Nuffnang

VIDEO : Panasss.....Yusof Azmi Jawab Isu Gengster PPIM!!!


“Bertembung gangster melayu dan gengster kaum lain itu fitnah tetapi, pertembungan pejuang Persatuan Pengguna Islam Malaysia dengan gangster itu benar.” Yusof Azmi.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyangkal dakwaan sesetengah pihak yang mengaitkan pertubuhan itu dengan kumpulan gangster melayu yang didalangi kumpulan 36 dan 77.

Merujuk kepada video yang tular baru-baru ini melibatkan syarikat pajakan kenderaan di Sungai Sikamat, Kajang pelbagai tohmahan disuarakan netizen mengatakan PPIM didalangi gengster melayu yang bersama-sama dalam usaha mengeluarkan kenderaan dari gudang kenderaan AGR.

Ketua Unit Tindakan Khas PPIM, Yusof Azmi menegaskan bahawa PPIM tidak pernah mengupah atau membayar mana-mana individu atau kumpulan malah, ke semua individu yang hadir merupakan mangsa dan orang awam yang tinggal di kawasan berhampiran.

Yusof juga menambah komen-komen yang ditulis oleh netizen yang menggelarkan diri sebagai ahli kumpulan 36 dan 77 yang ingin menyertai PPIM atas kapasiti seorang sukarelawan yang berminat untuk menyertai pertubuhan itu.

“Saya berasa hairan, ada juga individu yang tidak bertanggung jawab menuduh kami mengupah gangster yang terdiri dari kaum melayu, sedangkan orang kampung dan pihak polis yang bersama-sama membantu kami sehingga selesai.

“Ini merupakan tohmahan liar yang sengaja di reka-reka untuk menjejaskan usaha murni kami (PPIM) bagi membela mereka yang teraniaya.

Beliau juga turut menasihatkan masyarakat untuk berhati-hati mempercayai maklumat yang tidak benar dan seeloknya bertemu PPIM untuk mendapatkan maklumat yang telus dan sahih.

SUMBER
MAKLUM BALAS POLIS SELANGOR ISU PPIM VS AGR

Polis Diraja Malaysia (PDRM) memberi jaminan akan menjalankan siasatan menyeluruh tanpa melindungi atau menyebelahi mana-mana pihak yang terlibat berhubung isu pencerobohan gudang menyimpan kenderaan di Jalan Cheras, Kajang, kelmarin.

Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk Ab. Rashid Ab. Wahab berkata, terdapat status dimuat naik seorang pengguna Facebook yang menyatakan rasa tidak puas hati terhadap kenyataan Ketua Polis Daerah Kajang, Asisten Komisioner Othman Nanyan yang akan menyiasat kejadian tersebut mengikut Seksyen 447/427 Kanun keseksaan kerana menceroboh dan melakukan khianat.

Menurutnya, pihaknya menerima laporan polis daripada seorang lelaki yang bekerja sebagai Eksekutif di syarikat berkenaan tentang kejadian stor syarikatnya diceroboh sekumpulan individu bagi mengambil kenderaan yang diletakkan dalam stor tersebut.

“Kertas siasatan telah dibuka dan sementara siasatan dijalankan kita minta kerjasama orang ramai agar tidak membuat sebarang spekulasi berhubung perkara ini.

“Polis akan menjalankan siasatan secara terperinci, telus dan adil berlandaskan peruntukan undang–undang tanpa menyebelahi mana-mana pihak,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.


SIDANG MEDIA : PPIM VS AGR – PPIM – 12/7/2017

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menerima beberapa aduan dari mangsa yang ditipu oleh sebuah syarikat pajakan kenderaan. Syarikat dimiliki oleh seorang ahli perniagaan bergelar “Raja” dan seorang individu menggelar dirinya sebagai Dato’ Seri Kabi.

Kami dimaklumkan bahawa syarikat ini turut mendiamkan diri apabila dihubungi mangsa dan tidak menjawab sebarang surat pembatalan perjanjian yang telah dihantar dan pemilik kenderaan telah disenarai hitam oleh bank dan menerima saman.

Mengulas perkara tersebut, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, perkara ini terjadi disebabkan ramai mangsa yang terdesak untuk mendapatkan wang atau tidak mampu membayar bayaran bulanan kenderaan mereka. Mangsa telah mengambil langkah mudah dengan pergi ke syarikat tersebut untuk memajakkan kenderaan mereka.

Beliau turut menjelaskan perlu ada undang-undang baru bagi sesiapa yang mahu menyewakan kenderaan perlu ada lesen yang sah.

“Ada yang menular di sosial media mengenai PPIM memecah masuk syarikat tersebut dan membawa gangster, ini adalah tidak benar sama sekali,”beliau menafikan perkara itu.

Nadzim menerangkan bahawa pihaknya bukan menceroboh pada hari kejadiaan tetapi adalah untuk membela nasib para pengguna yang teraniyai.

Pengarah Unit Tindakan Khas PPIM, Muhammad Yusuf Azmi turut mengatakan kekecewaan beliau terhadap kenyataan yang dikeluarkan oleh Ketua Polis Daerah Kajang mengenai isu baru-baru ini.

“Tidak Pernah ada orang mencuri atau menceroboh sesuatu tempat dengan membawa kamera dan menjemput rakan-rakan media untuk turut serta,”katanya.

Menurut beliau, pihaknya telah memaklumkan kepada pihak AGR agar menyelesaikan masalah tersebut dengan mangsa tetapi tidak diendahkan.

“Saya ke sana bukan pergi sahaja, tetapi menemani mangsa untuk menuntut hak mereka,”tegas beliau lagi.

“Jika Dato tersebut berniaga secara benar kenapa perlu memakai sampai 10 orang bodyguard?”beliau turut mempersoalkan hal tersebut.

Yusuf turut mendedahkan pada sidang media ini,bahawa tanah yang menempatkkan gudang kereta AGR bukan tanah milik kepunyaannya tetapi milik orang lain.

Pihak beliau telah mendapat informasi tersebut melalui tuan tanah sendiri yang mengatakan beliau cuba untuk mendapatkan tanah tersebut balik tetapi telah diugut oleh pihak AGR dengan menghantar gangster.

“Kita berharap pihak agensi dan penguatkuasa awam supaya faham tanggungjawab dan amanah yang diberikan,”katanya lagi.

Turut hadir Bersama Pengerusi Biro Undang-Undang PPIM, Dato Hishamuddin Hashim. Beliau mengatakan perkara ini tidak seharusnya berlaku tetapi disebabkan semakin ramai yang menjadi mangsa isu terbabit menjadi hangat diperkatakan.

“Apabila wujud akta sewa beli, owner sebenarnya adalah bank dan hire adalah pembeli. Pembeli tidak boleh menjual atau menyewa kenderaan mereka kepada orang ketiga kerana tidak sah di sisi undang-undang,”kata beliau.

Di akhir sidang media tersebut, Datuk Nadzim Johan berpesan kepada semua pengguna supaya bersatu hati dalam menangani masalah penindasan ini dan memohon pihak Suruhanjaya Percegah Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta agensi berkaitan melihat semula perkara yang serius ini.
Share this article

0 Komen:

Catat Komen

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top