SAMPAI KE TEMPAT SEPATUTNYA

Panas...panas....panas...

Kementerian Belia dan Sukan (KBS) cukup sinonim dengan orang muda. Sebut sahaja pasal belia, orang muda, remaja, pasti dikaitkan dengan KBS. Begitu juga dengan sukan, pasti mempunyai perkaitan yang amat rapat dengan belia.Dan sepadan dengan nama blog gua "Belia Bangkit", gua cukup terpanggil apabila terbaca sebuah blog yang memperkatakan tentang isu seperti di atas. Mari kita ikuti pendedahan daripada Blogger Sangkakala seperi di bawah ini :

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sangkakala merasa pelik setelah mendengar rungutan dari pelbagai pihak tentang bajet belia yang di bentang oleh Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan pada 10/7/2011 didalam parlimen yang mengatakan bahawa bajet untuk Program Strategik Belia 1Malaysia atau Strategic Action for Youth (SAY 1Malaysia) - Peruntukan RM200 Juta tidak diberikan kepada Kementerian Belia dan Sukan.

Apa yang dimaklumkan kepada Sangkakala, Bajet tersebut dihantar ke kementerian lain yang tidak ada kena mengena dengan Belia.

Baca lagi di sini Pendedahan Sangkakala

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pihak terbabit perlu perjelaskan perkara ini. Mengambil petikan ucapan YAB TPM semasa pelancaran Hari Belia Negara semalam, "Dengan alat-alat atau gajet teknologi terkini yang "rapat" dengan anak muda, ia menjadikan mereka lebih bijak dan berpengetahuan luas serta mampu menguasai maklumat."

"Generasi muda pemimpin masa depan. Dalam usaha itu, kerajaan mahu mengajak generasi muda berbincang. Kita mahu dengar apa kehendak mereka kerana kita tahu generasi muda masa kini adalah generasi yang bijak.

"Ini sejajar dengan kenyataan YAB Perdana Menteri, Dato Seri Mohd Najib Tun Razak bahawa kerajaan tahu segala-galanya sudah berlalu. Sebab itu kita mahu dengar suara generasi muda," katanya.

Jadi, perkara seperti ini perlu dilihat dengan mendalam. Di mana lompangnya? Adakah KBS sudah tidak relevan kepada golongan muda sehingga peruntukan yang sepatutnya disalurkan ke kementerian itu "terpaksa" ditadbir uruskan oleh kementerian lain???

Fikir-fikirkan...

read more...

TU DIA!!! MUHYIDDIN KENA SERBU DENGAN BELIA DI SUNWAY

15 Mei merupakan tarikh keramat buat YAB Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana pada tarikh inilah beliau dilahirkan. Dan pada tarikh ini jugalah para belia diraikan oleh kerajaan sempena sambutan Hari Belia Negara yang disambut setiap tahun.


Pelancaran Hari Belia Negara pada tahun ini bertemakan “Jadikan Hari Esok Lebih Baik Dari Hari Ini” yang diadakan di kawasan terbuka pusat beli-belah Sunway Piramid itu dihadiri oleh kira-kira 1,000 belia.
Sambutan Hari Belia Negara merupakan lambang pengiktirafan kepada peranan generasi muda sebagai rakan kongsi pembangunan negara.

Pada majlis itu, Muhyiddin diberikan kejutan apabila dijemput ke atas pentas untuk memotong kek sempena hari jadinya yang ke-65 hari ini.Apabila ditanya oleh pengacara majlis apakah hasrat hari jadi beliau, Timbalan Perdana Menteri berkata : “Semoga negara kekal aman, makmur dan sejahtera”, diiringi dengan nyanyian Selamat Hari Jadi oleh semua hadirin.Terdahulu, perutusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sempena Hari Belia turut dipaparkan di skrin besar di pentas.

Baca lagi di Warta Rakyat
read more...

PANAS!!! VIDEO MAK MAH DAN HAMID GURKA SINDIR ANAK MUDA. MESTI TENGOK

Panas....Panas...Panas.....Kalau setakat Fizo Omar, Azri Aziz gua talak helan ooo. Ini Mak Mah dan Hamid Gurka yang dah dikategorikan OTAI pun sanggup hadir ke Himpunan Jutaann Belia 2012, takkan lu orang tak terbakar beb.

Tak percaya, lu orang tengok sendiri arr...


read more...

KHABAR DARI AFGHANISTAN! ANAK MUDA MALAYSIA SUMBANG BAKTI

Baru-baru ini dunia telah dikejutkan dengan serangan Taliban yang melibatkan kecederaan and kematian di beberapa kawasan secara serentak di bandar Kabul, Afghanistan.
 Suasana tegang ini terjadi hanya beberapa hari sebelum tiga sukarelawan MyCorps berlepas ke sana untuk kerja-kerja kemanusiaan. Namun ia langsung tidak menjatuhkan semangat mereka untuk  berkhidmat demi nama Malaysia dan berbakti kepada masyarakat Afghanistan dalam membawa mesej keamanan dan memperjuangkan hak-hak kemanusiaan sejagat.
 
Misi kemanusiaan ke Afghanistan yang diketuai oleh Mohd Ashraf Abd Rahman,31 bersama dua rakan setugas Mohd Azreen Hassan,29, Siti Zubaidah Samat,28 dan diiringi oleh Mohd Shahrulazilan Said,40  dari Malaysia Relief Agency memberikan fokus kepada inisiatif sokongan pendidikan di peringkat sekolah dan latihan kepimpinan kepada 90 belia dan ulama tempatan di beberapa tempat di serata Afghanistan.
 
Buat masa ini, empat daripada tujuh projek yang telah dijadualkan telah berjaya dilaksanakan di Kabul, Badakshan dan Bamyan walaupun berdepan dengan beberapa masalah yang kebanyakannya adalah isu keselamatan seperti pergerakan yang terhad dan ancaman serangan yang boleh berlaku pada bila-bila masa di mana-mana sahaja.
 
Antara dugaan dihadapi, mereka sering ditahan penguatkuasa dan perisik tempatan di pos-pos keselamatan dan merata tempat menyebabkan mereka terpaksa menyamar dengan berpakaian seperti orang tempatan untuk memudahkan semua urusan.
 
Mereka juga sempat ke pengkalan tentera New Zealand di bandar Bamyan yang menempatkan 40 tentera Malaysia pada satu-satu masa dan kebetulan berpeluang menyaksikan upacara penyerahan dan penerimaan tugas dari kumpulan MALCON 3 ke MALCON 4 yang dihadiri oleh pegawai-pegawai tertinggi tentera dan badan keselamatan luar negara yang bertempat di Bamyan dan juga tempatan.
 
Perjalanan dari Kabul ke Bamyan merupakan salah satu perjalanan yang berisiko tinggi dan menurut Komander MALCON 3, Leftenan Kolonel Nordin, pasukan ini merupakan kumpulan NGO pertama yang melawat mereka di Afghanistan.
 
Tujuan utama MyCorps bertemu MALCON adalah untuk membincangkan kemungkinan kerjasama yang boleh dijalinkan di Bamyan di masa hadapan memandangkan MALCON bertugas dalam bidang perubatan dan pergigian yang juga merupakan salah satu cabang kemanusiaan.
 
Pasukan MyCorps Afghanistan selamat pulang ke tanah air 7 Mei 2012 dengan iltizam untuk terus menyambung sumbangan  bakti mereka kepada negara yang masih bergolak itu demi membantu rakyatnya keluar dari kemelut peperangan melalui pendidikan yang berterusan.

Sumber : KBS
read more...

KENYATAAN MEDIA HADI AWANG AKUR KEPADA KARPAL SINGH

Haji Hadi akhirnya terpaksa berlembut (bahasa baiknye), akibat sergahan daripada Karpal "The King" Singh. Gua tak pandai sangat menilai apa yang tersirat daripada yang tersurat, tapi sidang media yang dibuat ini menampakkan taring yang ada pada Hadi sebenarnya telah dipatahkan. Klik sini untuk lihat "Sergahan the King"

KUALA LUMPUR 13 Mei - PAS telah mempelawa Pengerusi DAP Karpal Singh untuk meraikan perbezaan pandangan kedua-dua parti tersebut susulan tindakannya mempersoalkan agenda Islam yang diperjuangan Parti tersebut.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu kenyataan yang dikeluarkan menjelaskan, Karpal Singh sewajarnya memberi tumpuan agenda bersama menerusi kerjasama Pakatan dan tidak mempersoalkan agenda Islam sebagai serangan politik pada ketika ini.

Katanya, gabungan DAP, PKR dan PAS telah bersetuju membentuk sebuah kerajaan yang memberi fokus terhadap isu telah dimeterai bersama termasuklah berkaitan pembasmian kemiskinan, Islam sebagai Agama Persekutuan, Keadilan, Kedudukan Istimewa Bangsa Melayu dan sistem Raja Berperlembagaan. 

Ahli Parlimen Marang itu berkata demikian pada sidang media di ibu pejabat PAS hari ini. Pengerusi DAP Karpal Singh sebelum ini mengecam kenyataan Presiden PAS yang kembali membangkitkan perjuangan perlaksanaan Hukum Hudud jika Pakatan menguasai Kerajaan Pusat pada Pilihan Raya Umum ke 13 . SUMBER : Minda Intelek Melayu
read more...

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top