Nuffnang

Goal.com : Keputusan Australia VS Malaysia

Australia 5-0 Malaysia: Holger Osieck's men ease past overawed opposition in five-star friendly showing

Australia eased to a 5-0 win over Malaysia in Friday's international friendly in Canberra, with Joshua Kennedy and Alex Brosque hitting a brace apiece. Malaysia, ranked 147th in the world, were never expected to provide much of a contest and it only took three minutes for the Socceroos to open the scoring, with the visitors appearing overawed and well out of their depth.

Luke Wilkshire opened the scoring after Rhys Williams unselfishly cut the ball back for the Dinamo Moscow man to tap home from close range. Despite Australia's early dominance they didn't add to their tally until 33 minutes in, although they had a host of chances to do so.
The second came through Nagoya Grampus striker Kennedy - currently the top scorer in the J-League - who calmly slotted home after Neil Kilkenny's

Six minutes later, Michael Zullo cut in from the left flank, before Matt McKay and Kennedy combined to set up for Shimizu S-Pulse striker Brosque to lash home from an angle.
Kennedy added a fourth on the stroke of half-time with a cushioned left-foot finish from Williams' cross from the right wing.The Nagoya man didn't get a chance to complete his hat-trick after he was substituted at the break by boss Holger Osieck.

The second half had fewer highlights, with Australia easing up while continuing to stifle Malaysia's star-striker Safee Sali.On 69 minutes, Brosque added the fifth when afforded far too much time to turn on the edge of the box before firing a sharp shot past Malaysian keeper Khairul Fahmi Che Mat.

Rangers midfielder McKay should've added a sixth for Australia when he headed substitute Adam Sarota's back-post cross over the crossbar. But by then it didn't matter, as his side had already cruised to a comfortable friendly victory which sets them up nicely for Tuesday's World Cup qualifier against Oman.
read more...

KEMUNCULAN PERTAMA BUAT FADHLI SHAS DAN IRFAN FAZAIL UNTUK ViOn MORAVCE

Two Malaysian youngsters marked their first experience in Europe as they made their debut for FC ViOn Zlate Moravce while several other South-East Asian players are still struggling for a regular game.Two of the trio of Malaysian youngsters made their debut for FC ViOn Zlate Moravce in this week. Mohd Fadhli Mohd Shas came on as a substitute player after 82 minutes during a Slovak Cup match win 3-0 over Spartak Myjava and Mohd Irfan Fazail made his first appearance when he replaced Martin Hruska on 86 minutes to help his team win 3-0 against AS Trencin in the Slovak Firts League, while Wan Zack Haikal Wan Noor was not in the first team list due to injury.

Dipetik daripada http://www.goal.com/en/news/1775/asian-editorials/2011/10/03/2694006/south-east-asians-in-europe-malaysian-youngsters-fadhli-shas
read more...

Latihan Kemahiran Untuk Belia

Latihan Kemahiran Peluang Kedua Buat Belia Tercicir
KUALA LUMPUR, 3 Okt (Bernama) — Peluang mengikuti latihan kemahiran dalam bidang automotif sukar dilepaskan buat Asyraf Adam, 16, yang juga seorang belia tercicir.
Ketika rakan sekolah yang lain sibuk mengulang kaji pelajaran sebagai persediaan menghadapi peperiksaan, beliau pula memegang spana, bermain dengan minyak enjin dan belajar segala hal berkaitan kereta.
Asyraf antara 30 belia kumpulan pertama yang terpilih mengikuti Program Sistem Latihan Dual National di TEKAT Auto Terminal Training yang menjalin kerjasama dengan syarikat pengeluar kenderaan, Nissan.
Baginya peluang kedua yang diberikan ini tidak akan disia-siakan. Impiannya kini adalah untuk menjadi seorang juruteknik berjaya serta mempunyai bengkal kereta sendiri suatu hari nanti.
TERCICIR KERANA TIDAK MINAT BELAJAR
Berasal dari Kota Bharu, Kelantan, anak ketiga daripada enam beradik ini telah menunjukkan kenakalannya sejak di sekolah rendah lagi. Bimbang dengan sikapnya itu, beliau dihantar ke sebuah sekolah menengah Tahfiz di Kota Bharu dengan harapan akan mengubah sikapnya itu.
Namun tindakan itu membuatkannya lebih tertekan dan memberontak. Hisap rokok, ponteng sekolah adalah rutin aktivitinya sehingga beliau memutuskan sendiri untuk berhenti dari alam persekolahan pada usia 14 tahun.
“Selepas tidak sekolah lagi, saya hanya habiskan masa dengan melepak dengan kawan-kawan. Bila tidak ada kerja hendak dibuat saya merempit dengan kawan-kawan,” katanya.
Pernah beberapa kali terjatuh dari menunggang motosikal ketika melakukan aksi “lagak ngeri”, namun sedikitpun tidak membuatkannya serik.
Hampir dua tahun membuang masa, pelawaan daripada persatuan Belia di kampungnya untuk mengikuti latihan kemahiran automotif di TEKAT menarik minatnya lebih-lebih lagi dengan syarikat kenderaan Nissan.
“Mula-mula fikir tak nak belajar lagi, tapi difikirkan semula sampai bila saya hendak merempit, atas nasihat keluarga, saya bersetuju mengikuti kursus yang ditawarkan sebab saya juga minat dalam bidang automotif,” katanya.
DIBUANG SEKOLAH
Seorang lagi pelajar tercicir, yang turut mengikuti program latihan yang sama, Mohd Khairul Azwan Hamzah, 16, berasal dari Baling, Kedah.
Dibuang sekolah pada awal tahun lepas, anak keempat daripada enam beradik ini sedikitpun tidak merasa menyesal diberhentikan sekolah.
Dunia persekolahan tidak lagi dirasakan keseronokannya apabila beliau sering dijadikan sasaran buli rakan-rakan hingga sering mencetuskan pergaduhan.
“Saya selalu bergaduh di sekolah, ponteng kelas dan sekolah… banyak kali juga kena rotan. Dah tak seronok pi sekolah,” ujarnya.
Setelah berhenti, masanya banyak dihabiskan dengan membantu bapanya yang menjalankan perniagaan kecil-kecilan di pasar malam selain melakukan pelbagai kerja kampung.
“Kesusahan mencari rezeki itu membuat saya terfikir untuk mengubah kehidupan. Bila persatuan belia kampung mencalonkan nama saya bagi mengikuti kursus kemahiran ini, saya setuju dan Alhamdulillah saya terpilih,” katanya yang berharap kemahiran yang diperoleh akan mengubah hidup keluarganya.
Sementara itu, bagi Mohd Firdaus Mohd Nor, 21, beliau tidak menyangka diberi peluang mengikuti latihan kemahiran dan bakal berpeluang bekerja dengan syarikat kenderaan terkenal dari Jepun itu.
Beliau, pelajar lembam di sekolah, terpaksa meninggalkan alam persekolahan pada usia 14 tahun setelah tidak mampu untuk mengikuti pembelajaran.
“Saya susah nak masuk apa yang diajar, boleh terima tetapi sikit-sikit. Lama kelamaan saya jadi bosan dan rendah diri dengan kawan lain dan terus berhenti sekolah,” katanya yang berasal dari Sungai Petani Kedah.
Katanya peluang kedua yang diberikan ini akan digunakan sebaik mungkin untuk membuktikan yang beliau juga mampu melakukannya sepertimana orang lain.
“Mungkin saya agak slow sikit…. tapi saya akan berusaha bersungguh-sungguh dan saya yakin saya boleh,” ujarnya penuh semangat.
PELUANG KEDUA
Pengarah Pembangunan Perniagaan TEKAT Auto Terminal Training, Mohammad Rizan Hassan, fokus pusat latihan kemahiran TEKAT adalah untuk membantu pelajar tercicir mendapat peluang kedua dalam meneruskan kelangsungan hidup.
Pandangan negatif terhadap belia tercicir harus diubah dan mereka perlu dibantu dengan memberi peluang untuk membuktikan kebolehan masing-masing.
“Ramai belia tercicir yang dibiar dan tidak dibantu sehingga mereka terjebak dalam kegiatan sosial dan jenayah. Tidak mahu perkara itu terus berlaku, TEKAT cuba menarik seberapa ramai belia tercicir yang berumur 16 hingga 25 tahun dengan mengikuti latihan kemahiran automotif di bawah Persijilan Kemahiran Malaysia,” katanya.
Beliau berkata dalam program bersama Nissan, pelatih akan mengikuti latihan selama setahun, di mana tiga bulan di pusat latihan kemahiran TEKAT, manakala selebihnya akan menjalani praktikal di Tan Chong Motor, pengedar kenderaan Nissan.
“Mereka yang dipilih terdiri daripada pelbagai latar belakang dan 80 peratus daripada mereka adalah pelajar tercicir,” katanya.
TEKAT yang memulakan operasinya sejak tahun 2000 memberi fokus kepada kemahiran automotif bagi menyediakan dan melahirkan tenaga kerja dalam kalangan belia untuk memenuhi keperluan industri.
Rizan berkata sehingga kini, terdapat lebih 5,000 tenaga kerja yang berkemahiran dan hampir 90 peratus daripada mereka mempunyai pekerjaan sama ada di syarikat kenderaan luar negara ataupun bengkel-bengkel kenderaan tempatan.
“Pelatih terdiri daripada semua kaum. Selain diberikan kemahiran, kami juga turut membantu mendapatkan peluang pekerjaan untuk mereka dan sehingga kini kami turut menjalin kerjasama dengan banyak syarikat kenderaan antaranya Volvo, Toyota, Perodua dan Honda,” katanya.
1 BELIA 1 KEMAHIRAN
Tidak ramai belia tercicir yang mahu tampil untuk mengikuti latihan kemahiran yang disediakan di mana-mana pusat latihan kerajaan atau swasta, menurut Presiden Majlis Belia Malaysia (MBM) Mohamed Maliki Mohamed Rapiee.
Beliau berkata pada tahun lepas sahaja, kira-kira 200,000 belia tercicir seluruh negara namun peratusan mereka yang mengikuti latihan kemahiran sangat rendah.
“Ia harus dipandang secara serius oleh semua pihak untuk sama-sama membantu dalam usaha membantu melahirkan belia berkemahiran sepertimana program yang sedang dijalankan oleh Kementerian Belia dan Sukan, bagi melahirkan 1 Belia 1 Kemahiran,” katanya.
Untuk mencapai matlamat itu kerjasama dengan pusat latihan kemahiran milik kerajaan dan swasta seluruh negara digerakkan untuk melatih belia tercicir mengikuti kursus yang bersesuaian dengan minat dan kebolehan mereka.
Antaranya ialah TEKAT Auto Terminal Training, Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Kolej Komuniti.
Mohamed Maliki berkata kelompok belia tercicir ini perlu dibantu untuk menarik mereka keluar dari ‘zon selesa’, kerana kebanyakan mereka mempunyai nilai estim yang sangat rendah.
“Perasaan rendah diri dalam diri kelompok belia tercicir ini telah terbentuk sejak di sekolah rendah lagi, kerana mereka ini biasanya di sekolah antara pelajar yang terkebelakang. Perasaan itu terbawa-bawa sehingga mereka tamat tingkatan 3 atau 5, akhirnya mereka merasa sukar untuk menempatkan diri dan selesa dengan apa yang mereka ada,” katanya.
Pendekatan menggunakan mentor dalam kalangan mereka yang tercicir didapati dapat mempengaruhi dan menarik kelompok belia ini untuk membina kehidupan.
“Mereka selesa untuk berkongsi dengan mereka yang mempunyai pengalaman yang sama dan saya berharap lebih ramai lagi mentor dilahirkan dalam kalangan mereka yang tercicir untuk membantu menarik rakan lain,” katanya.
– BERNAMA
read more...

­­­US 24M CINCIN DIPULANGKAN SELEPAS 'BEBERAPA HARI'.

  
KUALA LUMPUR, 4 Okt (Bernama) - Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz memberitahu Parlimen hari ini tiada pembayaran telah dibuat pada cincin AS 24 juta (RM77 juta) yang dikaitkan dengan isteri Perdana Menteri.


Dalam jawapan bertulis kepada Lim Lip Eng (DAP-Segambut), Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata Kastam Diraja Malaysia mengesahkan bahawa cincin itu adalah "dipulangkan" selepas "beberapa hari" kepada syarikat yang memilikinya.

Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan pada 21 Ogos bahawa isterinya Datin Seri Rosmah Mansor membeli cincin berlian atau menantunya dari Kazakhstan yang dikaitkan dengan "mafia Rusia" seperti yang dilaporkan oleh akhbar paling laris di Indonesia, Kompas.

Kompas telah memohon maaf kepada Perdana Menteri untuk laporan pada 4 Ogos tetapi tanda tanya dtetap kekal mengapa cincin dari New York Jauhari Jacob & Co. Itu ialamatkan kepada Datin Seri Rosmah Mansor, sepertimana gambar yang diedarkan secara meluas di Internet.
Persoalan timbul sama ada nama Rosmah telah digunakan tanpa pengetahuan beliau oleh unsur-unsur jenayah sebagai sebahagian daripada aktiviti mereka yang menyalahi undang-undang.

Tukang emas Bukharian-Amerika, yang diumpamakan oleh New York Times sebagai "Harry Winston dunia hip-hop", telah dua kali mendatangkan masalah dengan agensi-agensi penguatkuasaan undang-undang persekutuan AS.


Dalam kolum pada 4 Ogos, Kompas menyifatkan hubungan Rosmah dengan bakal besannya, Maira Nazarbayev sebagai rapat walaupun ia tiada bukti untuk menyokong tuntutan itu dan menambah, "Maira Nazarbayev, yang hidup dengan gaya hidup seperti Imelda Marcos, kononnya mempunyai kaitan kepada mafia Rusia. Maira adalah bekas isteri kepada abang Presiden Kazakhstan, Nursultan Abishuly Nazarbayev Bolat Nazarbayev. Nooryana Najwa, anak perempuan Rosmah dan Najib,yang berusia 22 tahun baru-baru ini telah ditunangkan dengan anak lelaki, Maira, Daniyar, yang adalah kekasihnya di kolej.

read more...

Australia VS Malaysia Update

Penyerang Everton, Tim Cahill akan terlepas perlawanan akan datang di Australia menentang Malaysia dan Oman. Cahill mengalami kecederaan dalam kekalahan EPL Everton kepada Manchester City sembilan hari lalu selepas bertempur dengan Vincent Kompany. Walau bagaimanapun, dia dijangka bermain dalam perlawanan persahabatan menentang Malaysia di Canberra pada hari Jumaat dan perlawanan kelayakan Piala Dunia menentang Oman pada 11 Oktober selepas bermain untuk kelabnya dalam kekalahan Sabtu lalu 2-0 kepada Liverpool. Tetapi ketua perubatan Everton, Danny Donachie tidak yakin pemain tengah tersebut bersedia untuk bermain bagi Socceroos di peringkat ini disebabkan pemulihan berterusan. "Tim bermain dalam kesakitan pada hari Sabtu menentang Liverpool tetapi imbasan menunjukkan bahawa langkah terbaik sekarang ialah rehat dan pemulihan," Donachie memberitahu laman web rasmi Everton. "Tim kecewa tetapi ia adalah satu keputusan yang jelas dan mudah kerana dia tidak akan cukup cergas untuk bermain dalam permainan di Australia." Sementara itu, penjaga gol Fulham Mark Schwarzer juga telah dikeluarkan dari skuad kerana masalah belakang semasa  kemenangan hujung minggu ke atas QPR. 

Dipetik dan diterjemah daripada Goal.com
read more...

37 belia keluar Pas sertai UMNO di Perlis

37 belia keluar Pas sertai UMNOROSLAN Abdullah (duduk tiga dari kiri) bersama rakan-rakan pemuda mengisytiharkan keluar dari Pas dan menyertai UMNO sambil diperhatikan oleh Azhar Ibrahim, Reezal Merican Naina Merican dan Musa Sheikh Fadzir pada sidang akhbar di Penaga, Seberang Perai Utara, kelmarin.


KEPALA BATAS 2 Okt. - Kecewa dengan wakil rakyat yang gagal membela nasib penduduk setempat, seramai 37 anak muda dari Kampung Bakau Tua, Penaga di sini bertindak keluar dari Pas untuk menyertai UMNO.

Wakil kumpulan tersebut, Roslan Abdullah, 26, berkata, mereka juga sudah hilang kepercayaan kepada Pas kerana pemimpinnya sering menabur janji-janji manis tetapi apabila dituntut, tidak ditunaikan.

"Kami sudah tidak percaya kepada perjuangan Pas.
"Apabila kami meminta bina jalan, mereka (Pas) kata tiada duit. Bila minta baiki rumah, mereka beritahu tidak boleh buat. Apabila emak sakit dan perlukan bantuan, mereka juga tidak mampu tolong.
"Kami benar-benar kecewa kerana Pas tidak dapat membela nasib rakyat sebagaimana slogan yang mereka uar-uarkan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Ketua UMNO Cawangan Bakau Tua, Azhar Zainal Abidin di sini semalam.
Hadir sama, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang, Datuk Musa Sheikh Fadzir; Ketua Penerangan Pemuda UMNO, Datuk Reezal Merican Naina Merican dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penaga, Datuk Azhar Ibrahim. Roslan berkata, masih ramai lagi belia di kawasan berkenaan yang berhasrat untuk keluar daripada parti pembangkang dan menyertai UMNO.
............................................

Mengapa 37? ada seramai 44,946 belia di Perlis. 1% pun takde. ok la. Belia Melayu di Perlis pun dah hampir 40,000 orang. Banyak kerja yang perlu dibereskan. Fikir-fikirkan.

read more...

Harapan Golongan Muda Pada Bajet 2012

Harapan Golongan Muda Pada Bajet 2012

Pembentangan bajet 2012 yang akan diumumkan oleh PM, Dato’ Seri Najib Razak pada 7Oktober ini di Parlimen diharapkan dapat memberi tumpuan kepada golongan muda secara khusus. Dalam satu kenyataan akhbar yang pernah dibuat, PM ada menyatakan intipati pembentangan Bajet 2012 akan berkisar berkenaan usaha kerajaan yang akan memberikan tumpuan kepada pengurusan kos kehidupan rakyat dan kerajaan akan merancang strategi terbaik untuk mengurangkan bebanan rakyat dan pada masa sama menguruskan perkembangan ekonomi negara.

Bagi mereka yang berkeluarga pasti merasa lega dengan pengunguman tersebut, tetapi bagi golongan muda apakah sebenarnya harapan mereka terhadap kerajaan dalam isu pembangunan belia dalam pelbagai bidang. Saya bahagikan golongan muda atau belia ini kepada dua kumpulan pertama ialah belia yang bekerja dan kedua belia yang masih menuntut di IPT. Dalam satu kajian rambang di laman sesawang facebook yang melibatkan 30 responden, di mana 15 responden adalah dalam kalangan mereka yang bekerja dan selebihnya belia yang masih menuntut pelajaran di IPT. respon daripada kesemua mereka yang terlibat rata2 berkisar mengenai isu yang sama. Bagi golongan belia yang bekerja 90% harapan mereka terhadap kerajaan dalam pembentangan Bajet 2012 inginkan pengurangan kos sara hidup dapat di tangani dengan segera sebagai contoh kenaikan harga minyak, kos utiliti, barangan keperluan dan sebagainya. Malah ada diantara responden yang menyatakan bahawa adanya keperluan kerajaan untuk memberikan insentif lebih kepada pihak swasta untuk menaikkan gaji pekerja sectok tersebut bagi menghadapi cabaran dunia global khususnya kos sara hidup yang semakin tinggi.

Pandangan saya berkenaan dengan isu ini sangat jelas pada saya isu kenaikan kos sara hidup perlu kita, sebagai rakyat terima seadanya, saya pasti kerajaan akan terus memberikan pelbagai insentif kepada rakyat seperti subsidi minyak, barang kawalan, caj perubatan dan sebagainya. Perlu kita ingat bahawa Malaysia sedang menuju aspirasi wawasan 2020 yang tinggal lebih kurang 8 tahun 3 bulan dari sekarang. Isu subsidi sangat kompleks untuk dibincangkan. Suatu ketika dahulu Negara seperti US dan Britain pernah menasihatkan rakyat Malaysia untuk menghapuskan susbsidi bagi memastikan Malaysia mencapai matlamat untuk menjadi Negara berpendapatan tinggi. Malaysia juga merupakan sebuah Negara yang paling banyak memberikan subsidi kepada rakyat berbanding Negara- Negara lain. Jika mentaliti rakyat khususnya golongan muda untuk terus berharap kepada subsidi kerajaan kita pasti akan terkebelakang. Contohnya dalam susbsidi perubatan bagi masyarakat Malaysia di hospital kerajaan hanya serendah RM1.00 berbanding negara ASEAN kemudian kita teliti perbandingan harga gula di Malaysia dengan negara jiran Indonesia, di Malaysia gula dijual pada harga RM 2.30 berbanding Indonesia RM 3.80.

Bagi responden yang masih menuntut di IPT pula megharapkan kerajaan dapat melaksanakan dasar dimana pembayaran balik pinjaman PTPTN di buat mengikiut level CGPA seperti kaedah pinjaman MARA. Sesetengah penuntut IPTS merungut berkenaan yuran pengajian yang sangat mahal disamping mereka perlu berhadapan denagn masalah kos sara hidup yang tinggi terutama bagi golongan keluarga yang berpendapatan sederhana. Selain itu ada juga rungutan daripada mereka yang ingin kerajaan memantau kelayakan sesetengah IPTS yang tidak mempunyai kelayakan untuk menawarkan pengajian tinggi kepada mereka. Kes tipu membabitkan IPTS semakin bertambah. Kerajaan juga harus meneliti kemasukan pelajar2 asing seperti dari negara Afrika kerana banyak peningkatan kes salah guna visa pelajar dan peningkatan kes sosial di kalangan mereka terutama melibatkan isu keldai dadah dan pengedaran dadah di negara kita.


read more...

Belia Terima Tempahan Baju Wanita, Sekyen 7, Bangi

Tempahan Baju Wanita, Sekyen 7, Bangi


Tempahan Baju Wanita, Sekyen 7, Bangi 

SENARAI HARGA


Ø    BAJU KURUNG                   =     RM 50
Ø    KURUNG FESYEN                =     RM 65
Ø    KURUNG LINING                =     RM 100
Ø    KURUNG PAHANG               =     RM 55
Ø    KURUNG RIAU                   =     RM 55
Ø    KURUNG KEDAH                 =     RM 60
Ø    KURUNG MODEN                =     RM 65
Ø    KURUNG MODEN FESYEN      =     RM 75
Ø    KEBAYA                          =     RM 75
Ø    KEBAYA FESYEN                =     RM 80
Ø    KEBARUNG                       =     RM 75
Ø    JUBAH LABUH                  =     RM 50
Ø    JUBAH SELUAR                 =     RM 65
Ø    JUBAH MAXI                   =     RM 40
Ø    KURUNG KANAK2               =     RM 35 – 45
Ø    KURUNG FESYEN KNK2        =     RM 50 – 65
Ø    BAJU BERTUNANG             =     RM 180 ++
Ø    BAJU PENGANTIN             =     RM 180 ++
Ø    BAJU MELAYU                  =     RM 150 ++

(Semua senarai harga tertakluk kepada jenis fabric)
read more...

Lagi Belia Diculik!!!!

Nur Amalina Diculik Di Perak Semalam - Mohon Bantuan !!!Siapa yang melihat gadis ini yang diculik di tempat kerjanya semalam boleh hubungi polis berdekatan.
Bapanya Abdul Rahman Khalidin....Gadis ini bernama Nur Amalina.
Harap dapat disebarkan info ini terima kasih.
info : http://www.facebook.com/profile.php?id=100000632708493
read more...

Suara Generasi Baru : Muhyidin VS Mat Sabu

Debat TPM: Mat Sabu Komunis Fikir Dia Besar Mana?
Badan Mat Sabu memang gemuk, terima kasih dengan mulut longkangnya yang menyumbang kepada kegemukkan itu.  Tapi bukan saiz badan Mat Sabu yang nak penulis coretkan hari ini sebaliknya bila melihat di TV sebentar tadi keinginan Mat Sabu untuk berdebat dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin  berkenaan isu komunis.

Dengan manusia paling haprak dalam UMNO (KJ) pun Mat Sabu tak cukup besar telur untuk debat, lagi mau debat dengan TPM. Mat Sabu toksah fikir dia Timbalan Presiden PAS maka dia sudah layak untuk berdebat dengan TPM.  Dia nak duduk sama tinggi dengan Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR pun tak boleh, lagi mau besar gebang debat dengan TPM pulak ya.Baik dari sudut mana sekalipun, PAS tidak setanding dengan komponen lain dalam Pakatan, apatah lagi dengan UMNO.  Baik dari segi jumlah kerusi parlimen dan DUN mahupun negeri yang diperintah, PAS adalah dikedudukkan paling kodi.  Negeri yang diperintah pun masuk kategori miskin, papa kedana dan sering dilaknat tuhan dengan bala bencana yang pelbagai.

Dari segi kelayakan pun begitu jugak.  Mat Sabu asalnya adalah pelajar ITM yang tecicir kerana sibuk berdemonstrasi daripada menghabiskan pengajian sedangkan TPM lulusan Universiti Malaya dan sudah berkhidmat sebagai Ahli Parlimen sejak berusia 29 tahun.

Dengan sedemikian keadaannya, bagaimana Mat Sabu rasa dia layak untuk berdebat dengan TPM pun penulis langsung tak dapat memahamkannya. Molek rasanya kalau Mat Sabu berdebat dengan pakar sejarah, seperti mana saranan TPM.  Berdebat dulu dari segi faktanya sebelum berdebat dengan TPM dari segi politiknya.  Ini bukan isu politik pun tapi isu sejarah.  Apa pun yang keluar dari mulut Mat Sabu adalah berdasarkan pertimbangan politik bukan pertimbangan fakta.

Negara ini akan jadi bahan ketawa orang kalau sejarahnya berubah ikut parti mana memerintah.  Dimana-mana dalam dunia pun tidak pernah berlaku yang sedemikian dan Mat Sabu sedang merintis jalan untuk menjadikan negara ini sebagai bahan lawak antarabangsa.  Oleh itu janganlah dipilih pakat-pakat ini memerintah negara.

Di zaman moden ini, komunis pun sudah langsung tidak seperti komunis dizaman yang menjadi sanjungan Mat Sabu dan kenapa Mat Sabu mahu melawan arus dengan menghidupkan semula fahaman komunis adalah satu tanda soal yang besar kepada kita semua.

Apa pun bila mana kita berharap kebodohan itu berhenti setakat mana dibuktikan bersalah, kenapa Mat Sabu mahu memanjangkan isu ini melalui ajakan debat dengan TPM pula?  Tidak cukupkah dengan beratus laporan polis yang dibuat ke atasnya dan insiden dihalau dari bertemu dengan keluarga salah seorang yang terselamat dalam peristiwa Bukit Kepung?

Dipetik daripada suaragenerasibaru.com
read more...

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top