Nuffnang

BERAT!! KONFLIK KUBUR SWASTA vs RIZAB TANAH MELAYU DI KEDAH!!Kewujudan tanah perkuburan swasta di tengah-tengah perkampungan Melayu dan di atas tanah rezab Melayu di Sungai Kob, Karangan kekal menjadi perkara yang cukup menyakitkan hati. Pada zaman pentadbiran PAS lalu, syarikat pemaju tersebut yang turut mencerobohi tanah orang kampung bagi pembinaan jalan ke tanah perkuburan berkenaan selain menghalang pemiliknya daripada mengambil tindakan terhadap mereka, begitu besar kepala dan begitu kebal daripada sebarang tindakan undang-undang. 

Sudah ada kes pertumpahan darah membabitkan tanah perkuburan swasta berkenaan. Orang kampung yang berusaha mempertahankan hak mereka, akhirnya dipersalahkan, terutama apabila terdapat konco-konco syarikat pemaju tersebut yang bertindak sebagai gunting dalam lipatan terutama dengan kepiah putih di atas kepala dan keahlian mereka dalam PAS.


Wakil rakyat kawasan berkenaan, Aisyah Ghazali tidak pernah turun menjenguk ke kawasan berkenaan. Sebaliknya dari kejauhan, dia memberikan sokongan sepenuhnya kepada syarikat pemaju tanah perkuburan swasta tersebut.

Penduduk tempatan telah berjaya mendapatkan perintah mahkamah menghalang syarikat tanah perkuburan tersebut daripada meneruskan operasi mereka. Bagaimanapun, arahan mahkamah tidak dihiraukan oleh syarikat tersebut, sebaliknya dengan megah, angkuh dan penuh biadap, mereka mula mengangkut mayat-mayat untuk disemadikan di atas tanah yang masih berstatus pertanian.

Mukhriz Mahathir, pada hari pertama dia menjadi Menteri Besar, turut mengeluarkan arahan agar syarikat berkenaan menangguhkan operasi mereka di kawasan berkenaan agar siasatan dan kajian terperinci dijalankan. Namun nampaknya ada pihak yang lebih berkuasa di Kulim, yang telah membenarkan syarikat berkenaan untuk membawa mayat dan dikebumikan di situ.

Sedangkan menurut undang-undang, sebarang pengkebumian memerlukan kebenaran dan permit daripada pihak berkuasa terlebih dahulu.

Siapakah pihak berkuasa yang cuba menunjukkan mereka sangat berkuasa itu?

Bagaimana pula dengan Pejabat Tanah dan Pejabat Daerah Kulim yang telah meluluskan kewujudan tanah perkuburan swasta tersebut di atas Tanah Rezab Melayu?

Apakah kerana kerajaan negeri Kedah sekarang merupakan Kerajaan Melayu, maka syarikat yang dimiliki oleh chinabeng itu boleh berbuat sekehendak hati mereka dan tidak menghiraukan segala undang-undang selain tidak menghormati keputusan dan engkar arahan mahkamah?

Melihat kepada senario tersebut, kewujudan tanah perkuburan swasta di tengah-tengah perkampungan dan tanah rezab Melayu itu secara jelas, menunjukkan wujudnya RASUAH dan PENYELEWENGAN besar-besaran pada zaman pentadbiran PAS membabitkan pelbagai agensi termasuklah PBT.

Perubahan status tanah tidak sahaja melibatkan tanah perkuburan swasta Sungai Kob itu, bahkan turut melibatkan beberapa tapak projek yang lain, termasuklah Madrasah Salihiah yang telah diruntuhkan dan dimusnahkan oleh pihak pemaju dengan bantuan Kerajaan Negeri yang terdahulu.

Laporan kepada SPRM juga telah dilakukan tetapi sehingga sekarang, masih belum ada sebarang tindakan yang benar-benar aktif daripada SPRM berhubung masalah tanah perkuburan Sungai Kob.

Rakyat terutama sekali di Selatan Kedah sudah lama memperkatakan tentang hal ini.

Kerajaan Mukhriz Mahathir mempunyai tanggungjawab yang amat berat bagi membersihkan segala salahlaku dan penyelewengan yang membabitkan PBT dan pihak berkuasa lain. Kalau arahan dari Kerajaan Negeri tidak dipedulikan oleh syarikat berkenaan, bermakna perlu ada tindakan undang-undang yang menyusul terhadap mereka!

Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top