Nuffnang

POTONG LIDAH : Polis Sahkan Ia Bukan Kes Buli


Ketua Polis Selangor, Datuk Abdul Samah Mat mengesahkan kes menggunting lidah oleh seorang murid Tahun Dua di Selangor baru-baru ini tidak melibatkan kes buli. Sebaliknya, kanak-kanak itu cedera di bahagian lidah kerana bermain gunting milik rakan sekelasnya.
Malah, Abdul Samah memaklumkan tiada bukti diperoleh bagi mengesahkan dakwaan kononnya murid itu dipaksa oleh rakannya supaya menggunting lidah.

"Pelajar ini bermain sendiri dengan gunting tersebut semasa berbuat demikian telah terkena lidahnya dan mengakibatkan lidahnya terluka dan berdarah," kata Abdul Samah dalam satu sidang media di sini, hari ini.

Tambahnya, kes ini dianggap selesai kerana tiada kaitan dengan kes buli seperti yang didakwa sejak kes ini dilaporkan pada 25 Mac lalu.

Laporan guru sekolah terbabit juga menunjukkan tiada murid lain terlibat dalam kes ini.

"Timbalan Pendakwa Raya berpuas hati dengan laporan hasil siasatan yang diberi semalam," ujarnya.

Guru Dihalang Buat Laporan Polis?

Hmm.... terbaca artikel lain di blok TKO yang menambahkan kesangsian :
Hari Khamis itu, memang ada dua insiden. Insiden pertama memang berlaku pada waktu rehat, insiden kedua berlaku dekat dengan waktu nak balik.
Yang kes dia ini, berlaku pada waktu nak balik lebih kurang dalam jam 6 petang. Ustazah itu masuk dan selepas budak-budak bagi salam, baca doa pula. Macam biasa. 
Selepas baca doa, ustazah itu ada tegur 2, 3 orang budak baca doa tak betul. Ustazah itu pergi dekat dengan budak yang baca doa tak betul itu untuk talaqqi'lah kononnya. 
Tak semena-mena budak itu menangis dan ustazah itu pun berasa pelik, kenapa budak lain yang kena tegur, dia pula yang menangis. Masa itu, barulah nampak mulut budak itu berdarah sambil pegang gunting. 
Dipendekkan cerita, memang tidak wujud pun pembuli itu dan tidak berlaku sama sekali kes buli itu. Masalahnya, pihak atasan tidak membenarkan kita membuat laporan polis. Selepas itu, polis pula seakan percaya dan masuk on their side. 
Masalahnya, budak itu uztazah yang ajar dia dari bulan Januari pun dia tak boleh cam. Sekarang ini, pihak Forensik siap datang ke sekolah untuk periksa tandas.
Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (JPNS) tak benarkan kita buat laporan polis. Itu yang membuatkan kita rasa geram. 
Tetapi tadi PK petang, ustazah yang terlibat dalam kejadian dan guru kelas murid terbabit pergi juga buat laporan polis bagi pihak diri sendiri. 
KPM kata nak tunggu pihak polis selesaikan siasatan dulu, baru akan ambil tindakan seterusnya. Sekarang ini, pihak Forensik pergi periksa sampai ke tandas konon-kononnya budak itu dibuli di tandas untuk cari bukti. Kasihan, menyusahkan orang betul. Disebabkan cerita yang direka-reka, banyak pihak yang terlibat. En Hud, pening kepala. 
Yang ini, mak dia saja yang pandai reka cerita, dia dok provok anak dia. Budak ini kelas hujung, jadi faham-faham sajalah macam mana budaknya. 
Sekarang ini, OCPD Klang sudah 'panas bontot'. Selepas cikgu-cikgu itu buat lapor polis tadi, baru mereka macam okay sikit dengan pihak sekolah. 
Kami, cikgu-cikgu sesi petang memang bersatu hati. Tadi pun setengah hari di sekolah sebab nak bincang apa yang patut dibuat. Kalau perlu gunakan khidmat peguam, kami sanggup 'tong²' duit. - PIXEL MEDIA
Nota Kaki: Ini adalah penjelasan dari guru yang terlibat, yang tersebar di aplikasi WhatsApp. Sumber ini boleh dipercayai. Bukan rekaan semata-mata.
Persoalannya, kenapa guru-guru dihalang membuat laporan polis?
Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top