Nuffnang

TAU TAKUT!!! ALI ABD JALIL LARI KE SWEDEN CARI SUAKA POLITIK!!Aktivis Ali Abd Jalil yang berdepan dakwaan dan tekanan pihak berkuasa Malaysia kini berada dalam keadaan selamat di luar negara dalam usahanya mendapatkan suaka politik, kata kakaknya Asiah.
Beliau mengesahkan kepada The Malaysian Insider, adiknya ada membuat panggilan telefon memaklumkan dia tiba di negara tersebut Selasa lalu, tetapi Asiah enggan menyatakan negara yang dimaksudkan. - TMI.

Juga dilaporkan:


Aktivis Ali Abd Jalil yang berdepan dakwaan dan tekanan pihak berkuasa Malaysia kini berada dalam keadaan selamat di luar negara dalam usahanya mendapatkan suaka politik, kata kakaknya Asiah.


Beliau mengesahkan adiknya ada membuat panggilan telefon memaklumkan dia tiba di negara tersebut Selasa lalu, tetapi Asiah enggan menyatakan negara yang dimaksudkan. - Ibid.

Juga dilaporkan:


"Ali berjaya menjalani proses mendapatkan visa. Majistret negara tersebut sudah meluluskan visa. Kini Ali dalam proses memohon suaka politik daripada negara itu.


"Tetapi, beberapa proses perlu dijalani terlebih dahulu, antaranya pengesahan yang Ali ialah warganegara Malaysia dan bentuk ancaman yang dihadapinya," katanya.


Namun Asiah berkata keluarganya menyokong penuh tindakan adiknya tersebut memandangkan tiada jaminan keselamatan buat Ali jika dia terus kekal berada di Malaysia.


"Banyak ancaman dan tekanan dihadapinya, malah beliau juga menerima ancaman bunuh.


"Laporan polis sudah dibuat. Tetapi, laporan sahaja dibuat. Kita pun tahu tiada tindakan akan diambil," katanya.


Ali sebelum ini menghadapi tiga tuduhan hasutan kerana didakwa menghina kerabat diraja Johor dan Sultan Selangor dalam postingnya di Facebook.


Beliau juga ditahan polis di penjara selama 22 hari sejak 8 September dan dibebaskan kemudiannya pada 29 September.


Amnesty International menyifatkan Ali sebagai "Banduan Hati Nurani" sebagai usaha menghentikan apa yang mereka sifatkan "pendakwaan terpilih". - Ibid.

Pendakwaan terpilih kepala hotak korang!! Majoriti Macai-macai PR menyokong tindakan Ali Abd Jalil ni ke Sweden untuk mendapatkan suaka politik. 

Tindakan macai-macai ini seolah-olah menyokong dengan tindakan Ali yang sebelum ini menghasut , mengfitnah serta mencaci Sultan Johor disamping membawa fahaman anarkis yang boleh menghuru-harakan negara.

Adakah kita hanya perlu melihat sahaja tindakan-tindakan Ali yang melampau itu?
Share this article

2 Komen:

  1. Libas jer.. meludah bangsa sendiri. Tuhan pun murka !

    BalasPadam
  2. Dia mmng barua besar....

    BalasPadam

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top