Nuffnang

KONGSI BAJU : Ibu Tunggal Nafi Dakwaan, Kesal Dengan Viral Palsu


Diharap mereka yang meviralkan kisah ini mengambil ikhtibar dari ibu tunggal ini walau dalam kesusahan masih mementingkan pendidikan anak-anak tanpa banyak merungut dan menyalahkan orang lain.

BUKIT MERTAJAM: Seorang ibu tunggal menafikan anak  lelakinya lambat mendaftar di tingkatan satu di sebuah sekolah di Permatang Rawa di sini, kerana terpaksa berkongsi pakaian sekolah dengan abangnya seperti yang tersebar di laman sosial termasuk Facebook, Rabu.

Fadilah Hashim, 45, berkata walaupun mereka sekeluarga susah, beliau masih mampu menyediakan pakaian sekolah untuk tiga anaknya termasuk dua anak lelaki yang belajar di sekolah yang sama.“Saya terkejut apabila didatangi pelbagai pihak termasuk Zakat Pulau Pinang (ZPP) selepas gambar anak saya menjadi viral hari ini…memang betul kami susah tetapi setiap bulan saya terima bantuan dari ZPP dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Mereka datang bertanya sama ada saya memang tidak mampu menyediakan pakaian dan tiada duit untuk anak-anak bersekolah dan saya menafikannya kerana telah menyiapkan kelengkapan sekolah mereka…cuma anak bongsu yang tingkatan satu itu lambat mendaftar kerana baru tahu dia bersekolah di situ,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di rumahnya di Permatang Rawa, Rabu.

Gambar mengenai seorang pelajar tingkatan satu yang baru mendaftar persekolahan hari ini kerana dikatakan terpaksa meminjam pakaian abangnya yang  menuntut di tingkatan empat sekolah yang sama, menjadi viral Rabu.

Remaja itu dikatakan dari keluarga susah selepas ibu bapanya bercerai dan ibunya tidak bekerja.

Fadilah berkata beliau yang mengambil upah mengopek ikan bilis dengan  pendapatan RM8.50 sehari, sedih dengan cerita yang menjadi viral itu dan berharap mereka yang memuat naik gambar itu dalam laman sosial dapat tampil memberi penjelasan sebenar.

“Setiap bulan saya terima bantuan sebanyak RM400 dari ZPP dan RM300 dari JKM, ia sedikit sebanyak membantu meringankan beban saya untuk menampung  perbelanjaan tiga anak berusia 13 hingga 16 tahun,” katanya.

Beliau yang bercerai dengan suami sejak lima tahun lepas, tinggal di rumah yang dibina menerusi Projek Perumahan Rakyat di Mukim 7 Permatang Rawa.

Sementara itu, Penolong Pengurus Besar ZPP Mohd Khairi Ghazali berkata  pihaknya segera ke rumah keluarga berkenaan selepas mendapat maklumat menerusi laman sosial seperti yang diviralkan untuk melihat sendiri keadaan mereka.

“Kami juga terkejut kerana memang sebelum ini keluarga ibu tunggal itu  menerima bantuan ZPP sejak 2012,” katanya.

SUMBER
Share this article

1 Komen:

 1. Seronok kan?
  Tentu sangat-sangat puas hati kerana memainkan peranan untuk 'memVIRALkan' hal-hal yang tidak benar!
  Tentu gembira kerana telah memalukan seorang hamba Allah yang sememangnya susah dan menyusahkan pihak-pihak yang bertanggungjawab ke atas kebajikan marhaen-marhaen menjadi terkedu dan malu yang tidak berfasal kerana secara tidak langsung dituduh tidak menjalankan tugas yang diamanahkan.
  Semoga Allah membuka hati munafiqun-munafiqun tersebut agar memberhentikan kerja-kerja yang tidak berfaedah dan mendapat dosa kerana ingin menghambat pahala mudah untuk bertaubat.
  Amin.

  BalasPadam

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top