Nuffnang

PEMBANGUNAN KEPIMPINAN DI KALANGAN BELIA TIDAK DIBERI PERHATIAN?


Acapkali kita mendengar bahawa pihak Kerajaan tidak mengambil berat atau dalam bahasa lain mengenepikan pembangunan elemen kepimpinan di kalangan belia.


Namun, sebenarnya pihak kerajaan khususnya melalui Kementerian Belia dan Sukan (KBS)sentiasa mengadakan program pembangunan kepimpinan secara berterusan di pelbagai peringkat hingga ke akar umbi.
 
 


 
 
 
 
Pendekatan melahirkan pemimpin-pemimpin secara bersepadu melalui pelbagai medium seperti kursus kepimpinan asas, pertengahan dan tinggi, latihan pengucapan awam, pembentangan, dialog, debat dan perkongsian idea serta pandangan.


KBS juga telah memperkenalkan enam (6) Inisiatif Makmal Transformasi Pembangunan Belia iaitu MyPark, Parlimen Belia, Vyrec, Youth Icon, MyCorps dan The Leader untuk dilaksanakan bersama-sama dengan pertubuhan belia dalam memperkasakan sifat kepimpinan golongan belia di negara ini.

Bagi tahun 2011, KBS telah membelanjakan sebanyak RM3,397,900.00 juta untuk menjayakan 96 program kepimpinan yang melibatkan seramai 11,840 penyertaan belia di semua peringkat di seluruh Negara. 
 
 
 Antara program yang dijalankan bersama pertubuhan belia dalam memperkasa program kepimpinan belia adalah:a) Pembangunan Kopetensi Kepimpinan Tertinggi


b) Menjana Pemimpin Muda Bertaraf Global


c) Konvensyen Pemimpin Belia Agen Keselamatan Negara


d) Persidangan Pemimpin Belia Menjana Transformasi Ekonomi Baru


e) Pembangunan Kopetensi Kepimpinan Pertengahan


f) Cabaran Kepimpinan Muda Pertengahan


g) Cabaran Kepimpinan Muda Tinggi


h) Program Jatidiri Kesukarelaan NasionalJadi, di mana silapnya???? Ini sekadar program yang dianjurkan oleh KBS. Bagaimana pula dengan anjuran daripada agensi-agensi mahupun kementerian-kementerian lain yang terlibat dengan belia? Tepuk dada, tanya selera..

Share this article

0 Komen:

Catat Komen

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top