Nuffnang

PROTON : Antara Maruah Mahathir Atau Negara?


Mahathir dan anak-anaknya mampu untuk membeli Proton dan mengapa tidak kawan lama beliau TS Syed Mokhtar menjualnya Proton kepada Mahathir dan anak-anaknya.

Kerajaan perlu memaksa TS Syed Mokhtar dan DRB-Hicom untuk memberi keutamaan kepada Mahathir dan anak-anaknya mengambil alih Proton sebelum mempertimbangkan dijual kepada mana-mana pihak lain.
Dengan cara ini, Tun Mahathir juga boleh menjawab kepada rakan-rakan dan kroni pembekalnya yang menurut beliau telah mengadu kepadanya bahawa mereka telah dibekukan oleh pengurusan baru Proton.

Puak ProTun mesti akan menyokong dan bersetuju dengan perkara ini.

Nota: PakaTun mudah lupa lupa bahawa Proton kini di bawah pemilikan dan pengurusan DRB-Hicom – dimiliki oleh rakan lama Mahathir dan bukannya oleh Kerajaan lagi.

Pada tahun 2012, DRB-Hicom membeli Proton pada RM1.2 bilion


Pada tahun 2014, salah seorang daripada anak Mahathir, Mokhzani dilaporkan oleh Kadir Jasin memiliki perniagaan di Malaysia bernilai rm4.2 bilion.


Oleh itu, Mokhzani boleh membeli Proton untuk harga yang sama yang DRB-Hicom membelinya untuk dan masih mempunyai baki RM3 bilion untuk menghabiskan masa menunggang kuda.

Mengapa Mokhzani menjadi pengedar kereta Porsche apabila sepatutnya dia boleh membuat dan mengedar kereta Proton?

______________________________________________________


1. Proton Holdings Berhad adalah sebuah syarikat milik DRB-Hicom. DRB-Hicom pula adalah syarikat yang dikuasai oleh TS Syed Mokhtar Al-Bukhari seorang billionaire dan individu antara 10 terkaya di Malaysia.


2. DRB-HICOM telah mengambilalih pegangan dalam Proton daripada Khazanah setelah mereka berjaya menewaskan bidaan Kumpulan Naza.

3. Pengambilalihan oleh kumpulan DRB-HICOM milik Syed Mokhtar itu pada 2011/12 disokong oleh Dr Mahathir, pencetus dan pengasas Proton.


3. DRB-HICOM telah melantik Mahathir sebagai Pengerusi Proton.


Mahathir bagaimanapun meletak jawatan sebagai Pengerusi Proton semasa masalah kewangan pada kemuncaknya.


4. Proton telah memohon bantuan kewangan (grant) daripada Kerajaan Malaysia dan kerajaan telah diluluskan pinjaman sejumlah RM 1.5 billion untuk membayar hutang Proton kepada vendor-vendornya. Pinjaman Kerajaan Malaysia kepada Proton adalah bertujuan untuk memastikan vendor-vendor Proton tidak gulung tikar atau muflis akibat dari kegagalan Proton untuk melunaskan hutangnya kepada vendor-vendor terlibat.5. Salah satu syarat yang dikenakan oleh Kerajaan Malaysia kepada Proton adalah untuk mencari rakan teknikal yang sesuai bagi memulihkan perniagaan Proton.

6. Jika Proton gagal untuk membayar balik pinjaman berkenaan, Kerajaan Persekutuan boleh menukarkan “preference shares” yang dipegang oleh Kerajaan Malaysia sebagai jaminan pinjaman RM 1.5 billion berkenaan untuk mengambil alih Proton daripada DRB-HICOM.

7. Perkara yang perlu diambil perhatian:

Pertama – Proton adalah sebuah syarikat swasta milik DRB-HICOM.

Kedua – Kerajaan Malaysia sudah sekali “bail-out” Proton deng5665555666666666an memberi pinjaman/suntikan modal tunai berjumlah RM 1.5 billion.

7. Tidak sepatutnya timbul sebarangan persoalan atau dakwaan bahawa Kerajaan Malaysia “menjual” pegangan dalam Proton kepada syarikat asing, khasnya dari China. Ini adalah kerana jemputan atau tawaran kepada pihak yang berminat untuk menjadi ‘rakan teknikal’ Proton dibuat oleh DRB-HICOM.

Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top