Nuffnang

MELAYU ISLAM: MENYESALKAH PEMIMPIN PAS INI?Tuan Ibrahim Tuan Man DAKWA KUASA MELAYU-ISLAM LEBIH KUAT apabila PAS membuat keputusan untuk bersama PKR-DAP dalam Pakatan Rakyat pada PRU-13.

Barangkali Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man kini memikirkan kembali keceluparan mulutnya yang begitu angkuh mendakwa kuasa Melayu-Islam LEBIH KUAT setelah PAS mengambil keputusan bersama dengan Pakatan Haram. 

"Islam akan kuat (bila PAS dalam Pakatan)...Islam akan kuat, (kalau bersama Umno) dengan apa yang ada sekarang Islam lemah.

"Sebagai contoh, kita daripada atas iaitu Yang di-Pertuan Agong sampai akar umbi semua Melayu tapi mengapa penagih dadah paling ramai Melayu, anak luar nikah pun Melayu, anak zina juga Melayu? Mengapa 'problem'?," katanya -ANTARAPOS, 6 Mac 2013

Tidak pula Ketua Penerangan PAS Pusat berani mencuit masalah sosial di Kelantan yang diperintah oleh PAS lebih 20 tahun. Kadar jangkitan HIV-AIDS, penyalahgunan dadah dan kemiskinan tegar adalah antara yang tertinggi di Malaysia. Memang inilah sifat PAS yang cukup suka melihat sesuatu perkara dengan mikro dan bukannya MAKRO, secara menyeluruh.

Namun bukan isu gejala sosial yang mahu diutarakan. Persoalan pokok adalah benarkah dakwaan kuasa Melayu-Islam LEBIH KUAT setelah PAS mengambil keputusan bersama dengan PKR-DAP ?

Keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 sudah cukup menyiksakan kotak pemikiran Ketua Penerangan PAS Pusat. Kerana itu jugalah media rasmi parti, Harakahdaily, tidak berani mengeluarkan analisis struktur kekuatan Melayu-Islam setelah diumumkan keputusan pilihan raya.

Jika PAS menyatakan jumlah bilangan kerusi parlimen yang ditandingi parti itu bertambah pada PRU-13 (73 kerusi berbanding 66 kerusi pada PRU-12), maka itu bukanlah ukuran pertambahan kuasa Melayu-Islam. Realitinya, parti itu hanya memenangi 21 kerusi merosot 2 kerusi jika dibandingkan PRU 12.
Reality check ...

'Tahaluf siyasi' yang diwar-warkan PAS sudah berjayakah menambahkan kuasa Melayu-Islam selepas pilihan raya umum ? 

Tidak benarkah dakwaan orang Melayu akan kehilangan kuasa jika Pakatan mengambil alih pentadbiran negara bakal menjadi kenyataan dan akan berlaku ?

Sanggupkah Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan PAS memberi jaminan SEKALI LAGI bahawa orang Melayu tidak akan kehilangan kuasa jika memilih Pakatan untuk menerajui negara pada Pilihan Raya Umum ke-14 nanti.

Benar atau tidak ... 

PAS telah memberikan HADIAH BONUS kepada pertambahan kuasa Bukan Melayu-Bukan Islam. PAS juga telah memberikan CHAUVINIST KIASU DAP kuasa mutlak untuk MENJAHANAMKAN kuasa Melayu-Islam di negara ini. 

Adakah PAS akan mendabik dada lagi selepas ini ?

Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top