Nuffnang

KISAH BENAR : 10 Jam Meredah Hutan Bersama Keluarga Untuk Selamatkan Diri


“Kami keluar dari rumah pukul 5 pagi dan selepas 10 jam berjalan kaki, kami akhirnya tiba di Dewan Fajar Harapan pada pukul 3 petang,” katanya ketika ditemui di pusat pemindahan itu.


Setelah 11 hari bersembunyi di hutan dengan hampir setiap hari mendengar bunyi tembakan, seorang bapa akhirnya nekad membawa isteri dan empat anak kecilnya berjalan kaki sejauh 10 kilometer ke pusat pemindahan sementara di Dewan Fajar Harapan.


Tindakan meninggalkan rumah di kampung Tanjung Labian hanya dibuat oleh Rustam Edan, 55, semalam selepas mereka kehabisan bekalan makanan dan mengambil kira faktor keselamatan anak-anaknya yang berusia antara 4 dan 12 tahun.
Gambar Hiasan


Rustam yang bekerja sebagai penjaga ladang kelapa sawit milik saudaranya di kampung itu, berkata ketika itu semua penduduk kampung telah meninggalkan rumah mereka berikutan kehadiran kumpulan pengganas Sulu di Kampung Tanjung Batu.


“Kami anak beranak yang masih tinggal di situ,” katanya yang memberi alasan tidak tahu untuk tinggal di mana sekiranya mereka berpindah.


Menceritakan semula pengalaman yang dihadapi keluarganya, Rustam berkata setiap kali mendengar bunyi tembakan, beliau akan membawa keluarganya bersembunyi di dalam hutan.“Kami hanya kembali ke rumah jika tiada sudah bunyi tembakan,” katanya.Beliau berkata mereka mengambil masa yang lama untuk tiba di dewan itu kerana terpaksa melalui jalan kampung dan banyak berhenti akibat penat.
Sebaik tiba di dewan pemindahan, petugas Jabatan Kesihatan menjalankan pemeriksaan kesihatan terhadap Rustam, isteri dan anak-anaknya yang masing-masing berusia 12, 9, 3 tahun dan lapan bulan.
Kesemua mereka yang dalam keadaan lesu diberi makanan dan kelengkapan lain.- Bernama
Share this article

1 Komen:

  1. Alhamddulillah keluarga ini selamat..betapa sengsaranya mereka anak beranak gara-gara melarikan diri dari banjingan pengganas.

    BalasPadam

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top