Nuffnang

Anak CINA Perlu "DIAJAR" Hormati MELAYU - MCA Tunggu Apa Lagi!!Sebelum kenyataan tak kenang jasa dikeluarkan oleh bekas Ketua Pemuda MCA Wee Ka Siong, saya memang takda sedikit pun rasa sentimen kepartian dan perkauman dengan orang-orang Cina.

Namun apabila Wee Ka Siong mengeluarkan peringatan kepada UMNO melalui ucapan pada Kongres Pemuda MCA beberapa minggu lalu, saya merasakan sudah tiba masanya saya kikiskan sikit respect saya pada orang-orang Cina MCA. Apabila MCA memperingatkan kaum lain terutama bangsa Melayu untuk menghormati kaum mereka kerna sikap takut sensitif dan Barisan Nasional (BN) bakal kehilangan sokongan orang Cina pada PRU 14 akan datang, ini suatu perkara yang saya sendiri tidak boleh menerimanya.

Apa hal Cina kaum pendatang ini cuba 'mengugut' orang Melayu? Padahal tanggungjawab untuk memberi khidmat dan penerangan di peringkat rakyat kaum Cina adalah kerja MCA dan GERAKAN bukannya UMNO.

Lihat gambar di atas, di mana pula rasa tanggungjawab MCA untuk membantah kenyataan berbaur perkauman oleh anak kaum mereka. Apakah MCA sebenarnya mempunyai agenda yang sama atau sebenarnya juga MCA takut untuk menegur kebiadapan kaum mereka sendiri.

Bagi saya mudah saja. Jika MCA nak menegur bangsa lain, adalah lebih baik ditegurkan terlebih dahulu anak-anak Cina yang tidak diajar menghormati bangsa lain semasa kecil. 

Sikap jengkel MCA ini bukan saja baru kelihatan hari ini tetapi sudah banyak kali ianya terjadi dan bagi parti seangkatan di dalam BN, mungkin sudah malas mahu menegur sikap keras kepala MCA yang kononnya merasakan sumbangan kaum Cina begitu banyak memenangkan BN pada PRU 13 yang lepas.

Come on lah MCA, janganlah jadi umpama nyamuk di seberang diteropong tapi gajah berak di depan mata dibiarkan saja. Berhentilah daripada menjadi bossy dengan menyibuk urusan orang lain. Fokuskan kepada cara bagaimana MCA meyakinkan kaum Cina untuk terus menyokong mereka.

Kali ini saya hanya ingin perhatikan adakah pemimpin MCA berani keluarkan kenyataan membantah kenyataan pelakon perempuan porno Cina Malaysia ini.

P/s : Rombakan kabinet akan dilakukan oleh Perdana Menteri dalam masa terdekat, harap Perdana Menteri fikir semasak-masaknya cadangan mahu memasukkan wakil MCA yang gagal menyumbang kerusi kepada BN ke dalam barisan Kabinet kerajaan Persekutuan yang baru. Jangan lukai hati pengundi Melayu !

Share this article

1 Komen:

  1. Kalau lu cinabeng kafir kuat makan babi dah benci sangat tinggal di Tanah Melayu ini, lu boleh berambus/migrate dari negara ini. Kita tak perlu orang-orang suei macam lu untuk jadi rakyat negara ini. Tanpa orang macam lu, negara gerenti jadi lebih aman.

    BalasPadam

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top