Nuffnang

GAMBAR : Wajah Mangsa Serangan Seksual Warga New Zealand Didedahkan!!!KUALA LUMPUR: Wanita warga New Zealand yang dikatakan mangsa kes serangan seksual melibatkan seorang diplomat Malaysia mendedahkan dirinya kepada umum dan meluahkan kekecewaan terhadap cara kerajaan New Zealand menangani kes tersebut.

Dalam satu temu ramah rancangan televisionTV3 3RD Degree, Tania Rose Billingsley, 21, berkata beliau marah terhadap tindakan kerajaannya membenarkan tertuduh, Muhammad Rizalman Ismail, 38, untuk pulang ke Malaysia.

Billingsley juga mendesak Menteri Luar Murray McCully untuk letak jawatan atas kegagalannya untuk mengendalikan kes tersebut dengan baik.

“Saya mahu dia memohon maaf kerana ketidak cekapannya dalam mengendalikan situasi ini.”

“Dia asyik cuba menyalahkan dan meletakkan tanggungjawab ini ke atas pihak lain. Saya berpendapat dia tidak cuba untuk menangani isu ini. Dia patut letak jawatan.”

Pada 9 Mei, Rizalman, yang merupakan Pegawai Waran II yang ditugaskan di Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington, didakwa mengekori Billingsley dari perhentian bas ke rumahnya di Brooklyn.

Dia dituduh memecah masuk rumah Billingsley dan cuba menanggalkan pakaiannya. Wanita itu melawan sebelum dibantu jirannya.

Rizalman, yang sudah berkahwin dan mempunyai tiga anak, ditahan oleh polis New Zealand dan dihadapkan ke mahkamah pada 10 Mei atas tuduhan pecah rumah dan melakukan serangan dengan niat merogol.

Bagaimanapun, Rizalman diberi kebenaran oleh Wellington untuk kembali ke tanah air dengan keluarganya pada 22 Mei setelah memohon kekebalan diplomatik.

Billingsley berkata dia kecewa kerana tidak diberitahu tertuduh diberi kebenaran untuk meninggalkan New Zealand.

“Saya cuma dapat tahu dia akan meninggalkan negara ini pada hari dia berlepas. Pihak polis amat membantu untuk memastikan saya dimaklumkan atas perkembangan kes tersebut, tetapi mereka juga tidak tahu apa yang boleh dikatakan dalam hal ini.”

“Saya amat kecewa dan marah kerana sejak mula lagi, saya menyatakan hasrat untuk mahu tertuduh dibicarakan di New Zealand.”

Billingsley berkata dia mengambil keputusan untuk tampil ke hadapan untuk bercakap tentang kes ini kerana mahu isu keganasan seksual di negaranya diberi perhatian dan ditangani dengan lebih baik.

“ Saya berhadap dengan penampilan umum ini, saya meletakkan satu wajah kepada mangsa dan saya akan dapat membantu menangani isu-isu berkaitan keganasan seksual di negara ini.”

" Kerana hakikatnya, keganasan seksual yang berleluasa dalam masyarakat kita menjadi bukti bahawa kerajaan masih belum menangani isu dengan usaha mencukupi,” katanya.

Rizalman, yang telahmenjalani penilaian psikiatridi Hospital Tentera Mizan Tuanku di Kuala Lumpur, dijangka akan kembali ke New Zealand untuk menghadapi perbicaraan.

Menurut sumber The New Zealand Herald di hospital tersebut, situasi Rizalman kini kelihatan murung dan banyak menyisihkan diri.

Sumber itu turut menyatakan, sejak Rizalman dimasukkan ke wad sejak Selasa, individu itu dilihat tidak cukup sihat untuk diterbangkan semula ke Wellington dan mungkin memerlukan penilaian psikiatri lanjut, kata akhbar itu pada edisi Ahad, Herald on Sunday.

Akhbar itu berkata, keputusan sama ada Rizalman sihat atau tidak untuk dibicarakan bergantung kepada kerajaan.
Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top