Nuffnang

MENYENTUH PERASAAN : Warkah Buat Anakku, Jalil - Permaisuri Johor


Tidak ada seorang ibu pun yang sanggup berdepan dengan kehilangan anak tersayang. Jika diberi pilihan, tentu si ibu mahu mendahului anaknya pergi mengadap Illahi.
Namun ketentuan Tuhan, tiada siapa yang mampu menghalang. Walau sepahit mana, hakikat itu harus ditelan, bersama doa dan harapan agar anak yang dikasihi berada di kalangan mereka yang terpilih di sisi Tuhan.

Satu status yang dimuat naik ke akaun Facebook membawa kita semua menyelami keperitan yang ditanggung Permaisuri Johor, Raja Zarith Sofiah Sultan Idris Shah, yang baharu sahaja kehilangan anakandanya, Tunku Abdul Jalil Iskandar Ibni Sultan Ibrahim Ismail.
Warkah buat anakku, Jalil:
Mama tahu, satu-satunya sebab Lil pergi ke hospital adalah kerana Lil menanggung kesakitan yang amat sangat. Lil sebenarnya hendak kekal tinggal di rumah: Lil telah terlalu kerap ke hospital.
Namun ALLAH S.W.T., Yang Maha Mengetahui, menempatkan Lil di sana agar kami, keluarga Lil, dapat meluangkan sebanyak masa bersama Lil.
Mama menyimpan seribu satu kenangan tentang Lil ketika Lil menghabiskan hari-hari terakhir Lil di dunia ini.
Mama terkenang satu ketika sewaktu Lil memejam mata dan air mata menitis di pipi Lil, semasa Lil cuba melawan kesakitan yang ditanggung.
Mama memegang tangan kiri Lil dan menangis. Mama mencuba sedaya upaya untuk menahan sedu sedan Mama dari kedengaran.
Mama fikir, Lil tidak nampak Mama menangis kerana mata Lil pejam. Tapi Lil tahu. Lil meletak tangan kanan Lil di atas tangan Mama dan menepuk-nepuk dengan perlahan, seolah berkata “Jangan menangis, Lil tidak apa-apa.”

Mama ingat semua mesej pesanan ringkas yang Lil hantar kepada Mama. Bila Mama mengatakan bahawa Mama telah berdoa untuk Lil, Lil membalas dengan mengatakan bahawa Lil juga telah berdoa dan memohon kepada ALLAH S.W.T. biarlah Lil yang menanggung semua kebimbangan Mama.
Bila Mama melihat makam Lil, hati mama dipenuhi keperitan. Mama masih terbayangkan detik ketika Babah, abang dan adik Lil memenuhkan kubur dengan tanah sementara Boo dan Inah berdiri di sisi Mama. Mama memandang ke arah abang dan adik Lil, dan membilang hanya tiga anak lelaki.
Boo di sisi Mama. Anak lelaki Mama lima orang. Di mana anak mama yang lagi seorang? Dan Mama baru tersedar bahawa Lil yang tiada. Lil kini berada di bawah timbunan tanah itu.
Dan pada ketika itu, Mama menadah kedua tangan mama dan berbisik, “sesungguhnya dariMu kami datang, dan kepadaMu jua kami kembali. Daku memulangkan kepadaMU, Ya ALLAH, anakku.”
Moga Lil ditempatkan bersama mereka yang soleh.
Share this article

0 Komen:

Catat Ulasan

APA Kata Anda?
Ada berita dan info menarik di tempat anda? Kongsikan di SINI....

Nuffnang 3

MENARIK

BB Followers

 
Copyright © 2014 Belia Bangkit • All Rights Reserved.
Distributed By Free Blogger Templates | Template Design by BTDesigner • Powered by Blogger
back to top